Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Karamel en pecannoten cinnamon rolls

IMG_9590

Oei wat waren deze cinnamon rolls lekker! Om eerlijk te zijn betreft het hier geen simpele cinnamon rolls, maar karamel en pecannoten cinnamon rolls. Dat is een mondvol, maar de karamel en de pecannoten voegen wel echt iets toe aan de smaak van deze rolls. Daarnaast heb ik nog een eigen kruidenmengsel toegevoegd om de ontbijtbroodjes een intensere smaak te geven. Deze cinnamon rolls bakte ik samen met collega-blogger en, inmiddels, vriendin Laura van Laura’s Bakery. Vandaag vertellen wij op onze blogs hoe je deze cinnamon rolls thuis na kunt maken.

Het recept voor deze cinnamon rolls hebben we hier en daar aangepast, maar is in zijn oorspronkelijke vorm terug te vinden in The American Cookbook. Het kookboek kocht in een klein jaar geleden in New York en een review van dit kookboek vind je hier. Het is hoe dan ook een van mijn favoriete kookboeken en ik heb Laura ook weten te overtuigen. Houdt er wel rekening mee dat het een Engelstalig kookboek is.

IMG_9565

Dit zijn de karamel en pecannoten cinnamon rolls vers uit de oven. In de linkerhoek onderaan zie je hoe de karamelsaus omhoog is geklommen. Zodra de rolls een beetje waren afgekoeld hebben wij ze voorzien van wat simpele icing, oftewel glazuur. Hieronder een paar stap voor stap foto’s om je een idee te geven hoe de verschillende onderdelen er ongeveer uitzien.

IMG_9541

Het deeg is bereid en de vulling is uitgesmeerd. Klaar om er karamel en pecannoten cinnamon rolls van te maken.

IMG_9545

Met een gekarteld (brood)mes deel je de “worst” in negen gelijke delen. Wij besloten de zijkanten – of kontjes – er voor een strak resultaat eerst even af te snijden. Wat een mooie swirl, toch? Wij waren in ieder geval enorm tevreden met ons resultaat. We hadden ondertussen al wat wijzigingen gemaakt in het oorspronkelijke recept.

IMG_9555

De karamelsaus zit op de bodem van het bakblik, als je goed kijkt zie je de saus. Hmmmm!

IMG_9558

Een klein half uurtje later… Dat kunnen jullie ook, toch? Tijd voor het recept.

IMG_9574

Karamel en pecannoten cinnamon rolls 

(9 stuks)

Ingrediënten

  • 7 gr droge gist
  • 60 ml lauwwarm water
  • 125 gr fijne kristalsuiker
  • 120 ml halfvolle melk
  • 115 gr ongezouten roomboter
  • snufje zout
  • 1 biologisch ei
  • 400 gr bloem

Voor de karamel

  • 175 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 115 gr ongezouten roomboter, in stukjes
  • 1 tl vanille extract
  • 120 ml slagroom

Voor de vulling

  • 115 gr ongezouten roomboter, gesmolten
  • 125 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 115 gr pecannoten, in kleine stukjes gehakt
  • 1 el kaneel
  • 1/4 tl kardamon
  • 1/4 tl gemalen venkelzaad
  • 1/8 piment
  • 1/8 nootmuskaat
  • snufje witte peper
  • snufje gember

Voor het glazuur

  • 1 el halvolle melk
  • 125 gr poedersuiker

Bereiding

  1. Los het gist, samen met een klein beetje van het suiker, op in het water. Zet voor +/- 7 minuten aan de kant, of tot het gist begint te borrelen.
  2. Doe de melk en boter in een steelpannetje en verhit totdat de boter is gesmolten en haal dan direct van het vuur.
  3. Doe het gistmengsel samen met het botermengsel, de overige suiker, zout, ei en 200 gram van het bloem in een kom en mix tot alles vermengd is. Voeg vervolgens de andere helft van het bloem toe en mix door tot een samenhangend deeg.
  4. Kneed het deeg verder met de hand voor ongeveer 5 minuten, voeg extra bloem toe indien nodig. Het deeg mag niet meer blijven plakken en hoort elastisch te zijn. *Wij hebben deze stap laten doen door de KitchenAid.
  5. Wrijf een kom in met olie en plaats hierin de deegbal. Dek af met folie en zet voor minstens één uur weg op een warme plek.
  6. Ondertussen kun je een begin maken aan de karamel. In een steelpan met dikke bodem doe je de suiker. Verhit de suiker terwijl je met een garde blijft roeren. De suiker zal eerst gaan klonteren en blijven plakken aan de garde, maar dit hoort. Blijf doorroeren.
  7. Zodra de suiker volledig is gesmolten voeg je de boter toe. Blijf roeren terwijl de boter smelt en een geheel wordt met de gesmolten suiker. Voeg het vanille extract en de slagroom toe. De saus zal extreem gaan koken en borrelen. Blijf roeren tot het borrelen weer terugtrekt en haal van het vuur. Laat afkoelen.
  8. Voor de vulling voeg je de suiker, pecannoten en kruiden – het handigste is om de kruiden eerst even onderling te vermengen –  toe aan de gesmolten boter en roer door totdat je een smeerbare pasta hebt. Door het afkoelen wordt de vulling ook steviger.
  9. Verwarm de oven voor op 180 °C en zet alvast een vierkante vorm (+/- 23×23 cm) klaar. Giet de karamel in de vorm.
  10. Rol het deeg uit tot een rechthoek met een dikte van +/- 1 cm op een met meel bestoven werkblad.
  11. Smeer de vulling uit op het deeg en rol het deeg strak op. (zie de foto’s hierboven)
  12. Snijd de deegrol in 9 gelijke stukken en leg ze, met enige afstand van elkaar en de rand, in de karamel in de vorm.
  13. Bak voor 25-30 minuten goudbruin, het karamel zie je aan de zijkanten omhoog borrelen. Het deeg mag nog een beetje klef en lekker plakkerig zijn aan de binnenkant – een droge cinnamon roll hoort niet.
  14. Laat een beetje afkoelen terwijl je het glazuur maakt door de melk en het poedersuiker te vermengen.
  15. Voorzie de karamel en pecannoten cinnamon rolls van wat glazuur en dien warm op. Eenmaal afgekoeld doet een paar minuten opwarmen in een warme oven wonderen.

Zo een hele waslijst aan ingrediënten, maar het is het werk zeker waard. Het is stiekem een stuk makkelijker dan je denkt.

Met vier karamel en pecannoten cinnamon rolls op zak zette ik Laura na twee geslaagde bakdagen weer op de trein naar Haarlem. Ik kan alleen maar zeggen dat wij een paar mooie dingen samen hebben gemaakt, waarvan deze cinnamon rolls er een is. Houdt onze blogs dus in de gaten voor nog meer lekkers!

Heb je deze karamel en pecannoten cinnamon rolls ook gemaakt?

Deel jouw foto of resultaat dan met ons doormiddel van de hashtags #bakkenmetlaura #bakkenmetlian en/of #cakejevaneigendeeg. Wij zijn ontzettend benieuwd. Je mag ons natuurlijk op Instagram ook taggen in een foto van het resultaat, dan komen we gelijk een kijkje nemen.

Liefs Lian (en vandaag dan ook een beetje Laura)

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

13 Reacties

  • Wat een leuk idee om met een mede blogger te gaan bakken! Lijkt me heel gezellig en fijn om ervaringen uit te wisselen. De cinnamon rolls zien er heerlijk uit! Ik heb ze zelf een keer gemaakt naar recept van Rudolphs Bakery en die waren ook geweldig 🙂

    Reageer
  • Verrukkelijk! Deze ga ik sowieso eens uitproberen! Heel erg bedankt voor dit geweldige recept!

    Reageer
  • Hoi Lian, meid wat waren deze cinnamon rolls heerlijk en fijn dat er een paar vanuit het mooie Limburg naar Haarlem werden getransporteerd ;). Het was een leuke binnenkomer hahaha. Jammer dat het weer die vrijdag zo tegen viel maar jullie hebben het goed opgelost. Wat is jullie volgende project?

    Lieve groetjes, Joke

    Reageer
  • Lian, kan ik deze ook invriezen? Wij hebben in onze vakantie n verjaardag op de camping dus wil eigenlijk alles maken en invriezen en op de dag zelf ontdooien..

    Reageer
    • Hmm, ik weet niet of dat met de karamelsaus een succes zal worden. Daarnaast zijn ze het lekkerst als je ze weer even opwarmt in de oven. ik weet niet of dat kan op de camping. misschien dus bouwt het beste camping vriendelijke recept

      Reageer
  • Hij gaat nu de oven in! Ik heb alleen de 125 Gr. fijne kristalsuiker over?????

    Reageer
    • Hoi Ronald, Sorry. Ik had deze van de week zelf ook gemaakt en zie dat ik het toevoegen van de overige suiker vergeten ben te vermelden in het recept. Ik pas het aan.

      Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *