Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven

IMG_7850

Meesterlijk Bakken is het nieuwste bakboek ‘in town’ en geloof mij als ik zeg dat er nog heel veel zullen volgen de komende weken. Zelfs de kersverse Heel Holland Bakt winnaar Menno de Koning komt met een bakboek begin 2015. Maar vandaag staat Robèrt van Beckhoven in de spotlight en gaat even alle aandacht naar hem, zijn nieuwe bakkerij en zijn bakboek. 

Twee weken geleden presenteerde Robèrt zijn eigen boek en zijn nieuwe prachtige locatie. Hiervoor waren een aantal bloggers te gast om de meester zelf aan het werk te zien.

IMG_7816

Als een echte meester dirigeerde Robèrt ons en vertelde hij ronduit over zijn passies. Brood bakken dat kan iedereen, zolang je maar goed weet wat je aan het doen bent en als wij zijn boek tot in detail volgen moet dat helemaal goed komen. Dat was in ieder geval de les die ik die middag leerde. Ik had mijn angst voor gist al overwonnen toen ik bagels ging bakken en na het verhaal van Ròbert wist ik het zeker, dat brood bakken dat komt wel goed.

IMG_7830

Als je kijkt naar de foto’s zie je duidelijk een groene KitchenAid en met die mixer en de standaard deeghaak kun je brood bakken. Met de hand kneden is dus geen vereiste en dat beviel mij wel. Ik vind kneden van tijd tot tijd leuk, maar het kost ook veel extra tijd. Ròbert snapt dat en is verbazingwekkend modern in zijn methodiek.

Meesterlijk Brood is precies ingedeeld zoals je zou verwachten van een man als Ròbert. Duidelijk, rechtlijnig en gestructureerd. Het eerste hoofdstuk is het belangrijkste hoofdstuk, want in dit hoofdstuk lees je alles dat je moet weten voordat je aan de slag gaat. Net als bij een schoolboek begin je met de theorie en daarna komt de praktijk.

IMG_7854

Ròbert liet ons die middag zien hoe je met de KitchenAid een deeg maakte en vertelde ons hoe je het beste het deeg kunt laten rijzen. Iedereen kon vragen stellen en zo leerde ik dat mijn idee van een oven op 30 graden voorverwarmenvoor het rijzen van mijn deeg  – vanwege mijn koude keuken – geen slecht idee was. Wel zou ik een bakje heet water erbij kunnen zetten voor een goede luchtvochtigheid in de afgesloten oven als het deeg erin staat.

IMG_7822

Na heel veel uitleg over brood, deeg en rijzen ging Ròbert ons laten zien hoe je als Brabander Zeeuwse bolussen maakt. Hoe? Nou, gewoon met een vochtige keukendoek en heel veel kaneelsuiker. En als je denkt dat je het overtollige suikermengsel weg moet gooien dan heb je het bij het verkeerde eind – gewoon bewaren en aanvullen, dan wordt de volgende batch van bolussen nog lekkerder. En als je denkt dat je jezelf moet beperken tot suiker en kaneel ook, want volgens de meester kun je net zo makkelijk voor speculaaskruiden met suiker kiezen. Dan worden het speculaasbolussen, heerlijk die simpele benadering – I love it!

IMG_7841

Nog iets belangrijks over het boek? Ja, het is een goed boek vol met brood. Het bestaat uit  vier hoofdstukken, zoals je hierboven kunt zien en ieder broodrecept is voorzien van een foto zodat je weet wat jij gaat bakken. Daarnaast bevatten sommige broden uitgebreide stappenplannen en kun je naar een website voor instructiefilmpjes. Verwacht verder geen kleurenspektakel op iedere pagina, want broden zijn meestal goudbruin van kleur en dat is ook de heersende kleur in het boek. Brood is eenvoudig, maar wanneer goed bereid ontzettend lekker en dat komt over in Meesterlijk Brood. Geen poespas, gewoon goed brood.

Meestelijk Brood is een boek dat je koopt om de inhoud en om de uitdaging om lekker brood te bakken aan te gaan. Ik ben in ieder geval onder de indruk en dat trouwens voor een aangenaam prijsje, al zeg ik het zelf.

Titel: Meesterlijk Brood
Auteurs: Ròbert van Beckhoven
Uitvoering: Hardcover, 176 pagina's
Prijs: € 20,00 (tijdelijk gratis verzending vanwege notering in Top 100)
Bestellen: Bol.com

Voor meer indrukken van de mooie locatie ende genoemde instructiefilmpjes die horen bij het boek kun je eens een kijkje nemen op meesterlijkbrood.nl.

Ik weet in ieder geval wat ik deze winter op donkere dagen zal gaan doen. Wat jij?

Liefs Lian

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

5 Reacties

 • Ik zag je blog binnen komen en dacht alweer een kookboek. En ja hoor ik lees je hele stukje en nu moet ik dit boek ook zeker hebben. Heerlijk omschreven, ik ben nu al enthousiast. Kan niet wachten tot bol dit gaat leveren en ik die meesterlijke bolussen zelf mag maken! Super!!!

  Reageer
 • Het lijkt me een erg mooi boek. Eigenlijk bak ik veel te weinig brood zelf. En dat terwijl ik wel enorm van brood hou. Ik had me voorgenomen even geen kookboeken aan te schaffen, maar misschien moet ik hiervoor wel een uitzondering maken.

  Reageer
  • Zonde is dat hè! Ik zou ook wel vaker zelf broden willen bakken, maar zoals Robèrt het ook zei: je moet er wel de tijd voor nemen, maar moeilijk is het niet. Ik denk echt dat dit een heel goed boek is over brood bakken en het is nu al bekend dat er een tweede boek gaat komen, omdat niet alles wat Robèrt ons wilt leren in één boek pastte.

   Reageer
 • Ik was van plan meer brood te gaan bakken en op zoek naar een goed boek. Dit stond al op mijn lijstje, en nu ga ik het zeker kopen!

  Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *