Hollandse boekweitpannenkoeken

boekweit_pannenkoeken2

Vandaag presenteer ik jullie pannenkoeken. Boekweitpannenkoeken om precies te zijn en dan geen Amerikaanse pancakes, maar gewoon hollandse boekweitpannenkoeken. Naast cheesecakes heb ik ook een constante trek in pannenkoeken en poffertjes. Gelukkig heb ik vooral cravings in dingen die tijd kosten om te maken en niet kant-en-klaar zijn, zo voorkom ik toch grotendeels dat ik steeds hetzelfde eet. Grappig trouwens hoe ik een paar maanden terug altijd hevige trek had in friet met mayo … zal vast die maand zijn geweest waar ik de meeste kilo’s ben aangekomen. Nu heb ik een soort van obsessie met pannenkoeken. Als ik pannenkoeken hoor, zie of ruik dan is het al raak. Gelukkig kan ik dit artikel met een gerust hart typen, want die pannenkoeken heb ik al gegeten. 

Om even door te gaan over die pannenkoeken. Door de boekweit krijgen de pannenkoeken een iets andere smaak. Ik vind persoonlijk de smaak van boekweit iets te overheersend om deze pannenkoeken alleen maar met boekweitmeel te maken. Ik koos daarom voor de helft boekweitmeel en de andere helft zelfrijzend bakmeel, daar worden de pannenkoeken gelijk wat luchtiger van. Boekweitmeel is trouwens glutenvrij. Let op, deze pannenkoeken zijn niet glutenvrij, want zoals ik al zei heb ik ook zelfrijzend bakmeel gebruikt. Trouwens, toen ik mijn beslagje gemaakt had kwam ik er achter dat op het pak van de boekweitmeel ook een recept voor pannenkoeken stond. Dat recept kun je ook gaan volgen als je mijn recept niet wilt proberen 😉

boekweit_pannenkoeken1

Hollandse Boekweitpannenkoeken

8-10 stuks

Ingrediënten
 • 2 biologische eieren
 • 125 gr zelfrijzend bakmeel
 • 125 gr boekweitmeel
 • 500 ml halfvolle melk
 • 4 el kaneelsuiker
 • snufje zout
 • evt. extra kaneel naar smaak
 • klontje(s) boter of margarine om mee te bakken
Bereiding
 1. Doe in een middelgrote kom de eieren en klop met een garde of mix met een handmixer deze luchtig.
 2. Voeg nu het bakmeel en het boekweitmeel toe en klop of mix door elkaar. Je zult merken dat het beslag te dik is, voeg nu alvast 1/4 van de melk toe en mix nogmaals tot je een klontvrij beslag hebt.
 3. Voeg het kaneelsuiker, snufje zout en eventueel een beetje extra kaneel toe. Mix kort door het beslag.
 4. Voeg nu in delen de rest van de melk toe tot je een glad en vloeibaar beslag hebt.
 5. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur met een klontje boter erin. Als de boter is gesmolten en de belletjes wegtrekken voeg je het beslag toe totdat je een rondje hebt dat qua grootte 2/3 van de pan inneemt. Beweeg de pan in de lucht van links naar rechts en van voren naar achteren, zodat het beslag zich gelijkmatig over de hele pan verdeelt en je een mooie dunne pannenkoek krijgt.
 6. Zet terug op het vuur en wacht tot de bovenkant gestold is en je kleine luchtbelletjes ziet ontstaan. Draai de pannenkoek nu om en bak nog eens 1-2 minuten op de andere kant. Controleer of de pannenkoek niet aanbrandt, door er af toe onder te gluren.
 7. Herhaal dit proces totdat het beslag op is. Je haalt minstens 8 dunne pannenkoeken uit dit beslag.

Een simpel Hollands receptje voor vandaag in deze koude januari maand. Oh, en deze pannenkoeken kun je natuurlijk ook vullen of bakken met jouw favoriete toppings. Wat dacht je van spek en appels? Hmm, heb ik stiekem toch weer zin gekregen in (nog meer) pannenkoeken.

Liefs Lian

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

2 Reacties

 • Ik ben altijd op zoek naar nieuwe pannenkoeken recepten. Ik heb de meeste soorten al uitgeprobeerd, maar wil nu ook eens andere meelsoorten gaan gebruiken. Ik heb nog niet eerder met boekweit gebakken en hoop dat dit lekker gaat zijn. De foto’s zien er in ieder geval wel goed uit!

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *