Wandelen in de Grand Canyon: South Kaibab Trail en terug via de Bright Angel Trail

Grand Canyon Brug Bright Angel Trail

Je wilt heel graag wandelen in de Grand Canyon en het liefst eigenlijk tot aan de rivier. Maar je hebt een probleem, want je hebt geen idee welke route wijsheid is en of het uberhaupt te doen is. Echter, met een goede voorbereiding, weten waar je aan begint en de informatie uit dit artikel kan ook jij de Grand Canyon al wandelend overwinnen.

Een van de meest fantastische en bijzondere wandelingen die ik in mijn leven heb gemaakt is de Rim-to-River en weer terug wandeling die wij in 2014 deden. De wandeling wordt ook wel de Grand Loop genoemd en is een combinatie van twee wandelpaden, namelijk de South Kaibab en Bright Angel trail. In totaal staken wij twee keer de Colorado rivier over en hebben wij de zonsopkomst vanuit de Crand Canyon zelf gezien.

Hierboven zie je de wandeling afgebeeld op de kaart. Je start bij de South Kaibab trailhead (rechts) en loopt de canyon in naar de rivier richting de Bright Angel Campground. Via de Bright Angel Trail loop je weer terug omhoog. In totaal is dit een afstand van zo’n 27 kilometer met een hoogteverschil van 1,5 kilometer. Wij sliepen om die reden bij de Bright Angel Lodge in een cabin zodat we vroeg konden vertrekken om te gaan wandelen in de Grand Canyon. Na de wandeling konden we dan ook weer direct onder de douche springen en hup het bed in.

Je kunt de wandeling vanwege z’n intensiviteit ook opdelen door een overnachting bij de Phantom Ranch te reserveren. Houd er wel rekening mee dat je dan met een backpack met slaapzak et cetera de wandeling moet maken.

Wandelen via de South Kaibab Trail

Wij namen bij de Bright Angel bushalte om 06:00 ‘s ochtends de eerste bus naar de South Kaibab trailhead. Het was nog pikdonker en met drie andere koppels de enigen mensen in de bus. Op deze foto’s zie je hoe de zon opkomt terwijl wij naar beneden liepen via de South Kaibab trail. Hier zie je ook hoe stijl dit wandelpad is en waarom je liever omhoog loopt via de Bright Angel Trail.

Lange broeken en truien zijn in de ochtend nodig. Als de zon er niet is wordt het erg koud in de Grand Canyon. Grote temperatuurverschillen is heel normaal hier. Daarnaast doe je een wandeling van deze intensiviteit ook niet in de zomer, maar in het voor- of najaar. Wij waren er eind oktober, maar rond april is ook een geschikt moment om dit te doen. Deze wandeling kan in de zomer door een overnachting bij Phantom Ranch te reserveren en in de vroege ochtenduren zowel heen als terug omhoog te wandelen.

De paden gaan de meeste tijd vrij steil omlaag en ik weet in mijn achterhoofd dat dit ook voor de terugweg zal gelden, alleen dan omhoog.

Onze eerste stop was het Ooh Aah punt. Ik hoef je niet te vertellen waarom het zo heet. De zon scheen de canyon in en kleurde de rotsen goud. Het was waarimpel een ooh aah momentje.

Dit is ook een mooi punt om terug te keren als je alleen maar een korte wandeling de Grand Canyon in wilt maken.

Hierboven zie je het South Kaibab wandelpad goed.

Op een gegeven moment kom je op een heel vlak stuk dat lijkt op een uitgestrekte droge weide.

Ondertussen kwam tijdens onze wandeling de zon ook volledig op en steeg de temperatuur snel.

Naast laagjes warme kleding voor de kou is een hoed, zonnebril en zonnebrand geen slecht idee zodra de zon eruit komt. Je moet om de reden rekening houden met het feit dat je wat gewicht meesleep. Want naast lagen kleding en zonbescherming heb je voldoende water en eten op zak om de hele dag mee door te komen.

Er zijn mensen die onvoorbereid en te gemakkelijk denken over wandelen in de Grand Canyon en dit om die reden hun wandeling niet meer kunnen navertellen.

Ik zie eindelijk de Colorado rivier en daar ga je gek van doen.

Maar het zien van de rivier betekent niet dat je er al bent. Nog even flink doorlopen.

De Grand Canyon River walk en suspension bridges bewandelen

Gelukkig zie je op gegeven moment een tunneltje en de eerste brug. De eerste rivieroversteek is binnen.

Even poseren met de brug voor het perspectief. Het is echt enorm en zo indrukwekkend.

Het is ook een stuk groener bij de rivier. In de verte zie je de eerste (zwarte) brug, door het pad langs de rivier te volgen kom je vanzelf uit bij de tweede rivieroversteek.

Grand Canyon Brug Bright Angel Trail

De tweede brug en het pad naar links achter Nicky leidt naar Phantom Ranch waar je kunt pauzeren en wat drinken. Wij hadden genoeg drinken op zak en besloten te pauzeren bij Indian Garden en geen extra kilometers naar Phantom Ranch te maken.

Vanaf dit punt begint de Bright Angel trail. We zijn op de helft.

Via de Bright Angel Trail de Grand Canyon weer uit wandelen

Daar ergens moeten we heen. De regel van de Grand Canyon is dat je twee keer zo lang doet over de klim naar boven.

De Bright Angel trail deden wij al eens eerder tot aan Indian Garden. Nu moeten we eerst Indian Garden zien te bereiken vanaf de rivier. De klim gaat nu officieel beginnen. Ik weet hoe zwaar het nog gaat zijn.

Het is hier zo mooi en groen in combinatie met die rode stenen.

Omdat de weg omhoog heel zwaar is maak je automatisch minder foto’s. Hier zijn we al lang voorbij Indian Garden waar we één uur gepauzeerd en geluncht hadden en kijken we er juist op van bovenaf.

Rechts zie je het Bright Angel pad lopen. Een en al zigzaggend omhoog. Ik lach met kiespijn, want ik ben doodop. De Grand Canyon is echt een monster. Ik had ‘m al eens deels getrotseerd en wist hoe zwaar het zou zijn.

Dit soort bogen betekenen dat het einde bijna in zicht is. Daar word ik een gelukkig mens van.

Wandelen in de Grand Canyon

Nog een keer poseren.

Een zonnebank is niet nodig, want van deze wandeling krijg je een mooi kleurtje ?

Doodmoe, maar trots, na een wandeling in de Grand Canyon

De laatste boog! Yes, we hebben het gedaan. Zo trots op onszelf. Inmiddels was het alweer afgekoeld en de zon ging niet veel later ook weer onder.

Wij hebben genoten van deze wandeling en ik hoop dat ik iets van de schoonheid van de Grand Canyon heb kunnen overbrengen. Daarnaast weet je nu wat je kunt verwachten van deze wandeling, wanneer je ‘m het beste kunt doen en waar je rekening mee dient te houden.

Mocht je zelf willen wandelen in de Grand Canyon en deze wandeling (of vergelijkbaar) overwegen, stel mij dan gerust vragen als je die hebt. Verdere wandeltips voor de Verenigde Staten lees je hier.

Liefs Lian

Pin deze foto om dit artikel op te slaan op Pinterest. Dankjewel!

wandelen in de grand canyon pinterest
Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

7 Reacties

 • Gaaf! Ik heb een paar maanden terug de Bright Angel Trail tot aan de Indian Gardens gedaan en ook een kort deel van de South Kaibab. Was alleen een week daarvoor flink door mijn enkel gegaan halverwege een wandeling in Yosemite dus helemaal fijn was het allemaal niet 😉 Je krijgt inderdaad zo’n heerlijk kleurtje van die wandelingen daar. Ooit hoop ik ook de complete wandeling een keer te doen.

  Reageer
   • Ja, maar dat was wel onverstandig, daarna twee dagen alleen maar kunnen hinken. Maar aan het eind van de wandeling in Yosemite zagen we een lynx die we anders niet gezien zouden hebben dus dat maakte een hoop goed!

    Reageer
 • Wauw, zo gaaf! Helaas hadden wij niet genoeg tijd om een hike te doen toen wij er waren, maar deze staat zeker nog op mijn bucketlist om ooit nog te doen! 😀

  Reageer
 • Super knap! Hiken in Amerika staat hoog op mijn lijstje. Vorig jaar ben ik er 18 dagen geweest, maar voornamelijk met de auto alle hoogtepunten bekeken. En nog hebben we zo weinig gezien als je er over na denkt. I love the States!

  Reageer
  • Ik ben zo vaak geweest en heb het idee alleen pas het puntje van de ijsberg te hebben gezien. Er is zoveel moois!!

   Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *