Help! Mijn dreumes loopt nog niet…


Nee, maak je geen zorgen. Ik roep niet echt om hulp. Ik kan mij echter wel goed indenken dat het veel moeders benauwd als ze het idee krijgen dat de ontwikkeling van hun kindje achterblijft. We leven immers in een maatschappij waar iedere vorm van succes breed wordt uitgemeten. Alles lijkt op den duur een competitie of strijd te worden. Zo ook de ontwikkeling van je kind. Ondanks dat we allemaal roepen van niet. Stiekem ben je wel heel trots, opgelucht en blij als je kind voor z’n eerste verjaardag al de halve marathon zelfstandig kan lopen. Dit is natuurlijk een overdrijving, maar je snapt mijn punt. Daarom heb ik besloten voor alle moeders wiens baby niet met 12 maanden liep uit te gaan zoeken wat nou normaal is en waarom je je geen zorgen hoeft te maken.

Onze situtatie thuis

Aangezien dit mijn persoonlijke blog is, is het misschien ook interessant om te delen hoe de “situatie” bij ons is. Zoë is nu bijna 14 maanden en loopt nog niet zelf. Niet aan één handje en het liefst ook niet aan twee handjes. Ze doet geen moeite om objecten als hulpmiddel te gebruiken en cruisen langs de banken doet ze “pas” vanaf 13 maanden. Maar ook dat cruisen gebeurt niet met veel overtuiging.

Kruipen doet ze wel vol overgave en haar knietjes zijn er blauw van. Daarnaast vind ze het leuk om op de bank te gaan staan en dan los te laten. Ze blijft dan enkele seconden staan om zich vervolgens met een blij gilletje te laten vallen. Wat een plezier!

Maak ik mij zorgen? Natuurlijk niet, maar ik zou liegen als er geen momenten zijn dat ik me afvraag hoe lang het nog duurt als ik jongere kindjes of kindjes van dezelfde leeftijd er al op los zie rennen. Ik kan mij om die reden indenken dat andere moeders wiens dreumes nog niet loopt hetzelfde gevoel hebben, dus ben ik op onderzoek uit gegaan.

Het consultatiebureau

Om te beginnen heb ik de GroeiGids van het consultatiebureau (CB) erbij gepakt. Hierin wordt het onderwerp lopen aangekaart in het hoofdstuk Een echt persoontje: 1 tot 1 1/2 jaar. Er wordt echter niet genoemd vanaf wanneer een kind nou zelfstandig kan lopen. Maar de ontwikkeling van lopen zou dus in deze periode zichtbaar moeten zijn. Vervolgens vind je een invulschema, waarin staat:

Eerst met wat steun van tafel, stoel of bank doen ze hun eerste pasjes. Ongeveer 3 à 4 maanden later loopt uw kind helemaal los door de kamer.

Nergens wordt hierin exact aangegeven wanneer een kind kan lopen, maar als ik van deze omschrijvingen uit mag gaan is het gemiddeld tussen de 12 en 18 maanden. Die 18 maanden grens heb ik al eens eerder gehoord. In principe kan je kind dus ook pas met 18 maanden gaan cruisen en dan zo’n 3 à 4 maanden later pas kunnen lopen. Dit zou dan betekenen dat een kind uiterlijk voor de 22ste maand loopt.

Het gemiddelde?

Zelf raadpleeg ik wel eens de website 24baby.nl en ik moet zeggen dat ze op het onderdeel lopen een duidelijk stukje hebben geschreven:

Tussen 10 en 18 maanden beginnen de meeste baby’s met zelfstandig lopen. Vanaf ongeveer 9 maanden beginnen de meest baby’s zich voorzichtig op te trekken. Tussen de 12 en 15 maanden staan ze en beginnen ze te cruisen langs je meubels: ze maken voorzichtig de eerste stapjes terwijl ze zich vasthouden. Gemiddeld lopen baby’s zelfstandig rond hun 18e maand.

Iedere baby ontwikkelt zich op zijn eigen tempo, het is dan ook niet erg als je baby een paar maanden eerder of later loopt. Loopt je baby na 2 jaar nog steeds niet, bespreek dit dan op het consultatiebureau.

Aha! Deze info komt redelijk overeen met die van het CB. Daarnaast wordt er gesproken over een gemiddelde van 18 maanden. Zoals ik het zie kan het dus ook goed zijn dat ze pas met 22 maanden kunnen lopen. Het CB trekt wel aan de bel als ze vermoeden dat je kind zich niet naar behoren ontwikkelt.

Mijn dreumes loopt nog niet

Met andere woorden: het loopt wel los. Maak je geen zorgen en vertrouw erop dat je kind zelf het juiste moment zal kiezen om te lopen. Lopen met 12 à 13 maanden is een uitzondering op de regel. Daarnaast ontwikkelt ieder kind zich gewoon anders en hebben omgevingsfactoren natuurlijk ook invloed op diezelfde ontwikkeling.

Mijn tip is om je kind dan ook niet te pushen, laat het lekker spelen en kruipen op blote voetjes. Als het dan staand wil ontdekken zijn er tenminste geen schoenen die dat gevoel van staan belemmeren. Je kind dwingen om te lopen kan daarnaast averechts werken, omdat het bang wordt. Met andere woorden, relax en chill.  Pas met 24 maanden mag je je zorgen gaan maken 😉

Nog een laatste persoonlijke noot

Als ik het CB moet geloven zal Zoë ergens tussen de 16 en 17 maanden zelfstandig gaan lopen. Dat is waarschijnlijk na onze vakantie en dat is helemaal prima. Hoef ik mij niet druk te maken, dat ze over de rand van de Grand Canyon rent. Of de hele tijd “zelluf lopen” roept en gaat krijsen als we haar in de draagzak of buggy willen plaatsen. Mijn mamahart maakt een sprongetje.

Oh en voel je vooral niet bezwaard om op te scheppen over je eigen kleine uk die wel al met 14 maanden volledig los liep. Ik vind het juist leuk om te horen hoe oud kindjes zijn of waren op het moment dat ze zelfstandig kunnen lopen.

Liefs Lian

Foto’s gemaakt door Marieke Yspelder

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

4 Reacties

 • Bedankt voor dit stuk.
  Mijn dreumes van 15 maanden loopt overal langs en achter, maar wil nog niet los lopen. Prima. Natuurlijk. Echt!
  Maar toch Google je dan even, als je leeftijdsgenoten ziet rennen.
  Maar goh. Ze praat al best wat, bouwt torens met ruim 10 blokjes op elkaar en eet haar broodje moeiteloos zelf met een vork. Haar fijne motoriek had gewoon prioriteit in de ontwikkeling. Het komt vanzelf 🙂 toch fijn om dit te lezen

  Reageer
 • Wat een geruststelling. Mag ik vragen met hoeveel maanden ze ging lopen. Mijn dochter is 17 mnd en loopt nog niet zelfstandig

  Reageer
  • Met 19 maanden liep ze volledig zelfstandig, dus zonder handje vasthouden.

   Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *