Feestelijke speculaascake met chocolade

Wie denkt dat een speculaascake alleen maar geschikt is voor tijdens het sinterklaasfeest heeft het helemaal mis. Kijk deze mooie feestelijke tulband cake nou. Al het goede van een kruidige speculaascake verpakt in een heerlijk jasje van ganache en aangekleed met vers fruit. Deze cake straalt alle luxe en warmte uit die je met de feestdagen verwacht. Vervang het fruit door suikerconfetti en je hebt een verjaardagscake, bak de speculaascake in zijn traditionele vorm en je hebt een heerlijke Hollandse cake voor iedere dag — of tijdens sinterklaasavond 😉 Dat deze cake ook nog eens mega makkelijk is om te maken, betekent voor mij dat het een winnaar is op alle vlakken. De smaak en structuur liegen er namelijk niet om. Heerlijk kruidig en oh zo luchtig, daar kun je alleen maar van dromen. 

Het zal je misschien verbazen dat dit de speculaascake van Koopmans is, want met een kleine twist creëer je een compleet eigen cake. Ik was zelf ontzettend verrast door deze cake en ik kan met alle eerlijkheid zeggen dat ik geen enkel stukje van deze cake heb weggegeven. Doe jezelf een plezier en maak het jezelf lekker makkelijk de volgende keer dat je een feestje geeft (bijvoorbeeld een kerstfeestje). Bak dan mijn variatie op de Koopmans speculaascake, want er gaat echt niemand vragen of deze heerlijke cake uit een pakje komt. Wil je de cake liever met sinterklaasavond bereiden? Klik dan hier voor lekkere variaties en andere sinterklaasrecepten. Het recept voor mijn variatie op de heerlijke speculaascake vind je hieronder:

Feestelijke speculaascake met chocolade
Ingrediënten
 • 150 g boter
 • 1 pak Koopmans Speculaascake
 • 50 ml water
 • 4 eieren
Voor de topping
 • 150 gram pure chocolade druppels of in kleine stukjes
 • 150 ml slagroom
 • 1 el vanillesuiker
 • klontje boter
 • vers fruit
Bereiding
 1. Verwarm de oven op 160°C (onder- en bovenwarmte) of 140°C (hetelucht).  Vet de tulband cakeblik in met een ruime laag boter en zorg dat ieder richeltje bedekt is. Bestuif de binnenkant met bloem en controleer of alles bedekt is.
 2. Neem een beslagkom en mix hierin de boter zacht en romig. Voeg de cakemix, het water en de eieren in één keer toe. Mix dit alles op de laagste stand in 1-2 minuut tot een glad beslag en daarna op de hoogste stand in 2 minuten luchtig.
 3. Doe het beslag in de cakevorm en bak de speculaascake in 55-60 minuten gaar. Een houten prikker moet er schoon uitkomen.
 4. Laat de speculaascake 10 minuten afkoelen in het blik en kiep vervolgens voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster. Je kunt de tulband ook direct op een bord of taartschaal storten, zodat je deze niet meer hoeft te verplaatsen.
 5. Maak de ganache door de chocolade in een hittebestendige kom te doen. Doe de slagroom en de vanillesuiker in een pan op middelhoog vuur. Blijf roeren tot de suiker is opgelost. Zodra de slagroom aan de rand begint te borrelen zet je het vuur uit en giet je de slagroom over de chocolade.
 6. Roer de chocolade en slagroom met een garde tot een gladde chocoladesaus. Voeg het klontje boter toe en roer door tot deze is gesmolten.
 7. Laat de chocolade ganache afkoelen tot deze dikker is geworden, maar nog steeds vloeibaar. Schep met een lepel de ganache over de afgekoelde speculaascake.
 8. Decoreer met vers fruit.

Ik ben zelf heel erg blij met het resultaat. Het is echt een feestelijke speculaascake met chocolade geworden waar ik zo van houd.

Liefs Lian

Dit artikel betreft een betaalde samenwerking met Koopmans. Ik ga alleen samenwerkingen aan waar ik zelf achter sta. De hierboven gegeven mening is de mijne. Meer hierover lees je in mijn disclaimer.

Pin deze foto om dit artikel op te slaan op Pinterest. Dankjewel!

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

Een reactie

 • Hallo Lian, Zocht eerlijk gezegd naar een recept om speculaasjes te maken. Kwam uit bij deze cake!! Geweldig – dat worden vandaag geen koekjes maar een geweldige cake!!!!

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *