Frambozen meringue chocoladetaart

IMG_4191

Hoe krijg je een frambozen meringue chocoladetaart zo smakelijk mogelijk op de foto? Dat is bij nader inzien best wel een lastige, maar ik wilde jullie toch graag de binnenkant laten zien. Want dat verleidt uiteindelijk toch meer de geest, tenminste dat hoop ik. Voor die binnenkant moet je wel even doorklikken. Het belangrijkste aan deze taart is dat ‘ie uitermate geschikt voor Kerstmis. Als toetje of voor bij de koffie. De kleuren zijn feestelijk en de combinatie van framboos, chocolade en meringue doen het altijd wel goed. Ben je trouwens geen fan van zachte meringue? Dan deel ik hieronder nog een paar variaties op het recept, zodat je deze taart toch kunt maken.

Ik heb mij voor deze taart laten inspireren op de plaattaart uit het laatste kookboek van Heel Holland Bakt (niet gekregen met Sinterklaar en je viert geen Kerst? Bestel ‘m dan hier). Het is het eerste Heel Holland Bakt bakboek waar ik oprecht blij van word en waar mooie en smakelijke recepten in staan. Ik had eigenlijk de plaattaart ook al een keer gemaakt, maar toen werd ik afgeleid terwijl de meringue stond te kleuren onder de grill en je raadt het al … verbrand. Aargh, wat was ik boos op mijzelf. Maar ik wist dat ik het een tweede kans wilde geven en toen bedacht ik dat ik het koekjesdeeg van deze leuke Rudolph koekjes ook kan gebruiken als bodem. En zo kwam de frambozen meringue chocoladetaart alsnog uit de oven gerold. Het is ook niet heel moeilijk om te maken, maar het bestaat gewoon uit een aantal losse onderdelen waardoor het wel wat voorbereidingstijd kost. Als je deze op het einde van de week op tafel wilt zetten, zou je alvast aan de bodem kunnen beginnen.

IMG_4201

Frambozen meringue chocoladetaart
Ingrediënten
 • 1/2 chocolade koekjesdeeg (naar recept)
 • 2 handjes pure of melkchocolade
 • 1 pot frambozen jam
 • 250 gr frambozen (vers of diepvries)
 • 8 el Two Chicks gepasteuriseerde eiwitten
 • 150 gr poedersuiker, gezeefd
IMG_4167
Bereiding
 1. Bereid het koekjesdeeg volgens dit recept en doe in een ingevette en met bloem bestoven taartvorm of in kleine tartelettes vormpjes.
 2. Prik enkele gaatjes in de bodem en bak in 20-25 minuten gaar in een voorverwarmde oven van 180 °C.
 3. Wanneer de bodem is afgekoeld smelt je de chocolade. Strijk de gesmolten chocolade uit over de bodem en laat hard worden op een koele plek.
 4. Verdeel nu de frambozenjam over de bodem, waarschijnlijk heb je aan een halve pot jam voldoende. Verdeel over de jam de frambozen, zie bovenstaande foto.
 5. Maak de meringue door de gepasteuriseerde eiwitten in een vetvrije kom te doen en op hoge snelheid schuimig te kloppen.
 6. Wanneer het schuim een vaste vorm begint aan te nemen, maar nog lang niet stijf is voeg je de gezeefde poedersuiker toe. Blijf doormixen op hoge stand totdat je stijf eiwitschuim hebt, je moet de kom omgekeerd boven je hoofd kunnen houden zonder dat het schuim eruitvalt 🙂
 7. Verdeel het eiwitschuim over de frambozen. Zet de grill-stand van je oven aan of gebruik een brander om het schuim te doen kleuren.
 8. Serveer de frambozen meringue chocoladetaart eventueel met nog een beetje poedersuiker.
Variatie
 1. Bak de meringue als schuimpjes af in de oven, zie dit recept voor tijd en temperatuur. Verbrokkel de gebakken schuimpjes ietwat en verdeel over de taart.
 2. Geen zin in een chocolade koekjes bodem? Maak dan een bladerdeegbodem, door een lap (vers) bladerdeeg uit te leggen op een bakplaat. Prik voldoende gaatjes in het bladerdeeg en bestrijk met losgeklopt ei en bestrooi met kristalsuiker. Makkelijk en snel. Je kunt dan ook de stap met de chocolade overslaan en direct met de jam beginnen.
 3. Gebruik een andere zachte fruitsoort!

Hopelijk heb ik je van wat tips en ideeën kunnen voorzien om een smakelijk, maar luchtig toetje op tafel te zetten met Kerstmis. Deze taart valt namelijk niet heel zwaar en maakt daarom een perfect toetje na een gevuld kerstdiner.

Liefs Lian

Ook interessant

Lian-38-scaled.jpg

Hee, jij daar!

Mag ik mezelf even voorstellen? Ik ben Lian. Een meisje, moeder, vrouw die met een zachte ‘G’ door het leven gaat en voldoening haalt uit andere mensen helpen. Ik heb vele rollen die ik met liefde vervul, maar mijn grootste passie is reizen door Amerika met mijn gezin. Als tijd geen issue zou zijn, schrijf ik iedere dag over al mijn passies op deze blog. In realiteit lukt dat niet altijd. Des te meer waardeer ik jouw bezoek. Dank je wel en liefs!

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

3 Reacties

 • Hoi Lian, deze ziet er super lekker uit en ga ik zeker proberen! Wat ik me afvroeg: hoe zit het met salmonella ed als je verse eiwitten in dit recept gebruikt? Met wat grillen lijkt me dat niet 123 opgelost, maar weet jij dat? Anders met kinderen idd gepasteuriseerde gebruiken denk ik… Wat is trouwens de verhouding vers/gepasteuriseerd, hoeveel verse eieren heb ik nodig? Fijne dagen gewenst!

  Reageer
  • Ik zou geen verse eieren nemen als je Frans schuim maakt, dan zou je Italiaans schuim moeten maken. Daar gaat hete siroop bij en is dus veiliger om te eten.

   2 el gepasteuriseerde eiwitten is een 1 eiwit van een gemiddeld ei.

   Hopelijk heb ik hiermee je vragen beantwoord.

   Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *