Geglaceerde spruitjes met spek

Zo vlak voor Kerstmis deel ik mijn (ener)laatste recept voor het snelle en makkelijke kerstmenu. Vandaag presenteer ik jullie de geglaceerde spruitjes met spek. Ik ben natuurlijk begonnen met de mini gevulde kalkoenrollades, zodat je die ingrediënten alvast op tijd in huis kunt halen. Ook deelde ik het toetje alvast, want die wil je maken dit jaar! Ik ga er echter vanuit dat spruitjes en spekjes wel goed te verkrijgen zijn rondom kerst en dus ietsje later gedeeld kon worden. Dat is vandaag geworden. Daarnaast wil ik je laten zien dat je met twee doorsnee ingrediënten een mooi, lekker en luxe bijgerecht kunt maken. Kerstmis kan al overweldigend genoeg zijn, dus laten we vooral niet te moeilijk doen. 

Ondanks dat spruitjes vroeger door velen bitter werden gevonden, zijn ze dat al jaren niet meer. Door de spruitjes vervolgens te glaceren en met het spek te vermengen, krijgen ze een zoete en ziltige smaak die ook bij de niet-spruitjes-liefhebber in de smaak zal vallen.

Geglaceerde spruitjes met spek

Voor 3-4 personen

Ingrediënten
 • 500 gram spruiten
 • 125 gram gerookte spekreepjes
 • 1/2 groentebouillonblokje
 • klont boter
 • 2 el suiker
Bereiding
 1. Snijd de kontjes van de spruiten en haal de buitenste blaadjes eraf. Was de spruiten en doe ze in een pan. Voeg water toe waarbij de spruiten bijna onder water staan.
 2. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en roer door. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook.
 3. Laat de spruitjes 5 minuten koken tot ze beetgaar zijn. Bak ondertussen in een hapjespan de spekjes uit zonder boter of olie. Laat de spekjes op keukenpapier uitlekken, maar laat het vrijgekomen vet in de pan zitten.
 4. Giet de spruiten af. Verhit de pan met het vet van de spekjes opnieuw en doe er de klont boter bij.
 5. Voeg de spruitjes toe en beweeg de pan zodat alle spruitjes bedekt zijn met de gesmolten boter. Strooi nu de suiker over de spruitjes en blijf de pan bewegen tot de spruitjes mooi glanzen en de suiker is opgelost.
 6. Voeg de spekjes als laatste toe en klaar zijn je geglaceerde spruitjes met spek.

De geglaceerde spruitjes heb je in 15 minuten klaar. Op deze manier heb je een simpel bijgerecht gemaakt en helemaal in stijl voor het kerstdiner. Wil je het hele kerstmenu maken, dan heb ik hier een menukaartje voor je gemaakt om op tafel te zetten. Laat het smaken!

 

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *