Gemarineerde artisjokharten salade

Ik maakte deze salade begin januari voor het eerst en was blij verrast met de smaak. Ik denk dat ik pas een jaartje artisjokharten eet, het is immers niet de meest aantrekkelijke groente. Dus dat ik deze salade op een dag zou maken en ontzettend lekker zou vinden, had ik nooit gedacht. Ik zette ze op tafel als een tapasgerecht, maar maakte een paar weken later de gemarineerde artisjokharten opnieuw voor de blog en aten we de salade als bijgerecht op. Een multifunctioneel gerecht dus. 

De salade lijkt mij ook erg lekker in de zomer, maar voor in de winter ook erg smakelijk. Een leuke afwisseling op de winterse stamppotten, zeker nu het langzaam weer lente wordt. Het recept vond ik op Smulweb, maar heb ik wel aangepast. Mijn variatie vind je hieronder.

Gemarineerde artisjokharten salade
Ingrediënten
  • 1 blikje artisjokharten
  • 1 flinke teen knoflook (of 2 kleintjes)
  • 2 el witte balsamicoazijn
  • 4 el Spaanse olijfolie, extra virgin
  • 2 tl vloeibare honing
  • 1 tl Dijon mosterd
  • versgemalen peper
  • 2-3 el pijnboompitjes, geroosterd
  • handjevol verse basilicumblaadjes
Bereiding
  1. In het geval dat dit nog niet gebeurd is rooster je de pijnboompitjes en laat je deze afkoelen.
  2. Maak de dressing, of marinade, door de knoflook te persen en samen met de balsamicoazijn, olijfolie, honing, mosterd een beetje peper in een schaal te doen. Roer alles met een vork of kleine garde goed door elkaar.
  3. Laat de artisjokharten goed uitlekken in een zeef of vergiet en knijp ze daarbij ook nog even voorzichtig uit. Snijd ze op een snijplank in iets kleinere stukken.
  4. Voeg de uitgelekte en gesneden artisjokharten toe aan de dressing, roer even om, en zet voor een aantal uur weg in de koelkast om te marineren.
  5. Voeg vlak voor serveren de pijnboompitten, nog een beetje versgemalen peper, en de helft van de basilicum (evt. in kleinere stukjes gescheurd) toe aan de gemarineerde artisjokharten. Roer dit alles om en voeg als laatste de resterende basilicumblaadjes toe.

Deze salade is natuurlijk zwangerschapsproof. Geen fan van knoflook tijdens de zwangerschap? Met één klein teentje smaakt deze gemarineerde artisjokharten salade ook nog steeds erg lekker.

Deze salade is verrassend lekker en doet het ook erg goed als tapas, maar smaakt als bijgerecht net zo lekker. Ideaal om dit weekend eens uit te proberen. De salade heb je ‘s middags snel gemaakt en staat vervolgens ‘s avonds in een handomdraai op tafel. Hmm, lekker en makkelijk!

Liefs Lian

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *