Naked red velvet cake met fruit

IMG_3125

Het overkomt mij niet vaak dat ik niet zo goed weet wat ik moet bakken. Zo wist ik bijvoorbeeld al vrij lang dat ik heel erg graag een hoge stapeltaart wilde maken. Zo’n echte Amerikaanse. Alleen wat voor een cake ga je dan bakken? En wat voor spullen heb je er allemaal voor nodig? Ik realiseerde mij al vrij snel dat het wel ontzettend handig zou zijn als ik over twee, gelijk in diameter, taartpannen zou beschikken. Helaas iets dat ik, ondanks dat ik een fervent bakster ben, niet standaard in huis had. Om die reden stelde ik die stapeltaart maar steeds uit. Toch kwam die dag dat ik deze torenhoge ‘naked’ red velvet cake heb gebakken, maar daar had ik uiteindelijk een klein beetje hulp voor nodig.

De hulp kwam op het juiste moment en uit de juiste hoek. Want terwijl ik van het zonnetje op vakantie lag te genieten kreeg ik de vraag of ik misschien eens een kijkje wilde nemen op de website van Bouwhuis. De naam verklapt het misschien niet, maar hier kun je zowel als amateur als professioneel bakker helemaal losgaan. Ze verkopen zo’n beetje alles dat je nodig zult hebben om te bakken en te decoreren – denk aan de schattige mini marshmallow sprinkles die je met mijn goodiebox winactie kon winnen.

IMG_3124

Ik wist dus dat ik een stapeltaart wilde maken en Bouwhuis had alles in huis om aan de slag te gaan. Het “bouwen” van een stapeltaart kost al genoeg tijd, dus het kan voor dit soort projecten fijn zijn om te grijpen naar een bakmix. Ik kon nog steeds mijn biologische eitjes zelf toevoegen en ook de frosting is van eigen hand. Daarnaast was ik erg blij met de red velvet cake van Brand New Cake. Deze was stiekem best lekker en de cakes rezen ook niet te veel in de oven, zodat ik vier mooie lagen kon maken.

Wat ik verder nodig had voor deze torenhoge red velvet cake waren twee bakvormen van dezelfde grootte en een taartkartonnetje. Deze bakvormen van PME zijn echt briljant en ik ben compleet verliefd. Het beste? Ze zijn helemaal niet duur. Ik snap niet waarom ik ze nooit eerder zelf heb aangeschaft. Als jij ze nog niet in huis hebt kan ik maar één tip geven en dat is aanschaffen. Ik zet er alvast een paar op mijn verlanglijstje. Maar genoeg over de materialen, tijd voor het recept.

IMG_3110

Naked red velvet cake met fruit

(4-laags, ∅ 20cm)

Ingrediënten
 • 800 gr red velvet cakemix
 • 175 ml olie
 • 320 ml water
 • 5 biologische eieren
 • 2x cream cheese frosting (naar recept)
 • verse aardbeien
 • verse frambozen
 • verse blauwe bessen
 • verse aalbessen

IMG_3082

Bereiding
 1. Vet twee bakpannen van 20cm ∅  in en verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtoven 160°C).
 2. Doe de red velvet cakemix, olie, water en de eieren in een mengkom en mix op middelhoge snelheid in 6 minuten tot een glad beslag. Je kunt er voor kiezen om het beslag in twee delen te maken, halveer dan de in deze stap genoemde ingrediënten.
 3. Doe per bakpan 1/4 van het beslag in de vorm en bak in 20-25 minuten gaar. Een prikker moet er schoon uitkomen. In de meeste ovens passen twee bakpannen tegelijk, dus dat betekent dat je twee keer moet bakken. Maak tussendoor de bakpannen helemaal schoon en vet weer goed in alvorens je deze weer vult met het beslag.
 4. Laat de cakes 5 minuten afkoelen in de vorm op een rooster en keer de bakpan vervolgens om zodat de red velvet cake loskomt en je deze volledig kunt laten afkoelen op een rooster.
 5. Maak, nadat je alle vier de lagen hebt gebakken, de cream cheese frosting volgens dit recept en verdubbel de hoeveelheid.
 6. Plaats voor het stapelen van de cakes een taartkarton op een ronddraaiend en vlak taartplateau of plank. Plaats de eerste cakelaag er met de platte kant naar beneden op en smeer hier een laag cream cheese frosting overheen.
 7. De volgende cakelaag leg je met de bolle kant naar beneden op de eerste laag en smeer je weer af met een laag frosting.
 8. De derde laag plaats je er weer met de platte kant naar beneden bovenop en werk je opnieuw af met een laag frosting. Bij de laatste cakelaag zorg je dat de bolle kant naar beneden zit en de platte kant de bovenkant van je red velvet cake wordt, ook laat je deze nog even vrij van frosting. Zie links op de foto hierboven.
 9. Wanneer de cake niet helemaal recht is kun je dit nu nog corrigeren door de cakelagen aan te drukken.
 10. Met de overige frosting ga je nu de cake afwerken. Schep flink wat frosting op de bovenkant en smeer dit naar buiten uit en werk naar beneden de lagen af. Het hoeft nog niet netjes en het gaat er bij deze stap vooral om dat alle gaten en kieren worden opgevuld.
 11. Met een grote rechthoekige schraper, oftewel ‘scraper’, werk je nu de zijkanten af. Hier vind je allerlei tools die je daarvoor kunt gebruiken. Houd de schraper strak tegen de zijkant van de cake en draai deze voorzichtig rond. De overtollige cream cheese frosting haal je hiermee weg en je krijgt het ‘naked’ effect dat ik ook toegepast hebt.
 12. De bovenste laag cream cheese frosting maak je wel een beetje vlak, maar hoeft niet heel strak te zijn. Deze ga je immers bedekken met vers fruit.
 13. Decoreer je taart met het verse fruit en eventueel een beetje poedersuiker.

IMG_3131

Door met vers fruit te werken versterk je het effect van een ‘naked’ cake. Een naked cake heeft namelijk een natuurlijke en basic uitstraling. Het hoeft niet te netjes te zijn. Door te werken met een mix ben je sneller klaar met het bakken van de cakes. Dit is wel handig als je de taart net als ik in één dag wilt maken, want het stapelen en afwerken kost ook wel wat tijd. Mocht je geen fan zijn van bakmixen en meer tijd om handen hebben dan kun je ook je eigen cake recept hiervoor gebruiken, maar ik vond de smaak van deze red velvet cake helemaal niet tegenvallen en ik denk dat je nauwelijks verschil zou merken met een zelfgemaakte cake. Maar mocht je dus net als ik een dergelijke taart bakken dan is het zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen op Bouwhuis.com, ze hebben daar alles in huis en de prijzen zijn fijn.

Ik kan eigenlijk alleen maar zeggen dat iedereen verstelt zal staan van deze uit 4 lagen bestaande naked red velvet cake met fruit en ik zou haast denken dat de taart ook goed zou staan als bruidstaart op een wat kleinere bruiloft. Eventueel gecombineerd met wat red velvet cupcakes die je met de overige 200 gr bakmix kunt maken 😉

Waar je ook voor kiest, laat het vooral smaken!

Liefs Lian

Dit is een gesponsord bericht. Lees mijn disclaimer.

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

23 Reacties

 • Met wat heb je je bakvormen ingevet, bij mij gaat dat vaak mis.De een zegt dat bakspray van oetker niet goed is en gaat voor boter en bloem.Ik hoorde laatst van cakerelise (als ik het goed schrijf) van wilton.Zag een spray van pme, daar zou ik graag wat van willen weten.Inmiddels weet ik dat goede vormen ook een hoop uitmaakt.Dus gelijk nog een vraag erachteraan: wat is een goede springvorm voor appeltaart, of cake ging laatst ook mis: de hele rand zat vast.
  Deze ziet er prachtig uit, en dat wil ik ook zo graag 🙂

  Reageer
  • Een goede vorm is het goede begin en deze van PME zijn echt ideaal. Ik gebruik zelf gewoon de bakspray van Dr. Oetker, maar ook pas sinds een maandje of twee. Daarvoor vette ik altijd goed in met zachte boter en dan bestuiven met een dun laagje meel. In principe nooit problemen gehad met taarten of cakes uit de vorm te krijgen, behalve als ik geen geduld had en de taart/cake nog niet goed afgekoeld was. Dus misschien ligt het daar aan? Laat altijd 5-10 minuten in de vorm afkoelen en bij grote cakes/taarten zelfs veel langer. De zijkanten moeten uit zichzelf al zijn gaan loskomen van de vorm. Bij afkoelen krimpt de cake/taart immers een beetje in. Hopelijk helpt dit jou de volgende keer!

   Reageer
 • Deze ziet er lekker uit! Een naked cake heb ik nog nooit gemaakt, maar ik maak wel vaker zo’n lekker hoge, Amerikaanse taarten. Ik vind ze er altijd zo feestelijk uit zien 🙂

  Reageer
 • deze ziet er gewoon fantastisch uit
  ik wil een red velvet cake al lang eens maken en deze doet me er echt zin in krijgen!
  goed gedaan hoor!
  liefs

  Reageer
 • Vraagje over deze heerlijke red velvet. Kan je deze taart ook ver van te voren maken en dan in de vriezer bewaren?

  Reageer
 • is er wellicht vraag naar een kant en klaar (banketbakkerskwaliteit)basistaart?zodat je al je aandacht op het afwerken kan richten,ipv van een tijdrovend bakproces?

  Reageer
 • Hoe kun je deze taart het beste bewaren? In de koelkast of op een koele plaats?

  Reageer
 • Zou deze taart ook lekker zijn met biscuit? Of zijn de smaken dan te vlak? Kan ik dan beter iets van jam oid tussen de lagen doen? Of is het beter om dan cakebeslag te gebruiken ipv biscuit? Ik vind deze taart heel mooi, maar de kleur rood past niet helemaal bij de decoratie van het feestje.

  Reageer
  • Ik zou dan voor cake gaan en een jam ertussen is altijd lekker, maar in combinatie met de cream cheese frosting misschien een minder goed idee. Misschien is dit meer wat je zoekt: https://www.lianvanrens.nl/roze-geboortetaart/ De crème hoef je natuurlijk niet te kleuren, maar kan wel. De muisjes laat je achterwege 😉

   Reageer
 • Hi hi, kam deze taart ook met een mascarpone vulling? Zo ja heb je misschien een recept?

  Reageer
 • Prachtige taart, wel jammer dat door een bakmix er zoveel.ongezonde E nrs in terecht komen.
  Veel.mensen kiezen uit gemakzucht er voor, maar de taart is net zoveel werk als je alles zelf maakt, stuk gezonder

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *