Zoekend naar een goed recept voor een New York cheesecake kwam ik het volgende recept tegen. Misschien niet de snelste cheesecake die je kunt bakken, maar de reacties spraken duizend boekdelen en ging ik het avontuur aan.
Volgens velen zou dit recept zelfs de niet cheesecake-liefhebbers overhalen. Ik was benieuwd. Daarbij kwam dat ik thuis de perfecte testpersoon had zitten; een niet-cheesecake-liefhebbende man.
Het recept komt van de Engelstalige Good Food Magazine en zoals ik al zei is dit niet een cheesecake die je eventjes tussendoor maakt. Het heeft mij een middag, nacht en ochtend geduurd om bovenstaande beauty te maken.
Wil jij het ook proberen? Volg dan onderstaand recept en ik beloof je dat je er geen spijt van zult krijgen. Ik kan je namelijk alvast verraden: mijn man is om.
New York cheesecake met kersentopping
Ingrediënten:
Bodem
- 150 gr ongezouten roomboter
- 250 gr marie biscuits
- 2 el fijne kristalsuiker
Vulling
- 900 gr monchou roomkaas, kamertemperatuur
- 250 gr fijne kristalsuiker
- 3 el bloem
- snufje zout
- 1 1/2 tl vanille extract
- rasp van een citroen
- 1 1/2 tl citroensap
- 3 eieren, kamertemperatuur
- eigeel van 1 ei
- 250 ml zure room, kamertemperatuur
Methode:
- Verwarm je oven voor op 180 graden en bekleed de bodem van een ronde springvorm van +/- 23 cm met bakpapier en boter de zijkanten in.
- We gaan allereerst de bodem maken door de koekjes fijn te malen in een keukenmachine en doe in een kom. Smelt de boter ondertussen in een middelgrote pan. Voeg de gesmolten boter en de suiker toe aan de koekkruimels en meng goed door totdat de kruimels vochtig zijn.
- Verdeel de kruimels over de bodem van de springvorm en druk aan met een lepen. Druk de kruimels ook naar de zijkanten toe omhoog. Bak de bodem voor 10 minuten en laat afkoelen op een rooster terwijl je de vulling gaat maken.
- Verwarm de oven voor op 240 graden.
- In een grote kom mix je de roomkaas in ongeveer 2 minuten zacht met een electrische mixer. Zet de mixer op de laagste stand en voeg nu al mixend de suiker, het bloem en een snufje zout toe. Schraap de zijkanten van de kom naar binnen toe om alles goed te vermengen.
- Vervolg door de vanille, citroen sap en citroen rasp toe te voegen. Voeg nu een voor een de eieren toe, mix en schraap de zijkanten van de kom tussendoor.
- In een apart kommetje roer je de zure room even door. Voeg deze vervolgens toe aan de vulling met de mixer op de laagste stand. Probeer niet te veel te mixen, de vulling moet glad en luchtig zijn.
- Plaats de springvorm op een bakplaat en vul de springvorm met de vulling. Je vulling zal tot de nok toe gevuld zijn, dit moet zo. Probeer de bovenkant nu zo gladmogelijk te maken.
- Zet in de oven en bak voor 10 minuten.
- Verlaag de oventemperatuur naar 110 graden en bak voor 35 minuten.
- Zet de oven uit, maar laat de cheesecake nog 2 uur in de oven staan. De cheesecake kan gaan breken tijdens het afkoelen, maar daar zie je straks niets meer van.
- Laat de cheesecake verder afkoelen op een rooster en zet de afgekoelde cheesecake vervolgens een hele nacht in de koelkast.
- Bereid de volgende ochtend een kersentopping volgens dit recept en verdeel dit over de cheesecake zodra de topping op kamertemperatuur is.
- Zet de cheesecake eventueel weer terug in de koelkast om ook de topping te laten opstijven.
Een overheerlijke New York cheesecake met kersentopping is nu een feit. Geniet ervan en laat even weten of je ‘m geprobeerd hebt.
Liefs Lian
5 Reacties
Oh dees was lekker! (toen mocht ik dat nog eten)!
Heb een vraagje: als ik deze op dinsdagochtend moet serveren kan ik hem dan zondag voor het grootste gedeelte al maken?
Groetjes Marina
Ja hoor, de cheesecake zou je op zondag kunnen maken en in de koelkast bewaren tot aan serveren. Wel verstandig om deze dan dinsdag of woensdag helemaal op te eten. De kersentopping zou je maandagavond kunnen maken en laten opstijven in de koelkast en dan dinsdagochtend de twee combineren en serveren. Veel succes ermee!