Eieren scheiden doe je zo

IMG_4646

Op een makkelijke manier eieren scheiden? Ja, dat kan. Vandaag deel ik drie manieren die alle drie evengoed werken. Welke manier jij het makkelijkste vind hangt een beetje af van wat jij het fijnst vind werken. Iedere aanpak begint echter wel bij dezelfde basis.

Drie kommen

Voor het scheiden van eieren heb je in ieder geval eieren nodig, logisch. Daarnaast is het aan te raden om met drie kommen te werken. Twee van de drie kommen spreken voor zich: eentje voor het eiwit en eentje voor de eidooier. Omdat je niet wilt dat de eidooier en eiwit vermengen – daarom ga je ze ook scheiden – is een derde kom ook aan te raden. Boven die kom scheid je het ei en laat je het eiwit in vallen. Dit eiwit schud je steeds over in de kom voor het eiwit. Stel dat je van meerdere eieren eiwit nodig hebt zou het erg vervelend als bij het laatste ei de eidooier kapot gaat boven je kom met eiwitten en op die manier al het eiwit vervuilt. Drie kommen dus!

Het ei breken

IMG_4642

De laatste, maar minstens zo belangrijke tip is het breken van het ei. Je zou denken dat je een ei moet breken op de rand van een kom, maar deze manier van breken verhoogt de kans op het breken van de eidooier. De beste manier om het ei te breken is op een vlakke ondergrond, gewoon op het werkblad dus. Met een kleine tik breek je het ei en kun je hem makkelijk verder openbreken met je duimen.

IMG_4645

De overschud methode

Naar mijn idee de oudste en meest bekende manier om je eieren te scheiden. Ik noem het de overschud methode, want het ei wordt in tweeën gebroken en je schud de eidooier van de ene in de andere helft terwijl je het eigeel eruit laat druipen.

IMG_4646

Dit is mijn manier die ik standaard toepas om mijn eieren te scheiden. Zodra het eiwit volledig gescheiden is van de eidooier doe ik het eigeel in mijn eigelen kom en schud ik het eiwit over in de kom voor eiwitten. Bij het tweede ei is mijn derde kom weer leeg en herhaal ik het proces.

Hieronder op de foto een kapot gebroken ei in de derde kom, mocht dit gebeuren dan doe je dit ei weg of je maakt er een omelet van. Zorg in ieder geval dat je derde kom altijd leeg is.

IMG_4649

Met de hand

Een tweede techniek is voor degenen bij wie de overschud methode niet werkt of zich daar niet aan durven wagen. Het idee is simpel: je breekt je ei boven een kom en vist vervolgens met de hand de eidooier eruit. Het is simpel en het werkt, zie de fotocollage hieronder.

Maart

Een eischeider

De laatste methode kost geld, maar is ook zeer geschikt. Een eischeider doet het werk voor jou. Gebruik ook bij deze methode drie kommen om eerder genoemde reden. De eischeider zal zijn werk goed doen, maar als jij per ongeluk een ei met gebroken eidooier in je eischeider laat vallen zal het eigeel ‘lekken’ in je eiwit.

Eieren scheiden gaat bij mij eigenlijk nooit meer fout, maar ik kan me best bedenken dat het bij anderen wel vaker gebeurt. Hopelijk heb jij dan iets aan bovengenoemde tips en zit er een manier tussen die voor jou werkt.

Liefs Lian

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

5 Reacties

  • Ja, die ken ik ook. Vind ik alleen geen praktische manier en ook niet heel makkelijk. Haha 😀

   Reageer
 • Ik doe ook nog wel eens het ei breken en dan opvangen in een hand en daar het eiwit tussen je vingers door laten lopen. Is wat kleveriger, haha, maar voorkomt dat de eidooier soms door de scherpe rand van het ei lek wordt prikt.

  Reageer
  • Haha, ja die ken ik ook inderdaad. Zelf nooit gedaan echter, heb ook nog nooit de eidooier lek geprikt 😉

   Reageer
 • Een tip van mij is om het aan een ander te vragen die er wel handig iin is. Maar na veel geklooi heb ik nu maar een eierscheider gekocht. De tip met de 3 kommen zal ik zeker gaan opvolgen!

  Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *