Het beste recept voor Amerikaanse cinnamon rolls met cream cheese frosting

Tijdens de eerste Corona-lockdown ben ik begonnen met het perfectioneren van mijn recept voor Amerikaanse cinnamon rolls. In 2015 deelde ik deze versie van de meest verrukkelijke Amerikaanse broodjes al op mijn blog. Het recept, oorspronkelijk uit The American Cookbook, maakte ik destijds samen met Laura van Laura’s Bakery. Inmiddels vind je verschillende variaties op dit recept op zowel mijn blog als die van haar. Dat is misschien dan ook wel een van de redenen dat het begon te kriebelen om het recept meer eigen te maken. Daarnaast wilde ik het makkelijker maken, de ingrediënten versimpelen en het resultaat verbeteren.

Na verschillende pogingen ben ik tot dit recept voor Amerikaanse cinnamon rolls gekomen waarvan ik echt kan zeggen dat ze niet gaan mislukken en ook nog eens mega lekker zijn. Bovendien deel ik niet alleen een recept voor de cinnamon rolls met je, maar krijg je er ook nog een onweerstaanbaar lekkere portie cream cheese frosting bij plus extra om in te dippen. Ga gelijk door naar het recept!

Amerikaanse cinnamon rolls met cream cheese frosting

Voor 8-9 cinnamon rolls

Ingrediënten

 • 7 gram gedroogde gist (zo’n zakje is meestal 7 gram)
 • 100 ml lauwwarm water (uit de kraan)
 • 125 ml melk
 • 125 gram ongezouten roomboter
 • 1 ei
 • 125 gram fijne kristalsuiker
 • snuf zout
 • 500 gram bloem

Extra (optioneel)

 • karamelsaus

óf voor zelfgemaakte karamelsaus

 • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 100 gram ongezouten roomboter
 • 125 ml slagroom
 • 1 tl vanille
 • snuf zout

Voor de vulling

 • 150 gram ongezouten roomboter, zeer zacht
 • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 1,5 el kaneel

Voor de cream cheese frosting

 • 75 gram ongezouten roomboter
 • 150 gram poedersuiker
 • 100 gram roomkaas (Philadelphia/Monchou geeft het beste resultaat)

Bereiding

 1. Doe de gist in een kommetje met het lauwwarme water, roer door elkaar en laat 5-10 minuten staan of totdat mengsel gaat bubbelen.
 2. In een kleine steelpan doe je de melk en de boter, laat op laag vuur de boter smelten en haal direct van het vuur af zodra het laatste beetje boter nog niet gesmolten is. Roer door tot alle boter is gesmolten.
 3. Doe het gistmengsel, de suiker, het ei, snuf zout en de helft van het bloem in de mengkom van je staande mixer en voeg al mixend – op een lage stand – het gesmolten botermengsel toe. Voeg vervolgens het resterende deel van de bloem toe en houd zo’n 25-50 gram achter. Mix voor enkele minuten.
 4. Indien je deeg te plakkerig blijft voeg je nu het bloem beetje voor beetje toe tot je een soepel deeg hebt. In de meeste gevallen voeg ik al het bloem toe, 500 gram in totaal dus. Mix het deeg zo’n 5-7 minuten.
 5. Vet een schone kom in met een beetje zonnebloemolie. Haal het deeg uit je mengkom, maak er een bal van en doe in de ingevette kom. Dek af met plastic folie of een schone theedoek, en zet weg op een warme plek voor 1 uur of tot verdubbeld in grootte. Tip: verwarm je oven voor op 40 °C. Zodra deze temperatuur is bereikt, zet je de oven uit en plaats je de afgedekte kom met het deeg in de warme oven. Sluit de deur van de oven.
 6. Ondertussen kun je ervoor kiezen de karamelsaus zelf te maken, maar gebruik maken van een kant-en-klare schenkbare karamelsaus is ook prima. In het geval je deze zelf wilt maken:
  1. Doe in een steelpan met dikke bodem de lichtbruine basterdsuiker en laat al roerende met een garde smelten. De suiker zal gaan klonten, maar blijf roeren.
  2. Zodra alle suiker is gesmolten, niet meer klontert dus, en een donkere bruine kleur begint te krijgen, voeg je de boter toe. Blijf roeren terwijl de boter smelt en zich mengt met de suiker.
  3. Eenmaal gesmolten voeg je de vanille en de slagroom toe. Het karamelmengsel zal gaan koken, blijf roeren tot de saus zich weer kalmeert.
  4. Haal van het vuur af en laat afkoelen.
 7. Voor de vulling roer je de suiker en de kaneel door zeer zachte, haast gesmolten, boter.
 8. Sla de lucht uit het gerezen deeg en rol uit tot een rechthoekige lap van zo’n 1 cm dikte. Smeer de kaneelvulling uit over het lap deeg.
 9. Rol je lap deeg vanuit de korte kant op en snijd hier 8-9 broodjes uit. Als je het hebt, vet dan een 23 x 23cm ovenschaal in (hier passen 9 broodjes in), maar iedere rechthoekige of ronde ovenschaal werkt zolang je maar 1-2 cm ruimte tussen de ongebakken broodjes laat. Giet een laag karamelsaus (zo’n 1 cm) in je ovenschaal en leg hier je cinnamon rolls in.
 10. Dek nogmaals je cinnamon rolls af met een handdoek en laat nog zo’n 15 minuten staat terwijl je de oven voorverwarmt op 180 °C.
 11. Bak je Amerikaanse cinnamon rolls in 25-30 minuten gaar en goudbruin en de karamelsaus er al bubbelend aan de zijkanten uit lijkt te komen.
 12. Voor de frosting mix je de boter romig en los, voeg de poedersuiker toe en mix tot je een droog kruimelmengsel krijgt. Voeg dan de roomkaas toe en mix tot een gladde frosting.

Tip: Serveer de Amerikaanse cinnamon rolls warm met de cream cheese frosting ernaast, zodat iedereen individueel z’n broodje kan volstrijken. Er is genoeg frosting om extra te gebruiken om in te dippen voor de ultieme frosting fans en zoals je natuurlijk in Amerika ze vaak ook vers kunt kopen bij een bakery met extra frosting om in te dippen.

Als spektakelstuk op tafel tijdens een brunch kun je natuurlijk prima de frosting er voor iedereen al opsmeren, maar eet dan wel alles in één keer op. Eenmaal met frosting erop dien je de cinnamon rolls in de koelkast te bewaren, wat de smaak niet per se ten goede komt. Daarnaast maakt dit het opnieuw opwarmen van de broodjes minder makkelijk.

Ga jij dit recept voor Amerikaanse cinnamon rolls uit proberen? Laat het mij vooral weten in een reactie

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

6 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *