Zo vul je de ESTA in voor je vakantie naar Amerika

Als Nederlander een ESTA invullen

De ESTA invullen wil je goed doen. Niemand zit er na het plannen van die lang gedroomde rondreis door Amerika op te wachten dat je ESTA-aanvraag wordt afgekeurd. Waar je een paar jaar geleden enkel je eigen paspoort-, naw-gegevens en eerste verblijfplaats moest doorgeven is de lijst van zaken die je nu dient in te vullen enorm gegroeid. Daarnaast zijn er nog wat andere zaken aan de procedure van de ESTA veranderd, waardoor het mij een goed idee leek de veelgestelde vragen rondom het invullen van de ESTA-aanvraag met je door te nemen.

Voor het aanvragen van een ESTA ga je naar https://esta.cbp.dhs.gov voor officiële hulp en vragen bel je naar 1-202-325-8000.

ESTA aanvragen en invullen website

Kan ik mijn ESTA in het Nederlands invullen?

Deze is eigenlijk gewoon het allermakkelijkst. Als je naar https://esta.cbp.dhs.gov gaat, kun je helemaal rechtsboven in het scherm de gewenste taal, waaronder Nederlands, bij de tekst change language kiezen.

Tip: Vul het formulier op een laptop of computer in en ga er rustig voor zitten.

Hoe vraag ik de ESTA aan voor mijn gezin(sleden)?

Zodra je de taal hebt ingesteld op Nederlands kies je voor Nieuwe aanvraag aanmaken, vervolgens maak je de keuze Groepsaanvraag. Op die manier worden alles Esta’s van je gezin onder een groep geschaard en kun je aan het einde van de rit alle Esta’s in één keer betalen. Per ESTA betaal je $14.

Let op: Vul je een ESTA voor iemand anders dan je zelf in, zoals je kind(eren) of partner? Dan dien je op het einde ook het vakje “alleen voor derden” aan te vinken.

Hoe lang moet mijn paspoort geldig zijn?

Je dient de ESTA met een paspoort aan te vragen die ten minste tot de dag van terugkomst in Nederland geldig is. De ESTA is twee jaar geldig en gekoppeld aan het paspoort waarmee je de aanvraag doet. Vervalt het paspoort van de aanvraag, dan vervalt ook de ESTA.

Autorisatiecodes en gebruik van je e-mailadres

Recentelijk is de procedure voor het aanvragen van de ESTA op enkele punten gewijzigd. Zo dien je nu iedere stap te bevestigen met een autorisatiecode die naar het opgegeven e-mailadres wordt gestuurd. Zorg dus dat je e-mailinbox tijdens het invullen openstaat, want je zult een aantal mailtjes ontvangen. De autorisatiecode is telkens maar voor 25 minuten geldig.

Je mag voor iedere aanvraag hetzelfde e-mailadres gebruiken. Het is dus niet nodig je dochter (of zoon) van nog geen 1 jaar oud een eigen e-mailadres te geven. Het gaat erom dat er een correct en geverifieerd e-mailadres gebruikt wordt om de procedure te doorlopen. De verificatie gebeurt aan het begin van de aanvraag met een autorisatiecode.

Moet ik mijn social media kanalen doorgeven voor mijn ESTA-aanvraag?

Een van de velden die je kan invullen gaat over jouw social media kanalen. Op moment van schrijven van dit artikel is dit onderdeel niet verplicht en kun je het invullen van je social media kanalen overslaan, tenzij je die graag wilt delen met de Amerikaanse overheid.

blijf op de hoogte!

Als Amerikajunkie (in spé) wil je natuurlijk geen enkele weetjes en tips missen die ik alleen maar met mijn abonnees deel. Meld je vandaag nog aan voor mijn Amerikajunk(ie-)mail en updates:

Welke namen van mijn ouders moet ik invullen voor de ESTA?

Het doorgeven van de namen van je ouders is wel een verplicht veld. Het is raadzaam altijd de gegevens te gebruiken zoals ze in het paspoort staan om onduidelijkheden te voorkomen. Je dient de voornaam en de achternaam van je ouders door te geven. Je dient ze ook door te geven als je ouders (of één van) zijn overleden.

In het geval je niet weet wie je ouders (of één van) zijn, staat er een vraagteken bij het veld wat uitlegt wat je dan dient in te vullen.

Welke werkgever vul ik in op mijn ESTA?

Na de social media kanalen en de namen van je ouders worden de gegevens van je huidige of vorige werkgever opgevraagd. Heb je een werkgever dan vul je die gegevens in. Ben je werkloos, maar heb je wel een voormalige werkgever? Dan vul je die gegevens in. Heb je geen werkgever meer, omdat je bijvoorbeeld zzp bent? Dan kun je er voor kiezen een vorige werkgever op te geven of je eigen bedrijfsgegevens in te vullen, mits je officieel geregistreerd staat.

Indien je nog nooit een werkgever hebt gehad, bijvoorbeeld in het geval van een kind, kies je voor de optie dat je nog nooit een werkgever hebt gehad. Op dat moment hoef je ook niets in te vullen.

Wie of wat vul je in bij je contactpersoon in de Verenigde Staten?

Voorafgaand aan deze vraag heb je de keuze of je alleen op doorreis bent door Amerika of dat Amerika je eindbestemming is. Zodra je aangeeft dat Amerika je eindbestemming is, komt het verzoek voor gegevens van jouw contactpersoon in Amerika. Dit is logisch als je bij vrienden/familie op bezoek gaat, maar niet helemaal als je op vakantie gaat en geen Amerikaans contactpersoon hebt. Dus wat vul je hier in?

Bij dit onderdeel vul je de gegevens van je eerste verblijf in Amerika in. In de meeste gevallen zal dat dus een hotel zijn (of de gegevens en het adres van jouw AirBnB eigenaar om maar iets te noemen). Zodra je dit hebt ingevuld, volgt de vraag over je eerste verblijfplaats. Je kunt nu aangeven dat deze hetzelfde is als de informatie ingevuld bij het contactpersoon/aanspreekpunt. Scheelt je weer het invullen van een nieuw onderdeel.

Ik reis opnieuw op mijn eerder gebruikte ESTA, moet ik deze opnieuw invullen?

Nee en ja! Een nog geldige ESTA hoe je niet opnieuw in te vullen. Echter, wanneer je opnieuw naar de Verenigde Staten afreist op een al eerder gebruikte, maar nog geldige ESTA dien je de gegevens van je eerste verblijfplaats te wijzigen door naar je bestaande ESTA te gaan en dit aan te passen.

Is je paspoort in de tussentijd verlopen? Dan dien je een volledig nieuwe ESTA aan te vragen en opnieuw $14 te betalen.

Hoe weet ik of mijn ESTA aanvraag is goedgekeurd?

Je hebt de ESTA aangevraagd...wat nu? In tegenstelling tot wat je verwacht, krijg je geen melding dat je ESTA is goedgekeurd. Na het invullen en betalen van je ESTA ontvang je een bevestigingsmail met daarin je aanvraagnummer (application number) en een link om je ESTA-aanvraag te controleren.

Meestal zul je binnen 24 uur al zien dat je ESTA status bekend is, maar officieel wordt deze binnen 72 uur behandeld. Een ESTA dient dan ook ten minsten 72 uur voor vertrek aangevraagd te worden.

Nog meer vragen over het invullen van de ESTA?

Heb je nog meer vragen over de ESTA? Check dan ook even dit artikel of bel voor officiële hulp en vragen naar 1-202-325-8000. Zorg altijd dat je de ESTA via de officiële website: https://esta.cbp.dhs.gov/.

Liefs Lian

Pin deze foto om dit artikel op te slaan op Pinterest. Dankjewel!

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *