Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Kruidnoten truffeltaartje

img_7084

Allereerst wil ik iedereen bedanken voor de lieve reacties op mijn nieuws, vooral op Facebook werd ik overweldigd met felicitaties. Super lief natuurlijk. Zoals ik vertelde begint de liefde voor bakken weer langzaam terug te komen en zo maakte ik begin deze week op een avond dit kruidnoten truffeltaartje. Ik vind het altijd lastig hoe je dit soort chocoladetaartjes nou moet noemen. Is het ganache? Is het een soort fudge? Maar eigenlijk is de vulling gelijk aan die van chocoladetruffels, dus vandaar dat iedereen het ‘t beste zal kennen als een truffeltaartje. 

Je kunt een grote taart maken, maar je kunt ook een paar kleinere taartjes maken. Het is wel belangrijk dat je een vorm gebruikt met losse bodem, zodat je de taartjes makkelijk eruit kunt halen. Het is een taart of taartje dat niet de oven in hoeft en dus makkelijk te maken is. De taart moet wel een nachtje, ochtend of middag opstijven, dus je moet wel een beetje geduld hebben.

Het taartje is het meest geschikt voor volwassenen vanwege de rijke chocoladesmaak. Vervang de kruidnoten door Oreos (of een ander koekje) en je hebt een taartje dat ook na Sinterklaas en misschien wel als kerstdessert gegeten kan worden. Op naar het recept.

img_7089

kruidnoten truffeltaartje
Ingrediënten
  • 200 gr kruidnoten
  • 90 gr ongezouten roomboter
  • 300 gr pure chocolade
  • 250 ml slagroom
  • 75 gr ongezouten roomboter
  • snufje zout
  • 2 el fijne kristalsuiker
Voor de garnering
  • 250 ml slagroom
  • 2 el fijne kristalsuiker / vanillesuiker
  • chocoladeschaafsel
  • kruidnoten
Bereiding
  1. Doe de kruidnoten in de hakmolen van een staafmixer en maal fijn. Smelt ondertussen de 90 gram roomboter op laag vuur in een steelpan.
  2. Kiep de kruidnotenkruimels over in een kleine kom en giet hier de gesmolten boter op. Zet de pan aan de kant, deze gebruiken we dadelijk opnieuw.
  3. Roer de boter door de kruimels tot er een stevig kruimelmengsel ontstaat. Bedek hiermee de taartvorm met losse bodem en duw de kruimels ook goed aan in de randen. Zet weg in de koelkast.
  4. Breek de chocolade in stukken en doe in een glazen of hittebestendige kom.
  5. Doe de slagroom, boter, suiker en het snufje zout in de zojuist gebruikte steelpan en laat de boter op laag vuur in de slagroom oplossen. Blijf roeren totdat het mengsel tegen het koken aan zit. Zodra er zich bubbeltjes aan de rand van de pan beginnen te vormen is het mengsel heet genoeg.
  6. Giet het slagroommengsel over de chocolade en laat 2 minuten rusten.
  7. Roer de chocolade vervolgens met een spatel of garde tot een egaal glanzende ganache.
  8. Haal de koekbodem uit de koelkast en verdeel de ganache gelijkmatig over de bodem. Zet de taart voor ten minste 4 uur in de koelkast om op te stijven.
  9. Vlak voor het serveren maak je de slagroom. Klop de slagroom met de (vanille)suiker stijf en verdeel over de taart.
  10. Werk de taart af met verkruimelde en hele kruidnoten. Voeg eventueel ook nog wat chocoladeschaafsel toe.
  11. Bewaar de taart bedekt met vershoudfolie in de koelkast.

Houd je van chocoladetruffels, maar vind je een taart een beetje ‘too much’? Check dan snel mijn recept voor simpele chocoladetruffels. Ook perfect voor kerst!

Waar je ook voor kiest, laat het smaken. Mocht je deze kruidnoten truffeltaart besluiten te maken, vergeet ‘m dan niet te delen via FacebookInstagram of Snapchat. Altijd leuk om jullie creaties te zien. Happy Sinterklaasfeest en een fijn weekend!

Liefs Lian

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Een reactie

  • Wat een heerlijk taartje zeg! Dit weekend bak ik een witte chocoladecheesecake met pepernoten, maar met alle leftover pepernoten van dit jaar ga ik lekker aan de slag met dit recept.

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *