De laatste tijd vraag ik mij steeds meer af of het nou het moederschap, het hebben van geen vast inkomen of een combinatie van beide mij een duurzamer persoon heeft gemaakt. We leven in een maatschappij waar alles lijkt te draaien om meer, meer en meer. Overal waar je kijkt doet men z’n best jou spullen aan te smeren. Als het op onze garderobe aankomt, leven we niet meer in seizoenen maar in fashion trends. Kinderen worden daarnaast overladen met cadeau’s. Als ik de afgelopen dagen heb rondgekeken op social media dan schrik ik echt van het grote aantal cadeau’s dat kinderen krijgen met Sinterklaas alleen al. Dat was vroeger echt niet zo extreem, toch? Het is moeilijk om niet verleid te worden met deze huidige trend van meer mee te doen, maar toch ga en wil ik het proberen. Misschien herken jij jezelf wel in dit verhaal en daarom geef ik mijn tips voor duurzaam cadeau’s geven. Niet alleen voor nu, maar ook voor verjaardagen én vooral voor een betere toekomst.
De kracht van vier
Ik was zelf enorm geraakt door een rijmpje dat ik las op Instagram. Het idee is dat je tijdens de feestdagen maar vier cadeau’s geeft met de volgende strekking:
- speelgoed dat het kind heel graag wilt
- een item dat het kind nodig heeft
- iets om te dragen (kleding, tassen, schoenen, etc.)
- iets om te lezen
De kracht zit ‘m in het feit dat het kind niet overladen gaat worden met speelgoed, maar wel krijgt wat hij of zij het allerliefste wilt. Het tweede cadeau bepaal jij en dat kan ook speelgoed zijn, maar probeer iets te kopen wat je kind echt nodig heeft. Misschien wel nieuwe voetbalschoenen, een balletpakje of nieuw beddengoed. Het derde item spreekt voor zich. Koop een mooi kledingstuk of accessoire dat lang mee kan gaan, zoals een trui of rugzak. Iets om te lezen lijkt mij meer dan duidelijk en kun je eventueel vervangen door een puzzel, bord- of kaartspel als je kind absoluut geen lezer is.
Opa’s en oma’s
Nu worden de meeste feestjes niet meer alleen met de ouders gevierd. Als je duurzamer wilt zijn, zit je vaak met het “probleem” dat de opa’s, oma’s en andere lieve vrienden en familie ook willen uitpakken met cadeau’s. Op het moment dat jij van mening bent dat meer ook minder mag zijn dan is de enige oplossing dit bespreekbaar te maken en je wensen te uitten. Anders weten zij het ook niet en kun je ze niets kwalijk nemen. Je kunt bijvoorbeeld voorstellen het lijstje van vier te verdubbelen en iedereen één cadeau te laten kopen. Geef aan wat zij moeten kopen: iets te lezen of iets te dragen bijvoorbeeld. Of stel ze in ieder geval de vraag het bij één duurder (en duurzaam) cadeau te houden én houdt het zelf bij je lijstje van vier.
Een andere optie, degene die wij dit jaar doen, geef alle opa’s en oma’s die zo graag cadeau’s willen kopen gezamenlijk één lijstje en laat ze zelf uitzoeken wat ze van dat lijstje allemaal willen kopen en hoe ze het onderling willen verdelen. Zet er goedkopere en duurdere cadeau’s op, maar wel items die passen binnen het idee van vier. Zo hebben wij zelf naast speelgoed, ook verzorgingsproducten, een rugzakje en kleding erop gezet. Koop zelf maar een óf twee cadeau’s voor je kindje (of koop helemaal niets).
Kwaliteit over kwantiteit
De meeste mensen kopen cadeau’s met een bepaald budget in gedachte. Om die reden is er veel “goedkoop” speelgoed te vinden, want hoe goedkoper hoe meer men kan kopen. Je snapt ‘m al: deze gedachte is niet bepaald duurzaam. Ik hoef niet uit te leggen dat plastic een grote vervuiler is en dat goedkoop vaak betekent dat het ergens geproduceerd of gemaakt is door mensen die werken onder slechte arbeidsomstandigheden voor een mager loontje.
Probeer met dat budget eens te bekijken welk item van een duurzaam merk of duurzaam materiaal ermee gekocht kan worden? Misschien heb je hierdoor geen tien cadeau’s om te geven, maar wel drie of vier hele mooie die door de goede kwaliteit lang meegaan, een stuk meer verantwoord zijn voor het milieu (en ons geweten) én op een later moment weer doorverkocht kunnen worden. In mijn ogen alleen maar een win-win situatie.
Geven en nemen
Zie jij het duurdere duurzame speelgoed helemaal niet zitten, maar wil je wel iets doen. Ook dat kan natuurlijk. Ik zie momenteel mooie initiatieven om het te veel aan speelgoed aan een ander te doneren. Bij de Albert Heijns zag ik karren staan waar je speelgoed achter kunt laten en ook PostNL heeft een actie waarmee je in januari kosteloos een pakket met speelgoed aan de bezorger kunt geven. Verder is Google je beste vriend en kun je vast adressen vinden waar je speelgoed kunt doneren bij jouw in de buurt.
Een verlengde van dit idee is om samen met je kind speelgoed te verzamelen dat weg kan en in een zak van Sinterklaas te stoppen zodat de pieten het weer kunnen ophalen voordat de nieuwe cadeau’s komen. Iets om over na te denken voor volgend jaar. Je kind maak je bewust in het idee van geven en krijgen én jij voorkomt dat je kind verzuipt in het speelgoed. Probeer meer weg te doen dan het krijgt 😉
Tweedehands
Misschien ben je er wel huiverig voor, maar er is zoveel speelgoed voor de helft van het geld, of minder, gewoon op marktplaats te vinden. Van Vtech tot Grimms, er wordt bijna alles wel aangeboden. In de meeste gevallen ook gewoon speelgoed dat nu nog in de winkels ligt. Als je dan enorm graag veel cadeau’s wilt geven dan kun je dat op deze manier doen en alsnog duurzaam bezig zijn. Zeker bij jonge kinderen maakt het echt niet uit dat er geen verpakking meer omheen zit. Tegenwoordig heeft marktplaats extra maatregelen genomen om oplichtingspraktijken zoveel mogelijk te voorkomen.
Herinneringen over spullen
Zeker tijdens de feestdagen willen we onszelf en de kinderen graag verwennen, maar maakt dit ons nou echt gelukkig? Al een tijdje ben ik bezig met ontspullen. Nicky en ik leven in een rijtjeshuis met drie slaapkamers en voordat Zoë er was betekende dat twee slaapkamers (én een zolder) vol spullen waar we niet naar omkeken. Voor Zoë moest ruimte worden gemaakt en zo begon het balletje een beetje te rollen. Ik hoef niet meer zoveel spullen en ook voor Zoë wil ik dat beperken. Ik denk oprecht dat herinneringen meer waard zijn dan spullen. Die boodschap kun je ook overdragen naar opa’s en oma’s. Laat ze voor de verjaardag niet een cadeau kopen, maar een dagje uit geven.
Door minder te kopen voor Zoë, onszelf en anderen, houden we geld over voor de dingen die wij wel belangrijk vinden. Er samen op uit gaan en reizen.
Liefs Lian
4 Reacties
Amen! Kijktip: docu Minimalism op Netflix. Gisteren gekeken. Aanrader!
Vorige week ook gezien ja! En dan heb je (naar jouw idee) al zoveel weg gedaan, staat je huis nog vol ?
Yes!! (een late reactie maar ik ben een soort van trouwe volger die gewoon zo af en toe eens langs komt om even een middagtje weg te dwalen op jouw leuke blog ;)) Wij hebben precies dezelfde filosofie voor onze 2-jarige zoon. Wij hebben daardoor ook de strikte regel dat cadeau’s alleen voor verjaardagen en Sint&Kerst zijn. Dus toen we midden in het jaar het advies van onze dokter kregen om doktertje met hem te spelen (inclusief stethoscoop natuurlijk) omdat het elke keer een drama was als we hem moesten laten onderzoeken, heeft mijn man er zelf eentje in elkaar geflanst van karton, touw en een blokje :P. Heel realistisch en het hielp echt! Hij vindt het nu helemaal niet meer erg om naar de dokter te gaan :). En hij komt nog steeds regelmatig met onze zelf-gemaakte stethoscoop aanlopen om doktertje te spelen ;).
Ja, leuk! Genoeg in huis om mee aan de slag te gaan meestal en de fantasie van de kinderen is ook groot genoeg daarvoor!