Duurzaam speelgoed: 1 jaar

Voorbeelden van duurzaam speelgoed voor een 1-jarige

Het is zover: je baby wordt een dreumes. Van nul naar één jaar, dat moet gevierd worden. Het liefst doe jij dat met een mooi en duurzaam cadeau. Je weet alleen niet zo goed wat nou bij deze leeftijd past en misschien heb je ook nog geen idee welk speelgoed nou echt duurzaam is. Veel geld uitgeven aan een dure miskoop waar je kind never nooit mee gaat spelen is ook zo ontzettend zonde (en alles behalve duurzaam). Gelukkig vind je hier het antwoord. Ontdek snel welk duurzaam speelgoed past bij 1 jaar.

Wat maakt speelgoed duurzaam?

Allereerst, wat is nou precies duurzaam speelgoed? Omdat er best veel over te zeggen valt, heb ik er een aparte blog over geschreven. Want er zijn verschillende aspecten die ervoor zorgen of een product, in dit geval speelgoed, duurzaam is. Het meest duurzame is niks kopen, maar daarvoor ben je niet hier. Wil je precies weten wat speelgoed duurzaam maakt en hoe jij daarin de beste keuzes kunt maken: klik dan hier!

Duurzaam speelgoed voor de eerste verjaardag

Nu je een beter idee hebt wat speelgoed duurzaam maakt en hoe je daarin keuzes kunt maken, krijg je natuurlijk ook een paar duurzame speelgoed tips mee voor de eerste verjaardag van je kind. Dit is hét moment om een iets groter cadeau te geven en aangezien het voor de meeste kindjes nog een beetje te vroeg kan zijn voor een loopfiets, deel ik vooral speelgoed dat direct geschikt is, maar waar ook de komende jaren nog veel mee gespeeld gaat worden.

1. Stapelstein

De eerste op het lijstje is Stapelstein. Zoals de naam al doet vermoeden zijn het een soort van “stenen” die je ook kunt stapelen. In werkelijkheid zijn het een soort lichtgewicht schuimblokken die klimaat neutraal geproduceerd zijn. Ze zijn bol aan de bovenkant en hol van binnen, waardoor je ze op elkaar kunt stapelen. Maar het doel van de stenen is vooral om beweging en activiteit bij kinderen te stimuleren. Pinterest staat vol ideeën wat je allemaal met deze “stenen” kunt doen. Op de leeftijd van 1 jaar kunnen ze dienen als een soort van kuipjes om in te zitten en te wiebelen, om overheen te klauteren en als bakjes om blokjes in te verzamelen. Dat laatste bijvoorbeeld op een gegeven moment op kleur. Superleuk om te combineren met bijvoorbeeld de mandala stenen van Grapat.

Het is ook echt speelgoed dat mee kan groeien. Ik zie het spel de vloer is lava al helemaal voor me met behulp van deze kleurrijke stapelstenen. Daarnaast kun je de set uitbreiden met een balance board om er nog meer spelmogelijkheden uit te halen.

1. Montessori Boekenkast

Oké, een Montessori boekenkast is nou niet bepaald een stuk speelgoed, maar het ontdekken van boekjes past echt bij deze leeftijd. Daarnaast zorgt een boekenkast op kindhoogte, een van de Montessori principes, ervoor dat je dreumes zelf kan gaan ontdekken en spelen. Daarnaast zijn boekjes nooit verkeerd om te vragen als cadeau voor de eerste verjaardag en dan is het wel fijn dat je ook direct een plekje hebt om ze in op te bergen.

1. Houten speelbak

Ik noemde de Grapat mandala stenen hierboven al. Persoonlijk vind ik Grapat echt mooi speelgoed, maar een 1-jarige is wellicht nog wat jong om de mandala sets al voor de verjaardag te krijgen. Daarentegen ben ik wel enorm fan van de Grapat houten speelbak. De bak is over een paar maanden ideaal om te gebruiken in combinatie met kinetisch zand, zodra ze het niet meer in de mond stoppen. De bak stimuleert open einde spel, geeft een kader waarin gespeeld kan worden en houdt ook alles netjes bij elkaar (vooral heel fijn voor ons als ouders). Je kunt het op de grond zetten, een lage speeltafel of aan de eettafel en het spel verhuist automatisch mee. Je kind wordt uitgenodigd om een eigen wereld te creëren in die bak en ik kan je vertellen dat het echt als magie werkt. Een investering die nog lang meegaat.

1. Houten stapelbakjes

De Grimm’s houten stapelbakjes staan bij ons eigenlijk altijd in bovengenoemde houten speelbak. Maar ook voordat we de speelbak hadden, waren deze bakjes al favoriet. Als je één cadeau van dit lijstje zou moeten kopen, dan adviseer ik echt deze stapelbakjes. Ze zijn in te zetten voor zoveel dingen en onverwoestbaar. Bevorderen open einde spel en zien er bovendien ook nog eens mooi uit. Je kunt zelf kiezen of je voor blank hout, pastel kleuren of de wat fellere kleuren gaat.

Ook al heb je al zo’n plastic stapeltoren setje, bijvoorbeeld die mooie van Mushie, dan nog raad ik je aan deze er ook bij te kopen. Hier in huis is er al zo’n beetje alles mee gedaan: om dingen in te sorteren, gewoon om mee te stapelen, bakjes in allerlei spelvormen, pannetjes in de speelgoed keuken, taartjes bakken met kinetisch zand, een waterbak voor de knuffel en ga zo maar door. Van deze bakjes ben ik echt groots fan en raad ze iedereen aan!

1. Vorm en geluid puzzel

Ik zag deze Janod Vorm en Geluid puzzel in de plaatselijke speelgoedzaak en vond ‘m zo leuk. Dingen die geluid maken zijn hier nog altijd een hit geweest. Daarnaast ben ik ook zeer te spreken over de kwaliteit van Janod speelgoed. Een houten puzzel is erg geschikt om te geven voor deze leeftijd en wellicht spelen ze hier niet jaren mee, maar door de kwaliteit van het speelgoed kan het heel goed weer doorgegeven of verkocht worden om een ander kindje mee blij te maken.

1. Houten dieren

Dit is er eentje voor in de houten speelbak waar je kindje nu al mee kan spelen en de komende jaren nog veel avonturen mee kan beleven. De houten dieren van Holtziger vind ik zelf het meest kindvriendelijk, maar je hebt houten dieren ook van het merk Ostheimer. Ze zijn eventueel in te zetten op een seizoenstafel als dat iets is waar je geïnteresseerd in bent, maar hier worden ze echt gebruikt om mee te spelen. Een paar houten (of zelfs maar één) is vaak al voldoende. Zoë kreeg ooit een Holztiger olifant en heeft daar als 1-jarige volop mee gespeeld. Ik deed ‘m vaak in mijn tas, de olifant ging mee op reis en mocht zowel binnen als buiten mee gespeeld worden.

Vervolgens werd de olifant een graag geziene gast in de fantasie werelden die Zoë creëerde op de grond of dus in de Grapat speelgoedbak. Deze houten dieren maken een ideaal klein cadeautje om te geven met een groots effect. Welk dier zou jou kind het leukste vinden?

Dit is het duurzame speelgoed dat ik zou adviseren om te geven voor de eerste verjaardag van je kind.

Liefs Lian

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *