5x kant-en-klaar zelfgemaakt

Frikandelbroodjes

Bij bepaalde producten kiezen wij als consumenten uit gemak vaak voor kant-en-klaar en zijn we misschien zelfs vergeten dat we deze producten ook zelf kunnen maken. Iedereen met het bakvirus weet ondertussen dat je koekjes, cakes en taarten niet meer kant-en-klaar hoeft te kopen, maar makkelijk zelf kunt maken. Maar hoe zit het eigenlijk met sommige andere dingen die we wellicht vaak eten? Vandaag deel ik vijf recepten die ik in de afgelopen twee jaar heb gepubliceerd waarbij ik laat zien dat bekende kant-en-klaar producten ook zelfgemaakt kunnen worden.

Hierboven zie je bijvoorbeeld mijn variant van de inmiddels bekende snelle hap het frikandelbroodje. Omdat dit inmiddels zo’n bekend kant-en-klaar product is, zijn we wellicht vergeten dat we het ook makkelijk en met veel meer smaak zelf kunnen maken. Ook beter voor de portemonnee trouwens!

Zigeunersaus

Een ontzettend populair recept hier op Cakeje Van Eigen Deeg – ik moet er telkens weer om lachten – zelfgemaakte zigeunersaus. In Nederland is het heel normaal dat wij sauzen maken op basis van zakjes of pakjes, maar het kan ook zonder en dat komt de smaak echt ten goede. Deze saus is eigenlijk best wel snel klaar, maar wij maken ‘m altijd vantevoren en warmen de saus vervolgens weer op. Inmiddels is deze saus al bij vele mensen een favoriet; mijn eigen sausrevolutie.

IMG_6299

Het verbaasde mij hoe makkelijk het wel niet was om zelf te maken, maar waarvan wij in de hedendaagse cultuur zijn vergeten dat het kan. Jam of confiture – het verschil zit ‘m in de dikte en stukjes fruit – maak je eenvoudig zelf. Het smaakt verser en is ook gewoon leuk om te doen. Twee avonden ben je een klein halfuurtje kwijt en het meeste werk gaat vanzelf. Maar daarna heb je een, twee of drie heerlijke potten jam die, mits goed gesloten, één jaar lang houdbaar zijn. Kies je eigen fruit, google er op los en ga aan de slag. Bij ons staat blauwe bessenjam op de planning.

Verse frieten

Frieten! Wij denken dat we frieten zelf maken als we niet naar de frituur rennen, maar een zak diepvriesfriet zelf in de frietpan gooien 🙂

Het kan nog extremer! Zelf je aardappels schillen, snijden en frituren. Friet maken is helemaal niet zo moeilijk en hoe leuk is het om jouw kinderen te leren hoe dit favoriete product nou echt gemaakt wordt!

Bagels

Een broodproduct dat 10 jaar geleden langzaam bekendheid kreeg in Nederland, maar – wie Heel Holland Bakt heeft gevolgd – nu weet dat nog niet iedereen de bagel kent. Toch is de bagel, zoals elk brood eigenlijk, een (zonder dat we het zelf in de gaten hebben) kant-en-klaar product dat we in principe ook thuis kunnen maken. Ik vond het heel leuk om deze bagels zelf te maken en ik weet zeker dat jou het ook lukt als je dit recept volgt.

En wil je nog meer brood zelf maken dan schiet Robèrt van Beckhoven jou te hulp met zijn bakboek, lees daar hier meer over.

Welk bekend kant-en-klaar product maak jij heel graag zelf? Laat het hieronder weten.

Liefs Lian

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *