Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Grand dessert

feestelijke Grand dessert Amerikaanse stijl

Deze kerst gaan we het groots aanpakken met een grand dessert. Een grand dessert is niets meer of minder dan kleine versies van desserts, dus eigenlijk zijn het mini desserts die samen een groot dessert vormen. Deze trio van klassieke Amerikaanse desserts is de perfecte afsluiting van een kerstdiner en je weet hiermee zeker dat iedereen iets lekkers heeft om van te smullen. Ik koos voor twee van mijn meest favoriete recepten hier op het blog. Twee desserts of soorten gebak die ik zelf ook heerlijk vind om te maken voor anderen. Ik heb ze in een nieuw jasje gestoken door ze als grand dessert samen met een nieuw recept te presenteren. Vanwege dit triootje van lekkers deel ik vandaag dan ook niet één, maar drie recepten. Ieder toetje is hieronder apart uitgelicht. Vind je drie desserts teveel, dan kun je natuurlijk ook een dessert duo maken. 

Grand dessert Brownie
Grand dessert brownies

(voor 12 personen)

INGREDIËNTEN
  • 150 gr bloem
  • 25 gr cacao
  • 1 tl bakpoeder
  • 200 gr chocolade van goede kwaliteit (70% of meer)
  • 285 gr ongezouten roomboter
  • 3 biologische eieren
  • 150 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 200 gr fijne kristalsuiker
  • snufje zout
Bereiding
  1. Voor het maken van de brownies volg dit recept en zorg dat je ovenschaal minstens 20 bij 20 cm is.
  2. Snijd de brownie niet aan, maar gebruik een uitsteker van zo’n 5 cm in doorsnede en steek rondjes uit de volledig afgekoelde brownie om te gebruiken voor je grand dessert.
  3. Decoreer met wat mascarponeroom en vers fruit, zoals een takje aalbessen.
Grand dessert Cheesecake Recept
Grand dessert witte chocolade cheesecake

(voor 12 personen)

INGREDIËNTEN
  • 200 gr koekkruimels
  • 75 gr ongezouten roomboter
  • 115 gr zachte roomkaas
  • 1 biologisch ei
  • 1/4 tl vanille-extract
  • 65 gram witte chocolade
  • 65 gr crème fraîche
BEREIDING
  1. Bekleed een bakplaat met bakpapier en plaats hier drie ronde bakringen van zo’n 8-9 cm in doorsnede op. Vet de binnenkant van de ringen goed in en bekleed ook deze met bakpapier.
  2. Smelt de boter en voeg de koekkruimels toe. Roer door totdat alle kruimels de boter hebben opgenomen. Bekleed met dit kruimelmengsel de bodem van je ringen en druk goed aan met je vingers. Je houdt een flink deel koekkruimels over. Deze bewaar je voor de crumble hieronder.
  3. Verwarm de oven voor op 150 °C voor een standaard oven en 140 °C voor een heteluchtoven. Laat de witte chocolade ondertussen au bain marie smelten.
  4. Terwijl de witte chocolade staat te smelten doe je de roomkaas in een grote kom en mix je deze glad en romig. Voeg het vanille-extract en het ei toe en mix tot deze zijn opgenomen.
  5. De witte chocolade is inmiddels gesmolten en mag van het vuur worden gehaald. Voeg de crème fraîche toe en roer tot een glad mengsel. Voeg toe aan het beslag en mix nog een keer door tot een glad mengsel.
  6. Verdeel het cheesecake mengsel over de drie ringen en bak in 20 minuten gaar. De buitenkant moet stevig aanvoelen, de binnenkant daarentegen mag nog helemaal wiebelig zijn. Je moet met je vinger de cheesecakejes kunnen aanraken en voelen dat de bovenkant overal gestolt is.
  7. Laat je cheesecakejes volledig afkoelen in de oven. Plaats daarna voor minstens 2 uur in de koelkast, maar het liefst een nachtje voor serveren.
  8. Snijd ieder cheesecakeje in 4 stukken en decoreer met de mascarponeroom en vers fruit.
Recept appel crumble
Grand dessert appel crumble

(voor 12 personen)

Ingrediënten
  • 3 kleine óf 2 grote appels
  • 2 flinke el custard(poeder)
  • 2 tl kaneel
  • 3 el fijne kristalsuiker
  • resterende koekkruimels vermengd met boter van de cheesecake
  • 50 gram ongezouten roomboter
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Doe in een kom.
  3. Voeg de custard, kaneel en suiker toe aan de appels en roer om tot alle appelstukjes bedekt zijn met de ingrediënten.
  4. Vet een kleine ovenschaal (zo’n 1-persoons schaaltje van zo’n 12×16 cm) in met boter en doe hier het appelmengsel in.
  5. Voeg de boter toe aan het koekkruimelmengsel dat je over hebt gehouden van de cheesecakes. Wrijf de boter door de kruimels tot je stevige dikke kruimels kunt vormen.
  6. Verdeel het kruimelmengsel over de appels en bak de appeltjes gaar en de crumble bruin in 20-30 minuten.
  7. Geef iedereen een schep crumble en serveer met een beetje karamelsaus en mascarponeroom, of een bolletje vanille-ijs voor de liefhebber.

Geef iedereen een mooi opgemaakt bordje of plaats juist alle mini desserts op een grote schaal en laat mensen zelf hun bord opmaken. Ik vind een grand dessert zo feestelijk staan en kies ik meestal als het bij een restaurant op het menu staat. Zo kan ik van alles een beetje proeven. Ik hoop dat jullie ook heel erg blij zijn met deze dessert trio waarin ik mijn witte chocolade cheesecake als succesnummer van mijn blog heb laten terugkeren.

Ga jij deze desserttrio of dit grand dessert met kerst serveren? Zo ja, dan zou ik het super leuk vinden als je hieronder een berichtje achterlaat of een foto deelt via Facebook of Instagram. Morgen vertel ik iets over het maken van kersttradities met een eigen gezin en dan zullen vrijdag en zaterdag de laatste onderdelen van mijn kerstmenu online komen.

Liefs Lian

Pin deze foto om dit artikel op te slaan op Pinterest. Dankjewel!

Een feestelijke grand dessert Amerikaanse stijl
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

25 Reacties

  • Dit ziet er heerlijk uit! Hoever van te voren maak je dit? Aangezien het heel veel bak dingen zijn en je de oven niet alleen gebruikt voor het toetje?

    Groetjes Laura

    Reageer
    • Ik heb alles de middag/avond van tevoren gemaakt. De cheesecake moet sowieso een tijd in de koelkast en één nachtje is dan het meest ideaal. De brownies kunnen dan ook lekker opstijven. De crumble kan ook een dag van tevoren en kun je ook weer warm maken door voor serveren nog even in de oven te plaatsen, die dan waarschijnlijk nog wel warm zal zijn van het hoofdgerecht 😉 Alles maak je dus lekker een dag eerder.

      Reageer
  • Ziet er heerlijk uit, heb alleen geen bak ringen kan ik het ook alles in een springvorm van 20cm doen?

    Reageer
    • Ook dat kan, je krijgt dan gewone stukjes cheesecake. Ik zou dan met een heet/nat mes hele smalle stukjes proberen te snijden. Grotere stukken maakt het dessert te machtig.

      Reageer
  • Hallo Lian, hartelijk dank voor je recept! Ik vrees dat ik niet aan dat custardpoeder ga geraken, enig idee door wat ik het kan vervangen? En welke koekjes gebruik jij voor je koekkruimels? Groetjes Elke

    Reageer
    • Ik gebruik verschillende koekjes. Alles kan wel. Speculaas of Bastogne smaakt altijd goed, maar simpele roomboterkoekjes zijn ook lekker.

      Reageer
  • Hallo Lian,
    Wat een leuk recept! Het staat zo leuk en gezellig!!
    Heb je de karamelsaus zelf gemaakt of kan je die ergens kant en klaar kopen?
    Groetjes Maaike

    Reageer
    • Ik gebruikte de karamel dessertsaus die je bij de bakspullen vaak vindt staan. In de buurt van de pannenkoekenstroop en andere dessertsauzen.

      Reageer
  • Hoi Lian, Wat een smakelijk toetje heb je beschreven. Ik ga deze in ons gezin ook maken. Heb jij eventueel een wijn tip wat je hierbij zou kunnen drinken? Koude ijswijn of Limoncello?

    Groetjes van Selma.

    Reageer
    • Hmm limoncello lijkt me te “fris” voor deze smaken. Een lekkere sherry of een zoete dessertwijn zal beter passen, denk ik.

      Reageer
  • Wij gaan ons wagen aan het grand dessert. Die ziet er heerlijk uit!
    We vroegen ons alleen af waar je het mee hebt gedecoreerd. De mascarponesaus en wat zijn die bruine bolletjes? Chocoladebolletjes?

    Reageer
    • Dat zijn chocolate chips inderdaad. De rest zijn mascarponeroom toefjes die ik met een spuitzak heb gespoten. Verder lekker vers fruit.

      Reageer
  • Super leuk en lekker recept! Ik ga het dit jaar maken voor 2e kerstdag bij mijn familie 🙂

    Reageer
  • Hoi ik ga deze maken voor tweede kerstdag
    Een vraagje bewaar je de brownie in de koelkast of op kamer temptatuur
    Alvast bedankt en fijne feestdagen !

    Reageer
    • Kamertemperatuur. Maar koelkast kan geen kwaad als je dat hebt gedaan. Hopelijk heeft het gesmaakt ??

      Reageer
  • De brownie staat nog in de oven, de rest is al klaar. Als het net zo smaakt als dat het ruikt… Nu al zin in het toetje morgen!

    Reageer
  • Dag Lian, het ziet er geweldig uit en kan niet wachten om het te gaan maken maar even een vraagje over de kruimels voor de appel crumble. Hier zit al de boter bij voor de cheesecake en moet ik daarna nog eens boter erbij doen voor de crumble? Klopt dat? Dankjewel alvast voor je reactie! Gr. Yvonne

    Reageer
    • Klopt, zo heb ik het ook geschreven in het recept en in de ingrediëntenlijst. Je hoeft daarom ook niet meer veel extra boter toe te voegen om de crumble te maken.

      Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Moeder van Zoë (3), getrouwd, online onderneemster, ActiveCampaign-VA, levensgenieter, Amerikareisjunkie én Amerika-reisexpert wanneer er geen pandemie heerst. Ik houd ontzettend van zoute drop. Wie ben jij en waar kan ik je mee helpen?!