Wat eet je als je zwanger bent?

zwanger

Dan heb je een blog die voornamelijk gaat over (zoet) eten en dan ben je op een dag zwanger. Ik houd van lekker eten, een wijntje op z’n tijd, rood vlees en sushi. Toch is er niemand die aan je zal vragen of je nog alcohol drinkt of rauw vlees consumeert, want dat doe je als zwangere vrouw niet. Wat wel iedereen vraagt is of ik al vreemde ‘cravings’ heb en als ik dan een keer een vreemde combinatie op m’n bord maak of mij daarover uitspreek, dan zegt men direct ‘ja, zwanger’ en ‘zie je wel’. Maar hoe zit het nu echt en wat eet je als je zwanger bent? 

Alcohol en rood vlees

Het is de maand van de feestdagen, dus lekker eten staat bij iedereen bovenaan. Ook ik denk veel aan eten en word juist deze maand extra geconfronteerd met mijn zwangerschap. Zo bestelde ik van de week nog een burger en vroeg of ze die goed wilden doorbakken. De reactie: “Oh, vindt u ‘medium’ gebakken niet lekker dan?”. Ja, natuurlijk vind ik dat lekker en natuurlijk wil ik niet dat jullie mijn burger doodbakken, maar “ik ben zwanger”. Ik heb me nog nooit zo geschaamd om dat hardop te moeten zeggen. Gelukkig smaakte de burger alsnog goed en had ik zelfs nog zin in een toetje na.

Wat mij verder opvalt is dat de meeste kerstrecepten, die je nu om de oren vliegen, niet echt zwangerschapsproof zijn. Denk aan carpaccio, biefstuk, gerookte zalm en om dan nog niet te beginnen over de alcohol. Waar ieder ander denkt: “ooh lekker”, bedenk ik mij iedere keer “dat mag ik niet” of “dat kan ik beter niet eten”. Gelukkig kwam ikzelf dan maar op het idee om een zwangerschapsproof kerstmenu samen te stellen. Er moeten toch vast meer vrouwen zijn zoals ik?

img_7210

Food-cravings

Uitspraken die ik over eten doe worden nu ook toebedeeld aan mijn zwangerschap, ook al zou ik dezelfde vreemde food-combinaties voor mijn zwangerschap maken of bedenken. Nu ligt dat aan mijn zwanger zijn, niet omdat ik af en toe een beetje raar ben. Ik vind het niet heel erg hoor, want ik ben natuurlijk zwanger en misschien zeg ik die rare dingen wel daarom en ben ik normaal helemaal niet raar, maar gewoon heel saai. Vergeetachtigheid is immers ook een zwangerschapskwaal.

Om eerlijk te zijn heb ik geen hele vreemde neigingen en lust ik het meeste ook gewoon nog. De enige zaken die mij opvallen zijn dat ik mayonaise nu nóg lekkerder vind – ik vind of verzin nu altijd wel een reden om mayo te eten – en dat ik augurken juist een beetje vies begin te vinden. Die augurk op de foto heb ik ook niet opgegeten, maar toch denkt men dat alle vrouwen ineens zin hebben in augurken. Nee, ik merk juist dat ik die zure bommen minder lekker vind, terwijl ik echt fan ben/was van (zoet)zure augurken.

Rauw beslag eten

En hoe zit dat dan met bakken? Mag ik nu niet meer van het deeg of beslag proeven omdat er rauw ei in zit? Het is bij mij zo’n gewoonte om m’n vingers tijdens het bakken af te likken, dat ik het totaal niet in de gaten heb dat ik het doe. Tja, oeps. Het is echt niet zo dat ik de hele kom schoon lik.

Verder hebben we nu het geluk dat we gepasteuriseerde eiwitten kunnen kopen in de supermarkt, wat het makkelijker maakt om iets te eten wat bijvoorbeeld wordt gemaakt met rauw schuim. Dus met bakken heb ik er eigenlijk niet zo veel last van. Lekker zen in mijn eigen keuken waar niemand naar mij omkijkt wat ik wel of niet eet.

img_7253
19 weken zwanger!
Conclusie

Ik snap de heisa rondom eten en zwanger zijn wel. Het is een alsmaar veranderend onderwerp, want bij iedere generatie vrouwen zit er verschil tussen wat er wel en niet gegeten mag worden. Daarbij komt ook dat anderen zich verantwoordelijk voelen en zij zouden mij niets willen voorschotelen dat de baby in gevaar brengt. Dat snap ik, maar soms zou ik gewoon weer even niet willen na te hoeven denken over wat ik wel en niet mag eten.

En die boterham met leverworst gaat er bij mij om de zoveel tijd gewoon in, want ‘sorry’ ik ben ook maar een mens en laat ik die leverworst nou enorm lekker vinden. Misschien zelfs nog meer nu tijdens mijn zwangerschap. Wie weet lust ik het morgen niet meer.

Het spijt me als je met dit artikel hoopte op een lijstje wat je wel en niet mag eten. Maar er zijn al zoveel lijstjes te vinden online, ik hoef dat niet nog eens te herhalen.

Het is natuurlijk allemaal een beetje gekscherend bedoelt, want ik ben zwanger en ik denk nou eenmaal alleen nog maar aan eten 😉

Liefs Lian

Ps. Dit is mijn eerste officiële bumpfoto. Terwijl jullie dit lezen ben ik alweer 20 weken zwanger en weten we hopelijk het geslacht van onze baby.

 

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

Een reactie

 • Wauw Lian, mooi buikje!
  Haha dat van die augurken snap ik ook niet.. Vond ze niet lekkerder dan anders en heb ze ook niet meer gegeten dan normaal.
  Had geen bijzondere cravings eigenlijk.. Tja chocolade, maar dat had niks met de zwangerschap te maken denk ik ?

  En inderdaad, wat je allemaal niet ‘mag’ eten.. Ik merkte dat vooral wanneer we een keer uit eten gingen. Aan de andere kant maakte dat t soms juist wel weer makkelijker om een keuze te maken, want een groot deel viel al af. Tja, en verschillende keren heb ik achteraf gedacht; oh dat mocht ik eigenlijk niet..
  Met mate en dan valt t allemaal wel mee, inmiddels een kerngezonde dochter!

  Geniet van je zwangerschap, blijf je lekker volgen via je blog en Instagram!

  Fijne feestdagen!

  Eveline

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *