Gevulde speculaas donuts

Hee Lian, horen die donuts er niet Sinterklaas-achtig uit te zien? Uhm…het was eigenlijk de bedoeling dat ik ze zou decoreren met een beetje geroosterde geschaafde amandelen, maar de sprinkles riepen mijn naam. De dagen zijn al zo grijs en grauw dat ik gewoon zin had in een kleurrijke donut. Niet zomaar een donut, maar een gevulde speculaas donut. Daarnaast is het ook nog eens een donut die uit de oven komt, dus een stuk vriendelijker voor de lijn dan de gefrituurde donuts. Sinterklaas kom maar op, want de donuts liggen al klaar.

De donuts zijn gebaseerd op het idee van gevulde speculaas, dat betekent dat ze gevuld zijn met amandelspijs en op smaak zijn gebracht met speculaaskruiden. Je ziet het er dus niet vanaf, maar ze smaken er echt naar. Met mijn zwangerschapsdementie nog op volle toeren vergat ik een foto van de binnenkant te maken. Gelukkig had ik mijn iPhone paraat toen ik er een aan het opeten was.

Gevulde speculaas donuts

Voor 12-16 donuts

Ingrediënten
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram smaakloze plantaardige olie
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 75 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 1 1/2 tl bakpoeder
  • 1/4 tl baksoda
  • 2 tl speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 1 tl vanilleextract
  • 300 gram bloem
  • 200 ml melk
Voor de spijs
Voor het glazuur
  • 150 gram poedersuiker
  • 135 gram karamelsaus
  • sprinkles óf geschaafde amandelen
Extra benodigheden
  • donut bakvorm
  • 2 spuitzakken

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht) en doe de boter, olie en beide soorten suiker in de kom van je standmixer.
  2. Mix tot een romig geheel en voeg een voor een de eieren toe.
  3. Voeg de overige ingrediënten toe en mix tot een glad beslag.
  4. Maak nu de spijs soepel door deze met een half ei te vermengen. Blijft de spijs te stevig, voeg dan het resterende losgeklopte ei toe.
  5. Doe het beslag in een spuitzak en houd het uiteinde dubbelgevouwen of dicht, anders loopt het beslag eruit. Doe in een andere spuitzak de amandelspijs.
  6. Vet de donut bakvorm in met boter of bakspray en vul iedere vorm met een laagje beslag. Spuit hier de amandelspijs overheen, zoals je kunt zien in de foto’s hierboven.
  7. Spuit nu weer een laagje beslag over de spijs en verdeel dit eventueel met een lepel.
  8. Bak de donuts in 10 minuten gaar. Laat ze minstens 5 minuten in de bakvorm zitten, zodat je ze makkelijk eruit kunt halen.
  9. Terwijl de gevulde speculaas donuts afkoelen maar je het glazuur.
  10. Doe de poedersuiker met de karamelsaus in een kommetje en roer tot een glad glazuur. Dip iedere donut hierin en versier met sprinkles of natuurlijk geschaafde amandelen.

De donut bakvorm die ik gebruikte is van Nordic Ware en kocht ik in de Verenigde Staten, maar je kunt dezelfde vorm eenvoudig bij de bekende kookwinkels online bestellen. Ik heb voor jullie alvast een rondje Google gedaan om dat uit te zoeken.

Laat het feit dat je een geschikte bakvorm niet in huis hebt je ervan weerhouden dit recept eens uit te proberen. Als het moet zou je er zelf gevulde muffins mee kunnen maken. Let dan wel op dat muffins een langere baktijd hebben.

Liefs Lian

Ook interessant

Lian-38-scaled.jpg

Hee, jij daar!

Mag ik mezelf even voorstellen? Ik ben Lian. Een meisje, moeder, vrouw die met een zachte ‘G’ door het leven gaat en voldoening haalt uit andere mensen helpen. Ik heb vele rollen die ik met liefde vervul, maar mijn grootste passie is reizen door Amerika met mijn gezin. Als tijd geen issue zou zijn, schrijf ik iedere dag over al mijn passies op deze blog. In realiteit lukt dat niet altijd. Des te meer waardeer ik jouw bezoek. Dank je wel en liefs!

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *