Op huwelijksreis door Amerika in een campervan

Vandaag nemen we weer een kijkje in de droomreis door Amerika van iemand anders. In dit geval die van Lara en Bert. Zij gingen op huwelijksreis door Amerika, het land waar ze elkaar hadden ontmoet. Die liefde voor elkaar en het land stond dan ook centraal tijdens hun huwelijksreis. Lara doet een boekje open over hoe de reis eruit zag en wat zoiets nou eigenlijk kost. Daarnaast geeft ze nog een paar onmisbare tips om zelf ook zo’n droomreis waar te kunnen maken. Lees je mee?

Hoi Lara! Vertel eerst even over jezelf. Wie ben jij en wat doe je in het dagelijkse leven?

Ik ben Lara, 34 jaar (ik kan het zelf ook moeilijk geloven!), en ik woon met mijn man Bert, zoontje Luc (1,5 jaar) en labradoodle Polly in het centrum van Amsterdam. Eind juli verwachten we onze tweede zoon. Niet lang daarna gaan we het drukke Amsterdam verruilen voor een klein dorpje net buiten de stad. In 2017 heb ik mijn carrière in de Haagse publieke sector aan de wilgen gehangen na een heftige burn-out. De afgelopen twee jaar heb ik me vooral gericht op onze zoon en mijn gezondheid, en inmiddels durf ik zonder enige schaamte te zeggen dat ik een gelukkige thuisblijfmoeder ben. Ik hoop wel in het komende jaar wat voor mezelf vanuit huis te kunnen gaan doen.

Mijn man en ik hebben altijd veel gereisd, en ook nu we een gezin zijn vinden we het belangrijk om te blijven reizen. Op mijn blog deel ik onze reizen (al loop ik ENORM achter), omdat ik het leuk vind een digitaal archief te hebben van onze avonturen. Ook ben ik, vooral via Instagram @littlelarey, vrij open over mijn ervaringen in het moederschap en hoe ik omga met mijn hoogsensitiviteit en anxiety, omdat ik het belangrijk vind taboes hierover te doorbreken. We doen immers allemaal maar wat, en de perfecte moeder (of vrouw) bestaat nou eenmaal niet. Gelukkig maar!

huwelijksreis door Amerika Lara en Bert

Waren jouw man en jij al bekend met Amerika of was jullie huwelijksreis de eerste keer?

We waren allebei al vaker in de VS geweest, ook voordat we elkaar ontmoetten. Maar vooral onze roadtrip door Californië in 2014, waar we in een klein campertje midden in de meest prachtige natuur kampeerden, was inspiratie voor onze huwelijksreis door Amerika.

Jij ging op huwelijksreis door Amerika. Wat maakte jullie reis bijzonder?

Mijn man en ik hebben elkaar in 2010 ontmoet in de Verenigde Staten. We studeerden allebei het zomersemester aan Harvard University (in Cambridge, Massachusetts), en vielen meteen in de eerste dagen als een blok voor elkaar. Die zomer was een grote romantische film, met heel veel road trips én country muziek. Onze gezamenlijke liefde voor reizen was absoluut een van de dingen die ons dicht bij elkaar bracht. Eenmaal terug in Nederland heeft het nog wel eventjes geduurd voordat we echt officieel voor elkaar gingen, maar toen we trouwden in 2015 was het direct duidelijk dat onze huwelijksreis een coast to coast roadtrip door Amerika zou zijn. In een klein campertje nog wel!

Jullie reisden van de oostkust naar de westkust in een campervan. Mag ik vragen wat deze reis jullie destijds heeft gekost?

Heel eerlijk; het viel een beetje tegen. Een jaar eerder was onze campervan reis door Californië heel betaalbaar uitgevallen, waardoor we misschien iets te optimistisch aan onze huwelijksreis dwars door Amerika begonnen. Het verschil zat hem vooral in het feit dat we in Californië iedere nacht hebben gekampeerd in national parks of state parks. Dat kost vaak maar rond de $20 per nacht. Die reis was in mei en in Californië is het over het algemeen altijd prima kampeer-weer.

Onze huwelijksreis was een maand lang. We begonnen eind oktober in New York en eindigden eind november in San Diego. Het was aanzienlijk kouder op deze tocht, met veel sneeuw en temperaturen onder het vriespunt. We hebben dus een aantal keer in een hotel of motel geslapen. Dat was uiteraard een stuk duurder dan kamperen voor $20. Ook hebben we meer uitgegeven aan eten want “we zijn op honeymoon!” en dus namen we het er ook lekker van – zoals een geweldig diner in het sterrenrestaurant Blue Hill in NYC.

In Californië zijn veel farmer’s markets of food markets waar je voor weinig geld heel lekker én gezond kunt eten. Maar in hele grote delen van de VS, met name het midden, ben je toch echt aangewezen op vette maaltijden in matige restaurants. Ontbijten deden we eigenlijk op beide reizen altijd in de camper: gewoon met havermout en vers fruit. Niets lekkerder dan wakker worden in de natuur, en een lekker ontbijtje maken in de buitenlucht.

Ik weet de exacte kosten van beide reizen niet meer, maar de campervan – die we huurden via Escape Campervans – heeft ons iets van $75 per dag gekost op onze huwelijksreis en $55 op de Californië trip (we hadden toen een kleiner model). Dat lijkt veel, maar als je bedenkt dat je veel maaltijden zelf kunt bereiden en kamperen aanzienlijk goedkoper is dan hotels valt het wel weer mee. Vliegtickets naar de VS probeer ik altijd te boeken voor maximaal €800 en dat is tot nu toe op al onze VS reizen gelukt :). We zijn hiervoor zelfs een keer met de trein van Amsterdam naar Antwerpen op en neer gegaan. Op die manier vlogen we voor €350 per persoon (met KLM nog wel!).

Wat raad je anderen aan die een soortgelijke reis willen ondernemen?

Stippel vooraf je route uit, maar ben ook bereid je reis aan te passen. Soms kom je plekken tegen waar je heel graag veel langer wilt blijven. Andere plekken vallen om wat voor reden dan ook tegen. Lees je dus goed in over interessante plekken. Gebruik hiervoor niet alleen (of juist liever niet) een reisgids, maar lees bijvoorbeeld blogs. Een reisgids veroudert snel, is vaak erg beknopt en tipt vooral de must-see plekken. Natuurlijk zijn die niet voor niets een must-see, maar je mist dan een hele hoop onontdekte plekjes. Wij hebben het bijvoorbeeld enorm naar ons zin gehad in Oklahoma City, iets wat ik vooraf totaal niet had verwacht. Beter nog: vraag advies aan Lian!

Wat zijn de mooiste plekjes die jullie tijdens de roadtrip hebben bezocht en waarom?

Oh dit vind ik altijd zo lastig! Een van de mooiste herinneringen is denk ik aan onze tijd in Bryce Canyon. Een heel bekend, en daarvoor vaak heel druk, nationaal park met prachtige natuur. Toen wij er in november waren lag er sneeuw, en waren we min of meer de enige toeristen. Zo’n geweldige ervaring; je voelt je echt even alleen op de wereld. Verder was Nashville ook echt een hoogtepunt. Deze “country music capital of the world” barst van de country muziek en het was fantastisch om ons hierin onder te dompelen. We gingen heel specifiek in deze periode op reis omdat we de Indian Summer wilden meemaken aan de Oostkust. We hadden enorm veel mazzel met onze timing, want we hebben werkelijk waar de meest prachtige kleuren gezien, met name in Shenandoah National Park en Great Smoky Mountain National Park. Allebei aanraders; vooral in de herfst!

Verder was het paardrijden door Palo Duro Canyon in Texas ook echt een fantastische Real American ervaring. En natuurlijk dat we na een aantal weken de Westkust bereikten in San Diego, waar mijn broertje en zijn vrouw destijds woonden, was echt te gek!

Welke gemaakte herinnering tijdens de huwelijksreis door Amerika neem je voor de rest van je leven mee?

Het is eigenlijk meer het gevoel van vrijheid en avontuur dat me zo enorm bij is gebleven als ik terug denk aan deze reis. Wakker worden in de middle of nowhere, en dan na een lekker bakje koffie achter het stuur kruipen en zien waar de dag je brengt. Er is niets fijner dan dat.

Inmiddels hebben jullie een zoon en ben je zwanger van de tweede. Zie je jezelf in de nabije toekomst rondreizen door Amerika als gezin?

Absoluut! Luc is een hele makkelijke reiziger. Hij is met zijn 1,5 jaar al op veel plekken geweest, waaronder Australië en Canada. Volgend jaar zijn we 10 jaar samen en is het dus 10 jaar geleden dat we elkaar hebben ontmoet in Amerika. Het lijkt me fantastisch om dan met onze twee boys terug te gaan naar waar het voor ons allemaal begon. Uiteraard ook dan weer in een campertje, maar misschien wel een iets grotere.

Wil je verder nog iets kwijt over je reis dat ik vergeten ben te vragen?

Amerika is een onwijs groot land, en het kan heel overweldigend zijn om een reis te plannen van de ene kust naar de andere kust. Wij hebben heel bewust een aantal plekken gekozen waar we echt heen wilden, en verder hebben we het een beetje op z’n beloop gelaten. Er zijn prachtige (relatief) kleine natuurparken waar je fantastisch kunt kamperen, en waar de grote massa buiten de VS vaak nog niet van heeft gehoord. Ik gebruik graag www.reserveamerica.com om deze parken te vinden. Hier kun je ook een plek reserveren, wat echt een must is op de bekendere campgrounds. Zeker in het hoogseizoen. Verder: zet lekker een country radiostation op en ga op avontuur!

Dankjewel Lara voor het delen van je verhaal en tips. Superleuk om te zien en lezen wat voor avonturen jullie beleefd hebben destijds. De foto’s zijn prachtig! Ik weet zeker dat het niet lang meer zal duren voordat jullie als gezin van vier weer in die camper kruipen om te gaan reizen door het land waar het allemaal begon.

Ik raad iedereen aan Lara en haar avonturen als mama thuis en op reis te blijven volgen, want dat doe ik zelf namelijk ook met veel plezier. Mocht jij ook graag je eigen Amerika-reiservaring willen delen op mijn blog, stuur mij dan een berichtje via mijn contactpagina. Ik ben benieuwd naar jouw avontuur!

Liefs Lian

Pin deze foto om dit artikel op te slaan op Pinterest. Dankjewel!

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *