Kersen meringue taart

IMG_1876

Wat een jummie taart is dit. Hier zit alles in waar je op dit moment zin in hebt (dan weet je dat alvast). De kersen zijn volop in het seizoen, dus nu is het tijd om deze kersen meringue taart te maken. De taart is op de dag zelf het lekkerste, maar kan na een dagje in de koelkast ook nog prima gegeten worden. De taart wordt er alleen iets minder mooi van. Over mooi gesproken, de taart houdt zich best goed als je deze snijdt, ondanks de vele lagen. Het bewijs lever ik helemaal onderaan dit artikel.

IMG_1873

Na mijn inspiratie artikel van laatst wist ik het meteen: ik moest en zou een droomcake of droomtaart maken. Een weekend eerder had ik al samen met Mariette en Laura een killer-taart gemaakt, maar ik wilde er ook zelf eentje maken. Tot het moment van stapelen wist ik niet helemaal wat ik wilde doen. Ging ik voor een strak afgewerkte taart met verrassende binnenkant of voor een meer rustieke look die goed bij de kersen zou passen?

Ik wist wel hoe mijn lagen eruit zouden zien. Sowieso meringue, want dat vind ik gewoon extreem lekker. Daarnaast een vanillecake, want bij warm weer vind ik een chocoladecake minder goed passen. De room zou op basis van mascarpone zijn met een scheutje alcohol en om het geheel af te maken heel veel kersen – minstens een halve kilo. De taart was dan ook letterlijk best zwaar. Wow, zoiets heb ik eigenlijk nog nooit gemaakt. Maar oh oh oh wat is deze kersen meringue taart mooi geworden, dat ‘ie vervolgens bijna niet in de koelkast pastte vergat ik maar even.

IMG_1878

Ik deelde meteen ook een foto van de bovenkant op Instagram, maar gemaakt met mijn spiegelreflex is de bovenkant nog mooier. Ik ben verliefd op al die stukjes kers. Je kunt ook wel gelijk zien dat ik mijn inspiratie heb gehaald uit de kersen meringue taart uit het zojuist genoemde inspiratie artikel. Die kersen bovenop, dat wilde ik gewoon ook. Maar ik laat je niet langer in spanning. Hieronder vind je het recept voor deze taart. Tip: maak er maar vast een weekend voor vrij 😉

IMG_1887

Kersen meringue taart
Ingrediënten
 • 100 gr eiwit (biologisch)
 • 200 gr fijne kristalsuiker
 • snufje cream of tartar
 • roze foodgel
Voor de cake
 • 225 gr ongezouten roomboter
 • 250 gr witte basterdsuiker of fijne kristalsuiker
 • 4 biologisch eieren
 • 1 el vanille pasta
 • 225 gr bloem
 • 1 tl bakpoeder
 • snufje zout
 • 1/2 cup melk
Voor de vulling
 • mascarponeroom (naar recept)
 • scheutje Kirsch (optioneel)
 • 500 gr verse kersen

IMG_1847

Bereiding
 • Volg dit recept voor het maken van de meringue. Teken op twee vellen bakpapier de omtrek van je cakeblik (ik gebruikte er een van 20 cm) en leg de vellen met de getekende kant naar beneden op twee bakplaten.
 • Breng de meringue indien gewenst op kleur door de kleurpasta door de meringue te vouwen (zo krijg je een licht gemarmerd effect).
 • Doe de meringue in een spuitzak en vul de afgetekende cirkels op met de meringue zodat je twee grote ronde meringue bodems hebt. Bak in 1,5 – 2 uur af in een voorverwarmde oven van 80-90 °C (hetelucht). Laat de meringue volledig afkoelen in de oven tot kamertemperatuur.
 • Verwarm voor de cakes de oven voor op 160 °C (hetelucht). Doe de boter en de suiker in een kom en mix tot een bleek en romig geheel.
 • Voeg de eieren stuk voor stuk toe en mix tussendoor zodat het ei volledig is opgenomen voordat je een nieuw ei toevoegt. Voeg als laatste de vanille toe en mix enkele minuten tot een luchtig geheel.
 • Doe de bloem, bakpoeder en het zout in een aparte kom en voeg afwisselend met de melk in delen toe aan beslag terwijl je rustig mixt. Wanneer al het bloem is opgenomen is het beslag klaar.
 • Bak de cakes in 30-40 gaar en goudbruin. Een prikker moet er schoon uitkomen, de bovenkant mag een beetje plakkerig zijn. Het handigste is om met twee bakvormen van 20 cm doorsnede te werken, maar met maar een vorm werkt het ook. Dek dan in de tussentijd de kom met het beslag af en zet het weg op een koele plaats. Roer dit beslag nog een keer door voordat je het voor de tweede keer in de vorm giet.
 • Wanneer alles is afgekoeld tot kamertemperatuur maak je de vulling en ontpit je de kersen.
 • Voor de vulling volg je dit recept en voeg je een scheut Kirsch toe, waarna je het nog een keertje kort mixt tot een mooi en romig geheel.
 • Nu alles klaar staat kan het stapelen beginnen. Begin zoals te zien is op de foto’s hierboven met een laag cake.
 • Bestrijk de cake met een dunne laag room en leg daar een bodem van meringue op. Bedek met een wat dikkere laag room en beleg met gehalveerde kersen.
 • Plaats de tweede laag cake op de taart en controleer of alles mooi recht staat. Duw zo nodig een beetje aan.
 • Bestrijk de tweede laag cake opnieuw met een laagje room. Beleg deze laag room opnieuw met gehalveerde kersen en dek af met de tweede laag meringue.
 • Als laatste laag doe je de overige room over de meringue verdelen en beleg je de top met nog een aantal gehalveerde kersen. Zorg dat de overige kersen nog “heel” zijn, zodat je een sierlijke cake krijgt zoals op de foto’s.
 • Indien gewenst strooi je nog wat witte sprinkles of poedersuiker over de taart om het af te maken.

IMG_1901

Zoals je kunt zien is het even een karweitje, maar dat heeft vooral te maken met het bakken van de meringue en de cakes. Uiteindelijk vond ik het qua werk wel meevallen. Check hierboven nog even de beloofde foto die bewijst dat de taart niet instort na aansnijden. Ik kan je zelfs vertellen dat deze kersen meringue taart tot het laatste stukje overeind is gebleven. Gebruik wel een goed scherp mes om de taart aan te snijden.

En heb je het al besloten? Durf jij het zelf ook aan om deze kersen meringue taart te maken? Ik weet in ieder geval datde taart erg lekker smaakt, dus ik zou zeggen probeer ‘m eens uit.

Liefs Lian

Ook interessant

Lian-38-scaled.jpg

Hee, jij daar!

Mag ik mezelf even voorstellen? Ik ben Lian. Een meisje, moeder, vrouw die met een zachte ‘G’ door het leven gaat en voldoening haalt uit andere mensen helpen. Ik heb vele rollen die ik met liefde vervul, maar mijn grootste passie is reizen door Amerika met mijn gezin. Als tijd geen issue zou zijn, schrijf ik iedere dag over al mijn passies op deze blog. In realiteit lukt dat niet altijd. Des te meer waardeer ik jouw bezoek. Dank je wel en liefs!

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

13 Reacties

 • Wauw wat ziet die er prachtig uit!
  Kan me voorstellen dat je hier erg trots op bent.
  Groetjes, Rensina

  Reageer
 • Waauuuuw! Wat een mooie taart !!!
  Moet je dezelfde hoeveelheid meringue aanhouden voor deze taart als in het meringue recept?

  Reageer
  • Ja. De hoeveelheden staan ook hierboven genoemd, maar zijn gelijk aan het recept van de meringue. Veel plezier met bakken!

   Reageer
 • Wat een prachtige taart. Alleen heb ik een vraag voor de bodem. Zijn deze hoeveelheden voor 1 bodem of voor beide bodems?

  Reageer
  • Deze hoeveelheden zijn voor de taart zoals je ‘m ziet. Twee lagen meringue en twee lagen cake. Als je de bereiding leest zie je dat ik van de genoemde hoeveelheden steeds twee bodems maak.

   Succes met bakken!

   Reageer
 • Heerlijke taart! Super lekker en blijft idd heel bij het snijden van de taart

  Reageer
 • Hoi Lian, ik wil deze taart graag maken voor mijn verjaardag morgen, maar vraag me af, ‘smelt’ de meringue niet heel snel op het moment dat je er de monchouroom overheen smeert?

  Reageer
  • Hoi Chantal. Dat valt wel mee, de meringue lagen zijn wat dat betreft dik/stevig genoeg. Uiteindelijk lost het wel een beetje in elkaar op zoals je op de foto kunt zien. Ik gok dat deze taart echter snel op gaat en het opbouwen zelf kost niet veel tijd aangezien het niet netjes hoeft 😉

   Reageer
   • Ok, ik ben benieuwd! Ik heb wel een grotere springvorm gebruikt, en maar 1 meringue laag (heb maar een kleine oven en vond het onzin om hem 2x zo lang te laten draaien, hoewel ik dol ben op meringue) dus mijn taart is wat lager, maar hij is heel mooi geworden!

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *