Je baby leren drinken uit een beker in 5 stappen

Trots als een pauw en ook een beetje verbaasd dat het ons gelukt is. Zoë kan met bijna 11 maanden oud zelfstandig uit een gewone beker drinken. Misschien wil je ook je baby leren drinken uit een beker, dus vertel ik je graag hoe wij het aangepakt hebben. In totaal heeft het zo’n 4 tot 5 maanden geduurd voordat Zoë zelf haar bekertje kon oppakken en goed naar haar mond kon brengen. Dat klinkt lang, maar is het eigenlijk totaal niet. We zijn vroeg begonnen met haar dit aan te leren, zodat we dit proces niet op een later moment hoeven te doen. Blijkbaar is het dan ook lastiger om je kind de andere soorten flessen en tuitbekers af te wennen. Natuurlijk is ieder kind verschillend en kan ik geen succes garanderen, maar wellicht kunnen mijn vijf stappen je wel helpen. Is je kind wat ouder of gaat het naar de opvang? Ook daar vertel ik iets over.

Stap 1: oefenen zodra je baby zelfstandig rechtop kan zitten

Zodra Zoë recht kon zitten en ze ruim 6 maanden oud was, boden we haar voor het eerst water aan. Dit deed ik in een plastic campeerbekertje wat ik nog in de kast had staan. Ik koos de vaste voedingsmomenten om te oefenen. Zoë zat in haar stoel en had een slabbertje om. Ik zette de beker aan haar lippen en liet haar d’r gang gaan.

De eerste paar keer verslikte ze zich of ze deed haar mond te ver open waardoor het er aan de onderkant weer uitliep. Met andere woorden. Het is een kwestie van oefenen en blijven aanbieden. Op die leeftijd hoeft je baby nog geen extra drinken te krijgen en is het dus niet erg als het maar een paar slokjes binnenkrijgt. Melkvoeding is dan nog de belangrijkste bron voor vocht.

Baby leren drinken uit een beker
Zoë 9,5 maand oud en drinken uit mama’s beker. Foto gemaakt door Marieke Yspelder.

Stap 2: melk aanbieden in een beker

Na een maand of twee oefenen merkten we dat het slikken steeds beter ging. Zoë snapte ook dat ze de mond aan de beker moest zetten en er werd minder geknoeid. Veel drinken deed ze niet, het was ook niet interessant, want ze kreeg nog vier flessen op een dag. Met ongeveer 8 maanden deden we op advies van het consultatiebureau haar flesje van 12 uur aanbieden in een beker.

Ineens leerde Zoë in snel tempo drinken uit een beker, want de melk was vertrouwd en vind ze super lekker. Door dit bekertje aan te bieden, leerde Zoë steeds beter en netter drinken.

Baby leren drinken uit een beker
Met 10,5 maand drinkt Zoë zelfstandig uit haar beker.

Stap 3: zelf de beker leren vasthouden

Met zo’n 9 maanden was knoeien eigenlijk al niet meer aan de orde. Ik kijken of ze klaar was voor de volgende stap en proberen of ze de beker zelf kon vasthouden. De fles kon ze inmiddels al met één hand vasthouden tijdens het drinken, dus die beker zou theoretisch gezien ook moeten kunnen.

Het oefenen met vasthouden deden we met water in de beker, want dit zal niet zonder knoeien gaan. Ik bracht een handje naar haar beker terwijl ik de beker vasthield. Soms volgde automatisch het tweede handje en soms moest ik die ook leiden naar de beker. Ze vond het een leuk spelletje en het lukte haar heel af en toe voor een paar seconden om de beker van en naar de mond te brengen, maar ze had het ook al heel snel gezien. Ze deed ook nooit zelfstandig haar handen naar de beker brengen en de beker werd ook wel eens aan de kin gezet met een compleet natte Zoë als gevolg.

In principe kon Zoë zelfstandig de beker vasthouden, maar het was verre van zelfstandig drinken. Daarna kwam er een periode aan dat ze ging krijsen als wij haar handjes naar de beker probeerden te brengen en wilde ze absoluut niet zelf drinken. We hebben het toen zo gelaten en waren al hartstikke blij dat ze uberhaupt zo goed uit een beker kon drinken.

Stap 4: de sprong van opeenvolgelingen

Het gruwelijke 11 maanden sprongetje bracht naast slapeloze nachten ook veel goede ontwikkelingen met zich mee. Zoë begon te snappen dat ze zelf de beker kon optillen en naar haar mond kon brengen. De mentale sprong om het zelf drinken ook daadwerkelijk te beheersen werd genomen. Dit merkten we aan veel dingen, maar vooral aan het drinken. Ineens krijste ze niet meer als we weer eens probeerden of ze de beker zelf kon vasthouden. Nog beter, ze bracht haar handjes zelf naar de beker toe waar ze met een klein beetje hulp de beker aan haar lippen wist te zetten en zelfstandig deed drinken.

Hoe wij het 11 maanden sprongetje overleefden!

In een paar dagen kon ze het steeds beter en heeft ze de meeste tijd onze hulp niet nodig. Alleen het neerzetten is nog niet iets dat ze begrijpt, maar aangezien zij alleen maar drinkt aan tafel bij eetmomenten zijn wij er altijd bij om die beker weer van haar aan te nemen. Ze begrijpt nu wat ze met die beker moet doen en ik had bovenstaande foto’s nooit kunnen nemen als ik haar had moeten helpen.

Stap 5: beker netjes leren neerzetten

Dit is de stap waar we ons nu op gaan focussen en het betekent waarschijnlijk geknoei en bekers die zullen omvallen. Gelukkig hebben we daar handdoeken en een wasmachine voor. Zelf denk ik dat ze dit stukje pas ergens in de komende maanden na haar eerste verjaardag zal leren, omdat ze hier mentaal ook niet mee bezig is. Als een beker omvalt en ze wordt nat kan het haar helemaal niets boeien. Ze is klaar met drinken en laat los. Dit doet ze ook met de fles die ze nog in de ochtend en voor het slapen gaan krijgt. We wachten dus nog even op het moment dat ze die handeling kan gaan leren en tot dat moment zijn we apetrots op wat ze al heeft bereikt.

Mijn baby is al wat ouder, wat nu?

Voor het leren drinken uit een beker heb ik geen speciale baby drinkbekers gekocht, maar die opties zijn er wel. Je hebt antilekbekers die lijken op een gewone beker en je hebt oefenbekers met een uitsparing voor de neus. Zeker als je kind al wat ouder is, kunnen dit soort oefenbekers helpen. Ze hebben vaak dan al het zelf vasthouden onder de knie, waardoor je ze liever zelfstandig wilt laten oefenen zonder al te veel geknoei.

Mijn kind gaat naar de opvang, wat nu?

Ik kan begrijpen dat het lastiger kan zijn om je baby te leren drinken uit een gewone beker als hij of zij naar de opvang gaat. Toch kan ik niet geloven dat een baby bij een opvang tijdens het eten alleen wordt gelaten zonder toezicht. Daarom ga ik er vanuit dat er altijd iemand bij is die ook een beker kan aanbieden tijdens de eetmomenten. De melk kan gewoon uit de fles blijven worden gegeven, daar zou ik geen probleem van maken. Ik kan me dus ook niet voorstellen dat een opvang hier niet in mee gaat. Waarschijnlijk zullen ze het alleen maar goed vinden dat jij dit nu al met je baby oefent.

Ik hoop dat je iets hebt aan bovenstaande tips om je baby te leren drinken uit een beker.

Liefs Lian

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *