Help! Mijn dreumes loopt nog niet…


Nee, maak je geen zorgen. Ik roep niet echt om hulp. Ik kan mij echter wel goed indenken dat het veel moeders benauwd als ze het idee krijgen dat de ontwikkeling van hun kindje achterblijft. We leven immers in een maatschappij waar iedere vorm van succes breed wordt uitgemeten. Alles lijkt op den duur een competitie of strijd te worden. Zo ook de ontwikkeling van je kind. Ondanks dat we allemaal roepen van niet. Stiekem ben je wel heel trots, opgelucht en blij als je kind voor z’n eerste verjaardag al de halve marathon zelfstandig kan lopen. Dit is natuurlijk een overdrijving, maar je snapt mijn punt. Daarom heb ik besloten voor alle moeders wiens baby niet met 12 maanden liep uit te gaan zoeken wat nou normaal is en waarom je je geen zorgen hoeft te maken.

Onze situtatie thuis

Aangezien dit mijn persoonlijke blog is, is het misschien ook interessant om te delen hoe de “situatie” bij ons is. Zoë is nu bijna 14 maanden en loopt nog niet zelf. Niet aan één handje en het liefst ook niet aan twee handjes. Ze doet geen moeite om objecten als hulpmiddel te gebruiken en cruisen langs de banken doet ze “pas” vanaf 13 maanden. Maar ook dat cruisen gebeurt niet met veel overtuiging.

Kruipen doet ze wel vol overgave en haar knietjes zijn er blauw van. Daarnaast vind ze het leuk om op de bank te gaan staan en dan los te laten. Ze blijft dan enkele seconden staan om zich vervolgens met een blij gilletje te laten vallen. Wat een plezier!

Maak ik mij zorgen? Natuurlijk niet, maar ik zou liegen als er geen momenten zijn dat ik me afvraag hoe lang het nog duurt als ik jongere kindjes of kindjes van dezelfde leeftijd er al op los zie rennen. Ik kan mij om die reden indenken dat andere moeders wiens dreumes nog niet loopt hetzelfde gevoel hebben, dus ben ik op onderzoek uit gegaan.

Het consultatiebureau

Om te beginnen heb ik de GroeiGids van het consultatiebureau (CB) erbij gepakt. Hierin wordt het onderwerp lopen aangekaart in het hoofdstuk Een echt persoontje: 1 tot 1 1/2 jaar. Er wordt echter niet genoemd vanaf wanneer een kind nou zelfstandig kan lopen. Maar de ontwikkeling van lopen zou dus in deze periode zichtbaar moeten zijn. Vervolgens vind je een invulschema, waarin staat:

Eerst met wat steun van tafel, stoel of bank doen ze hun eerste pasjes. Ongeveer 3 à 4 maanden later loopt uw kind helemaal los door de kamer.

Nergens wordt hierin exact aangegeven wanneer een kind kan lopen, maar als ik van deze omschrijvingen uit mag gaan is het gemiddeld tussen de 12 en 18 maanden. Die 18 maanden grens heb ik al eens eerder gehoord. In principe kan je kind dus ook pas met 18 maanden gaan cruisen en dan zo’n 3 à 4 maanden later pas kunnen lopen. Dit zou dan betekenen dat een kind uiterlijk voor de 22ste maand loopt.

Het gemiddelde?

Zelf raadpleeg ik wel eens de website 24baby.nl en ik moet zeggen dat ze op het onderdeel lopen een duidelijk stukje hebben geschreven:

Tussen 10 en 18 maanden beginnen de meeste baby’s met zelfstandig lopen. Vanaf ongeveer 9 maanden beginnen de meest baby’s zich voorzichtig op te trekken. Tussen de 12 en 15 maanden staan ze en beginnen ze te cruisen langs je meubels: ze maken voorzichtig de eerste stapjes terwijl ze zich vasthouden. Gemiddeld lopen baby’s zelfstandig rond hun 18e maand.

Iedere baby ontwikkelt zich op zijn eigen tempo, het is dan ook niet erg als je baby een paar maanden eerder of later loopt. Loopt je baby na 2 jaar nog steeds niet, bespreek dit dan op het consultatiebureau.

Aha! Deze info komt redelijk overeen met die van het CB. Daarnaast wordt er gesproken over een gemiddelde van 18 maanden. Zoals ik het zie kan het dus ook goed zijn dat ze pas met 22 maanden kunnen lopen. Het CB trekt wel aan de bel als ze vermoeden dat je kind zich niet naar behoren ontwikkelt.

Mijn dreumes loopt nog niet

Met andere woorden: het loopt wel los. Maak je geen zorgen en vertrouw erop dat je kind zelf het juiste moment zal kiezen om te lopen. Lopen met 12 à 13 maanden is een uitzondering op de regel. Daarnaast ontwikkelt ieder kind zich gewoon anders en hebben omgevingsfactoren natuurlijk ook invloed op diezelfde ontwikkeling.

Mijn tip is om je kind dan ook niet te pushen, laat het lekker spelen en kruipen op blote voetjes. Als het dan staand wil ontdekken zijn er tenminste geen schoenen die dat gevoel van staan belemmeren. Je kind dwingen om te lopen kan daarnaast averechts werken, omdat het bang wordt. Met andere woorden, relax en chill.  Pas met 24 maanden mag je je zorgen gaan maken 😉

Nog een laatste persoonlijke noot

Als ik het CB moet geloven zal Zoë ergens tussen de 16 en 17 maanden zelfstandig gaan lopen. Dat is waarschijnlijk na onze vakantie en dat is helemaal prima. Hoef ik mij niet druk te maken, dat ze over de rand van de Grand Canyon rent. Of de hele tijd “zelluf lopen” roept en gaat krijsen als we haar in de draagzak of buggy willen plaatsen. Mijn mamahart maakt een sprongetje.

Oh en voel je vooral niet bezwaard om op te scheppen over je eigen kleine uk die wel al met 14 maanden volledig los liep. Ik vind het juist leuk om te horen hoe oud kindjes zijn of waren op het moment dat ze zelfstandig kunnen lopen.

Liefs Lian

Foto’s gemaakt door Marieke Yspelder

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

11 Reacties

 • Bedankt voor dit stuk.
  Mijn dreumes van 15 maanden loopt overal langs en achter, maar wil nog niet los lopen. Prima. Natuurlijk. Echt!
  Maar toch Google je dan even, als je leeftijdsgenoten ziet rennen.
  Maar goh. Ze praat al best wat, bouwt torens met ruim 10 blokjes op elkaar en eet haar broodje moeiteloos zelf met een vork. Haar fijne motoriek had gewoon prioriteit in de ontwikkeling. Het komt vanzelf 🙂 toch fijn om dit te lezen

  Reageer
  • Hallo mijn zoontje van bijna 2 kan nog niet voorledig los lopen wel langs de tafel op de bank en achter karretje en op zijn loop fietsje als hij maar steun heeft.. nou blijkt hij hypermobiel te zijn in zijn spieren en heeft zeer slappe huid voor in 1 van zijn voetjes staat scheef..het CB is hier nalatig in geweest dit had veel eerder vastgesteld kunnen worden en hadden we er toen wat aan kunnen doen.. ik ben ook voor het eerst moeder ik weet dat ook niet..gelukkig wordt er nu door een kinderarts naar gekeken..

   Reageer
 • Wat een geruststelling. Mag ik vragen met hoeveel maanden ze ging lopen. Mijn dochter is 17 mnd en loopt nog niet zelfstandig

  Reageer
  • Met 19 maanden liep ze volledig zelfstandig, dus zonder handje vasthouden.

   Reageer
 • Wij zijn trotste ouders van een kindje van 15 maanden.
  Ook ons kindje loopt nog niet , cruisen ook niet trouwens. Helaas is bij hem de ontwikkeling zorgelijk en zitten we bij de fysio. Zij heeft inmiddels een brief opgemaakt voor de kinderarts , puur omdat ik me zorgen maak.
  Onze zoon wilt niet zelf eten (behalve een koekje en een rijstewafel). Een lepel of vork vasthouden wilt hij niet , een broodje ook niet. We hebben al van alles geprobeerd maar ons kindje heeft de stempel “ontwikkelingsachterstand”. Vreselijk , ik zit er heel erg mee , de fysio maakt zich op zicht nog geen zorgen. Maar puur om de mijne weg te nemen heeft ze ons doorverwezen. Wij moeten echt oefenen met hem , en blijven motiveren. Maar dat is nog niet zo makkelijk. Je ziet zoveel kindjes die al zoveel verder zijn. Ik heb hier soms erge moeite mee. Mijn ouders zeggen “ meid maak je niet druk, je hebt gewoon een lui kind gemaakt. Ben jij ook 😂” neemt m’n zorgen niet weg, maar ze doen hun best 🙂

  Reageer
  • Snap dat dit veel zorgen met zich meebrengt en extra onderzoek voor je eigen gemoedsrust en moederhart (zeker omdat je op andere vlakken ook merkt dat het allemaal wat achter blijft) is dan ook niet vreemd, toch. Sterkte ermee en hopelijk valt het allemaal mee.

   Reageer
 • Ook mijn kind van 17 maanden loopt nog niet. Ze ontwikkelt zich op andere gebieden wel snel (met name praten), dus ik maak mij geen zorgen. Toch staat er met anderhalf jaar een afspraak gepland met het CB voor eventueel een verwijzing naar de fysio. Prima, zien we dan wel weer. Behalve eten (ze zit in eeen bui dat ze geen groente wil eten) gaat het verder hartstikke lekker. Ze is een boekenmonster en maakt ook veel contact met de omgeving om haar heen. Ze gaat niet naar het KDV, ben toch wel benieuwd of dat ermee te maken kan hebben dat ze nog niet loopt.. Met 2 zal ze wel naar de PZ gaan.

  Ik herken wel de onzekere momenten als je kindjes om je heen ziet die veel jonger zijn en wel al lopen.. Maar wie weet zijn zij qua spraak weer minder vlot..

  Reageer
  • Hoi Renske, ik ga er vanuit dat je kindje inmiddels loopt. Hier speelde de kdv ook een rol hoor. Na 4 weken kdv, kon ze zelfstandig lopen. Ze moest wel mee. Ziet andere kindjes. Daarvoor was die interesse en noodzaak er gewoonweg niet. Bij onze tweede zie ik dat het allemaal veel sneller gaat. Die zie ik over een paar maanden wel al lopen. Hij ziet immers z’n zusje en haar vriendinnetjes rondrennen.

   Reageer
 • Mijn zoontje van 18 maanden loopt nog niet los. Hij loopt wel achter zijn loopkar, soms stukjes los maar nog niet standaard. Ik maak me er druk om en ik weet niet goed welke methode hem helpt, stimuleren of laten gaan?
  Ik heb het gevoel dat hij het eng vind, hij is nog erg wiebelig.

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *