Koek- en speculaaskruiden

IMG_5877

Vandaag deel ik met jullie mijn eigen koek- en speculaaskruiden creaties. Als je een beetje een voorraadje kruiden op poederbasis in de keuken hebt dan heb je waarschijnlijk alles in huis om zelf jouw koek- en speculaaskruiden te maken en dus jouw eigen speculaas, kruidnoten en appeltaarten kunt gaan kruiden deze winter. Ik wilde eigenlijk foto’s maken van mijn kruidencreaties, maar aangezien het sneller donker wordt buiten kwam het er maar niet van. Dit terwijl ik wel gewoon de receptuur voor jullie klaar had staan. Aargh, zo vervelend. Toen besloot ik om wat oude foto’s te recyclen totdat ik nieuwe foto’s gemaakt had. Want ik wil jullie gewoon blij maken met kruiden vandaag.

Met koek- en speculaaskruiden kun je alles smaak geven en er extreem blij van worden. Laten we beginnen met de “gewone”  koek- en speculaaskruiden. Het hoofdingrediënt is kaneel en dat zorgt ook voor de bekende bruine kleur. Wil je direct weten wat er in de witte koek- en speculaaskruidenmix gaat? Scroll dan naar beneden.

Koek-  en speculaaskruiden
 • 4 el kaneel
 • 1 tl kardamon
 • 1 tl gemalen venkelzaad
 • 1/2 tl piment
 • 1/2 tl nootmuskaat
 • 1/4 tl witte peper
 • 1/4 tl gember

Deze hoeveelheid is geschikt om eens te maken en mee te experimenteren. Wil je meer? Verdubbel dan het recept en bewaar in een afsluitbaar droog (oud kruiden)potje.

IMG_8565

Naast de bekende koek- en speculaaskruiden kun je ook gaan voor een witte variant. In deze kruidenmix zit geen kaneel en vandaar dat we deze wit noemen. Dit kruidenmengsel is beduidend lichter van kleur dan die met kaneel. Daarnaast is deze mix veel kruidiger en misschien zelfs iets pittiger. Persoonlijk mijn favoriet, omdat het door het venkelzaad ook lekker anijsachtig smaakt. Probeer het eens uit en maak dan gelijk deze gevulde witte speculaas.

Witte koek- en speculaaskruiden
 • 7-8 tl venkelzaad
 • 3 tl koriander
 • 3 tl kardamon
 • 2 tl gember
 • 1/2 tl nootmuskaat

Deze hoeveelheid is geschikt om eens te maken en mee te experimenteren. Wil je meer? Verdubbel dan het recept en bewaar in een afsluitbaar droog (oud kruiden)potje.

Maak jij ook wel eens jouw eigen koek- en speculaaskruiden? Ik geniet er zelf enorm van en voel mij dan echt zo’n kruidenvrouwtje.

Liefs Lian

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

6 Reacties

 • Ik ben echt dol op koek- en speculaaskruiden en eet het door bijna alles. Van een smoothie tot pannenkoeken. Heerlijk! Van witte koek- en speculaaskruiden heb ik nog nooit gehoord, ga ik snel eens uitproberen! Bedankt voor de tip!

  Reageer
  • Klopt. Je gaat ook echt ruiken en inlezen wat kruiden nou voor smaak hebben. Super interessant ?

   Reageer
 • Pingback: Kruidnoten - laag in FODMaP's, sojavrij en vegan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *