Mijn ervaring met de babyuitzetlijst

Een jaar geleden begon ik mij te verdiepen in de babyuitzetlijst. Wat had ik allemaal nodig, maar vooral ook wat niet? Ik denk dat ik destijds voor mijzelf een redelijk goede uitzetlijst heb weten te maken. Ik kan niet zeggen dat ik veel miskopen heb gedaan of dingen heb gekocht die ik totaal niet nodig had. Toch denk ik dat ik het ook zonder een aantal must-have items had overleefd. Als er iets was dat ik echt miste dan had ik het op een of andere manier wel de volgende dag in huis. Zo heb ik kraambezoek gevraagd iets mee te brengen, ging Nicky even naar de winkel of bestelden we het via een webwinkel die de-volgende-dag-in-huis-garantie gaf. De wereld waar we nu in leven is wat dat betreft ideaal. Toch neem ik jullie nog een keer door die babyuitzetlijst en vertel ik of het (on)misbaar is, of niet.

de babykamer

Laten we beginnen met het kamertje. Ik kocht alle meubelen vooraf, terwijl een kast eigenlijk geen vereiste is. Echter hadden wij veel troep dat tijdelijk een plek moest krijgen en om die reden vond ik een kast wel ideaal. Maar mocht je nog ruimte hebben in een eigen kast, dan hoef je die niet direct aan te schaffen voor de baby. Doe je het wel. Schaf dan direct een volwaardige kledingkast aan en niet zo’n babykledingkast, dat vind ik ondingen.

Op zich is iedere ladekast handig en hoef je niet per se een commode, maar uiteindelijk vond ik het wel leuk dat die deed matchen met het ledikantje.

Het babybadje daarentegen staat bij ons voornamelijk ongebruikt. Wel in de kraamweek gebruikt, dus ja ik zou ‘m aanschaffen. Neem echter wel een goedkope of koop ‘m tweedehands. Die van mij ga ik binnenkort te koop zetten.

Kies je voor een wiegje of een ledikant? Je hebt er maar één nodig in het begin. Beide aanschaffen in het begin vind ik raar, vandaar dat wij ook voor de ledikant gingen. Ook in het ledikant had Zoë bij ons op de kamer kunnen slapen.

 

de kleding

Over rompertjes kreeg ik destijds veel adviezen. Van wel of geen overslagrompertje tot aan wel of niet van de Hema. Ik kan je zeggen dat ik overslagrompertjes in het begin fijn vond, maar zodra Zoë wat groter werd stapte ik over op de elastische rompertjes die over het hoofd aangaan. Wat ik zou willen meegeven aan nieuwe mama’s is om te kiezen voor witt of unikleurige rompers. Dan weet je zeker dat het leuk staat bij een broekje als het te warm is voor truitjes. Unikleurige rompertjes schijnen daarnaast ook niet door. Van teveel patroontjes krijg ik de kriebels.

Verder heb ik heel veel gehad aan hydrofiele doeken, vooral de XL-doeken en spuugdoekjes in het begin. Als Zoë nu spuugt is zo’n klein doekje te klein, maar nog steeds handzaam om snel even in een tas of broekzak te stoppen. Daarnaast zweer ik bij de hydrofiele washandjes. Ik gebruikte ze in de kraamweek om mijzelf te wassen, om zelfgemaakte koelkompressen in te stoppen, tegen de stuwing en natuurlijk om Zoë mee te wassen. Ik gebruik ze voor Zoë nog steeds dagelijks.

Koop verder niet te veel kleding en zeker niet al grotere maten. Het weer in Nederland is ontzettend wispelturig en ongebruikte schattige kleding doet gewoon pijn in je hart. Ik had aan een paar setjes maat 56 meer dan voldoende voor de eerste weken. Maatje 50 is alleen handig als geboortepakje, maar zal de baby snel niet meer passen. Heb je een prematuur of erg kleine baby, dan zijn kleine maatjes snel bijgekocht.

 

Kruiken, dekens enzo

Oké, ik moet even iets kwijt over kruiken. Nog steeds heb ik geen idee waarom je twee kruiken aan moet schaffen. Aan één heb je meer dan voldoende en dit hoor ik ook van andere mama’s. Kruikenzakken werden door mijn kraamhulp het raam uitgegooid – niet letterlijk hoor – en aan één lekker zacht deken had ik ook voldoende gehad. Lakens zijn de dingen die je wast en na een paar maanden stampte Zoë ook alles van zich af, dus kwamen de slaapzakjes om de hoek kijken. Nu gebruiken we geen beddengoed meer 🙁 Hallo dure dekens die ik – ook door de zomer – nauwelijks heb gebruikt.

Mocht je nu echt willen weten wat mijn eigen minimale babyuitzetlijst is en wat ik daadwerkelijk heb gebruikt in het begin? Klik dan op de link om het pdf-bestand van mijn lijst te openen en downloaden. Alle extra’s heb je zo gekocht en zal je kraamhulp je wel op wijzen als je iets niet in huis hebt. Geloof me: laat je niet gek maken!

Alle liefs aan alle aanstaande mama’s die hopelijk iets hebben aan mijn informatie en lijst. Heb je nog vragen? Stel ze dan zeker hieronder!

Liefs Lian

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

2 Reacties

  • Leuk en handig artikeltje. Ik zit er nu zelf middenin wat wel te kopen en wat niet. Gelukkig vinden wij het allebei leuk om spullen ook tweedehands te kopen en kunnen we via via ook aardig wat gebruiken/lenen/overnemen.
    Je geeft aan dat je het babybadje nauwelijks hebt gebruikt, hoe badderde Zoë dan na de kraamweek?

    Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *