Gekarameliseerde bacon en cupcakes

IMG_8517

Het voelt alweer ontzettend lang geleden dat ik voor het laatst cupcakes heb gebakken. Geïnspireerd door de smaken uit Amerika en de producten die daar in de schappen stonden kwam ik op het idee om cupcakes te maken met bacon en ahornsiroop. Bacon cupcakes, gekarameliseerde bacon om precies te zijn.

Zout en zoet is een smaakcombinatie die succesvol blijkt te zijn en zo combineerde ik mijn zoete vanille cupcakes met gekarameliseerde bacon. Om de smaken te bundelen, en direct een product te testen, koos ik voor een Betty Crocker frosting in de smaak bacon en ahornsiroop. Ik had de siroop ook al verwerkt in de cupcakes.

IMG_8536

Achteraf gezien had ik beter mijn eigen frosting kunnen maken, een lekkere chocolade fudge frosting of een zelfgemaakte ahornsiroop frosting. De frosting was te overheersend en zelfs Nicky die fan is van ahornsiroop vond de frosting niet al te lekker. Gelukkig waren de gekarameliseerde bacon en cupcakes zelf wel een succes. Zelfgemaakt wint toch maar weer van uit een pak(je).

De cupcakes lijken trouwens doorsnee vanille cupcakes, maar dat zijn ze niet. Ze bevatten een paar van mijn favoriete ingrediënten die een baksel vaak net wat meer smaak en smeuïgheid geven.

IMG_8510

Vanille cupcakes met gekarameliseerde bacon

Ingrediënten:

 • 200 gr ongezouten roomboter, kamertemperatuur
 • 3/4 cup fijne kristalsuiker
 • merg van een vanillestokje
 • 2 eieren + 2 eiwitten
 • 1-2 el ahornsiroop
 • 125 gr bloem
 • 75 gr amandelmeel
 • 1 tl bakpoeder
 • snufje zout

Voor de bacon:

 • 6 plakjes bacon
 • 3 el lichtbruine basterdsuiker
 • 2 tl ahornsiroop
 • 1 tl kaneel
 • snufje chilipoeder

Bereiding:

 1. Plaats 12 cupcakevormpjes in een muffinbakplaat en verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Doe de boter en suiker in een kom en mix op hoge stand binnen enkele minuten romig en luchtig.
 3. Voeg nu de eieren en eiwitten een voor een toe terwijl je tussendoor mixt.
 4. Voeg de vanille en ahornsiroop toe en mix kort door.
 5. Doe alle overige droge ingrediënten in een aparte kom en roer goed door. Voeg nu toe aan het beslag en mix totdat je geen meel meer ziet.
 6. Vul de cupcakevormpjes voor 3/4 en bak ze in 20-25 gaar of totdat er een prikker schoon uitkomt.
 7. Laat de cupcakes 5 minuten in de vorm afkoelen en daarna volledig afkoelen op een rooster.
 8. Maak in de tussentijd de gekarameliseerde bacon. Doe alle ingrediënten behalve de bacon in een kom en roer door elkaar.
 9. Verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer de plakjes bacon aan beide kanten in met het suikermengsel en leg op een met aluminiumfolie bekleede bakplaat.
 10. Bak de bacon in 20 minuten krokant, maar draai wel na de eerste 10 minuten de plakjes even om.
 11. Leg de bacon op een bord en laat kort afkoelen. Plaats de bacon in de koelkast tot je deze weer nodig hebt voor het decoreren.
 12. Decoreer de cupcakes met een heerlijke toef chocolade fudge frosting en breek de bacon plakjes door tweeën en duw ze in de frosting.
 13. Serveer de cakejes direct of bewaar in de koelkast en haal een half uur voor opdienen eruit.

That’s it. Lekkere Amerikaans geïnspireerde cupcakes die mij doen denken aan pancakes met bacon en maple syrup, oftewel ahornsiroop. Ik weet nu ook zeker dat ieder Amerkaans restaurant stiekem bacon in de keuken is aan het karameliseren in de ochtend, want die geur die uit mijn oven kwam was zo typisch. Nicky kwam het huis binnengelopen en herkende de geur ook gelijk. Hij dacht dat ik hem een Amerikaans ontbijt ging voorschotelen. Een grappige ontdekking dus.

Durven jullie het ook aan om bacon te gaan karameliseren? Ik zou zeggen probeer het eens uit en smakelijk.

Liefs Lian

Ook interessant

Lian-38-scaled.jpg

Hee, jij daar!

Mag ik mezelf even voorstellen? Ik ben Lian. Een meisje, moeder, vrouw die met een zachte ‘G’ door het leven gaat en voldoening haalt uit andere mensen helpen. Ik heb vele rollen die ik met liefde vervul, maar mijn grootste passie is reizen door Amerika met mijn gezin. Als tijd geen issue zou zijn, schrijf ik iedere dag over al mijn passies op deze blog. In realiteit lukt dat niet altijd. Des te meer waardeer ik jouw bezoek. Dank je wel en liefs!

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

3 Reacties

 • Deze combinatie heb ik vaker voorbij zien komen. Het lijkt me heel apart, maar ergens ook wel heel lekker.

  Reageer
 • YUM!! via een kickstarter project heb ik een bacon kookboek gefund, alleen wacht ik al een paar maanden tot ie eindelijk gedrukt is, want daar staan ook zulk soort lekkere dingen in. Wat dacht je bijv. van caramelfudge met bacon?!

  Reageer
  • Oeh, dat lijkt mij een boeiend kookboek. Caramelfudge met bacon zal wel een topcombinatie zijn!

   Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *