Koningsdagtaart

Vorig jaar stond ik op Koningsdag een geboortetaart te maken, maar dit jaar krijgt de koning van mij een taartje. Digitaal dan. Het leukste is dat jullie deze koningsdagtaart nu ook allemaal kunnen maken en opeten. Gezellig na de rommelmarkt en oud-Hollandse spellen met familie en vrienden een lekker taartje eten. Oranjebitter erbij en klaar. De taart is natuurlijk ook lekker op iedere andere dag, want eigenlijk is het gewoon een leuk basistaartje. Helaas geen foto van de binnenkant, want ik maakte ‘m voor iemand anders die toevallig een oranje taart wilde. Stiekem maakte ik deze taart dus helemaal niet voor onze koning, maar de persoon die ‘m kreeg voelde zich hopelijk wel de koning te rijk met deze taart. 

Voor de basis gebruikte ik voor de verandering eens biscuit in plaats van cake. Ik gebruikte het recept van Laura’s Bakery, omdat zij voor de meest voorkomende ronde bakvormen de juiste hoeveelheid ingrediënten heeft opgenomen in een handige tabel. Ik was al bekend met de biscuit en wist dat die prima smaakte. Wil je deze taart een maatje groter, check dan zeker even de link.

Koningsdagtaart

Voor 15 cm doorsnede

Ingrediënten
 • 40 gram bloem
 • 15 gram maizena
 • 2 eieren
 • 60 gram fijne kristalsuiker
 • 1 tl vanille extract
Voor de botercrème
 • 150 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
 • 250 gram poedersuiker
 • 1 1/2 tl vanille extract
 • 2 el halfvolle melk, kamertemperatuur
 • eetbare kleurstof in gewenste kleur
Voor de vulling en decoratie
 • mascarponeroom
 • rode vruchtenjam
 • verse frambozen
 • (gouden) eetbare confetti
Bereiding
 1. Vet twee springvormen of ronde bakpannen in en bekleed de bodem met een bakpapiertje. Verwarm de oven voor op 165 °C hetelucht of 180 °C voor een standaard oven.
 2. Zeef de bloem en maizena samen boven een kom en zet opzij.
 3. Mix de eieren, suiker en vanille op middelhoge stand voor minstens 10 minuten luchtig óf tot je een bleke schuimige massa krijgt.
 4. Voeg het bloemmengsel toe en spatel deze voorzichtig door het luchtige beslag. Verdeel over de twee vormen en bak in 15-20 minuten gaar en goudbruin.
 5. Laat de biscuits afkoelen.
 6. Bereid alvast de botercréme door de boter met de suiker op hoge stand te mixen. Voeg daarna de vanille en melk toe en blijf mixen tot je een luchtige botercrème hebt. Voeg als laatste een kleurstof toe als je de taart een bepaalde kleur wilt geven.
 7. Neem een taartkarton als de taart nog verplaatst gaat worden. Plaats je eerste laag biscuit op het taartkarton of taartplateau en smeer in met een laagje jam. Verdeel hier een laag mascarponeroom overheen, maar houd de randen vrij. Plaats enkele frambozen op je room en plaats je tweede laag biscuit hier bovenop. Controleer of alles recht zit en duw lichtjes aan. De mascarponeroom zal nu uitlopen naar de randen toe.
 8. Smeer de volledige taart af met je botercrème. Doe dit met een taartschraper en klein paletmes voor een zo glad mogelijk resultaat.
 9. Duw tegen de onderkant van je taart de eetbare confetti en spuit met de resterende mascarponeroom toefjes op je taart om het af te maken. Verdeel eventueel nog enkele sprinkles over de bovenkant en je taart is klaar.

Heb je maar één springvorm of bakpan? Bak dan een dikkere biscuit die je na het afkoelen horizontaal doormidden snijdt. De baktijd is dan 20-25 minuten voor de gehele biscuit van 15 cm in doorsnede.

Eigenlijk is dit gewoon een heel simpel biscuittaartje die werkelijk niet moeilijk is om te maken. Als je geen fan bent van biscuit, kies dan voor een basis van cake. Het recept daarvoor vind je hier.

Liefs Lian

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *