Lustopwekkende valentijnsappeltaart

Wie kent het spreekwoord liefde gaat door de maag nou niet? Als ik dan een taart moet bedenken die voldoet aan deze criteria dan kom ik al snel uit bij een appeltaart. Ik hoor je denken: Huh, een appeltaart voor Valentijnsdag dat is toch helemaal niet spannend? Ik hoor je, maar ik heb wat onderzoek gedaan en ik kan je vertellen dat mijn appeltaart meer dan spannend is. Deze valentijnsappeltaart bevat lustopwekkende ingrediënten, beter bekend als afrodisiaca. Laat dit nou net het criterium zijn waar mijn taart volgens Xenos aan moest voldoen. Met een doos vol valentijnswaardige bakproducten van hen ben ik aan de slag gegaan om een lustopwekkende taart te maken. Niet alleen mooi en decoratief van de buitenkant, maar ook nog eens hartstikke lekker.

Maar wat is nou de afrodisiacum die ik heb gebruikt in deze taart? Ik besloot om met kruiden aan de slag te gaan, mijn eigen valentijnskruidenmix. Wist je dat kaneel, gember, nootmuskaat en nog een paar andere kruiden namelijk lustopwekkend zijn? Geen wonder dat de geur van versgebakken appeltaart zo stimulerend werkt.

valentijnskruidenmix
  • 10 gram kaneel
  • 2 gram gember
  • 2 gram kardamon
  • 1 gram nootmuskaat
  • 2 gram piment

Ik had mijn lustopwekkende ingrediënten bij elkaar. De Xenos bakproducten die ik vervolgens heb gebruikt om de taart ook nog eens ontzettend mooi in valentijnsthema te decoreren vind je terug in het recept.

Zo kwam de valentijnsappeltaart uit de oven
valentijnsappeltaart met decoratief raster

(Voor 8 personen)

Ingrediënten
  • 1x basisrecept appeltaartdeeg (naar recept)
  • 6 grote appels of 8 kleinere
  • paneermeel
  • 3 el custardpoeder
  • 4 el suiker
  • 1-2 el valentijnskruidenmix (of alleen kaneel)
  • 1 ei, los geklopt
Extra benodigdheden

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 175 °C hetelucht en klem een bakpapier vast op de bodem van een 22 cm springvorm. Vet de randen in en bestuif met een dun laagje bloem.
  2. Maak het appeltaartdeeg volgens dit recept zodat je een deeg hebt waarmee je perfect kunt vlechten. Verdeel het deeg in drie gelijke stukken. Draai van ieder stuk een bal en duw enigszins plat. Verpak de deegschijven in vershoudfolie en leg weg in de koelkast.
  3. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukjes. Voeg twee eetlepels custardpoeder, het suiker en de valentijnskruidenmix toe aan en roer goed door elkaar.
  4. Haal twee stukken deeg uit de koelkast en rol er één uit tot een cirkel van minstens 22 cm in doorsnede. Snijd, met de springvorm als mal, een cirkel van 22 cm uit en plaats deze op het bakpapier op de bodem van de springvorm.
  5. Rol de tweede deegschijf uit tot een lang brede strook en snijd met een scherp mesje of fondantroller in de lengte doormidden. Bekleed de zijkanten van de springvorm met deze stroken deeg en druk het deeg stevig aan in de randen van de bodem. Voor het meest strakke effect zorg je dat de scherpe snijkant de bovenkant van de rand is. Overtollig deeg verpak je weer in vershoudfolie en leg je in de koelkast.
  6. Strooi paneermeel over de bodem en voeg hier de resterende eetlepel custardpoeder aan toe. Wrijf of schud door elkaar en verdeel gelijkmatig. Voeg nu het appelmengsel toe en druk stevig aan.
  7. Haal het laatste stuk deeg uit de koelkast en rol opnieuw uit tot een cirkel van minstens 22 cm in doorsnede. Snijd met een fondantsnijder stroken van zo’n twee centimeter in breedte. Vlecht hiermee een strak taartraster op je appeltaart. Hoe je dat doet laat ik hier zien.
  8. Neem een stukje overtollig deeg en rol deze uit, maar niet te dun. Met de deegroller met hart design rol je hierover heen en vervolgens gebruik je deze hartvormige uitstekers. Plaats je hartje op het taartraster.
  9. Bestuif de fondantmal met een dun laagje bloem en duw stukjes overtollig deeg in de mal. Haal je vormen voorzichtig uit de mal en plaats op je taartraster. Met de mal maak je een parelstrook voor een mooi afgewerkte rand. Met een scherp mesje snijd je eventuele randjes van je vormpjes af.
  10. Smeer je gedecoreerde taartraster in met het losgeklopte ei en bak de taart in 60-70 minuten gaar en goudbruin.

Serveer deze lustopwekkende valentijnsappeltaart met een flinke toef slagroom en verras jouw geliefde er woensdag mee. Fijne Valentijnsdag gewenst.

Liefs Lian

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Xenos. Ik ga alleen samenwerkingen aan waar ik zelf achter sta. Meer hierover lees je in mijn disclaimer.

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

2 Reacties

  • De taart lijkt me heerlijk Lian. Kun je me nog even verder helpen met de grammen? Hoe weeg ik 1 en 2 gram af? Of kan ik een gedeelte van een theelepel gebruiken?
    Alvast bedankt voor je reachtie.
    Groetjes, Tally

    Reageer
    • Ik heb een digitale weegschaal, maar 1 gram kwam ongeveer neer op 1/4 tl als ik het mij goed herinner.

      Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *