DIY: houten tent bouwen

Als kind vond ik hutten bouwen een van de leukste dingen om te doen en de herinneringen daarom omheen zijn mij dan ook het meest bijgebleven. Lekker buiten in de tuin spelen in een zelfgemaakte fantasiewereld. Ik wens dit Zoë natuurlijk ook en bouwde daarom samen met Nicky alvast haar eerste hut. Na vele rondjes Pinterest kwam ik erachter dat mijn idee nog niet bestond. Was mijn idee dan zo raar? Of ben ik gewoon mega origineel? Ik zal het wellicht nooit weten, maar wat ik wel weet is dat deze houten tent alweer een tijdje in onze tuin staat en Zoë er al met veel plezier onder heeft gespeeld. Wat ik ook weet, is dat jij deze hut nu zelf kunt bouwen.

Ik maakte de houten tent voor Zoë van gerecycled hout, oftewel hout dat we eerst voor iets anders hadden gebruikt. Gelukkig kun je deze hut ook met nieuw hout bouwen. Mijn voorkeur gaat uit naar Douglas hout vanwege z’n duurzaamheid, maar maak daar vooral je eigen keuze in.

DIY houten tent (inklapbaar)
Benodigdheden
 • Boormachine en houtboortje
 • 4 planken van 180x13cm
 • 6 planken van 90x13cm
 • 6 planken van 50x13cm
 • 8 planken van 65x13cm
 • 90x 35mm (RVS) schroeven
 • 3 stuks (RVS) scharnieren
 • 1 meter katoenen touw

zo maak je het
 1. Leg de planken volgens de tekening hieronder uit en doe dit twee keer. Je houten tent heeft immers twee zijdes.
 2. De buitenste planken zijn 180cm lang en de planken boven de het raam 90cm. De planken van 50cm komen onder het raam en de planken van 65cm worden je dwarsplanken die de houten tent bijelkaar zullen houden.
 3. Boor de dwarsbalken voor door per te bevestigen verticale plank twee diagonale gaatjes te boren zoals te zien is in de foto hierboven.
 4. Boor nu alle dwarsplanken vast met de schroeven en houd tijdens het boren de planken stevig tegen elkaar voor het strakste resultaat.
 5. Leg beide zijdes met de bovenkant tegen elkaar aan en bevestig de scharnieren. Vergeet ook hier niet om voor te boren. Zo voorkom je dat het hout splijt.
 6. In principe is je houten tent nu klaar. Klap de tent uit en zet hem neer. Knip het touw door de helft en boor aan de bovenkant van de buitenste planken een gat. Rijg hier het touw doorheen en knoop de uiteinden vast. Je hut kan nu niet verder uitklappen dan nodig is.
 7. Geef het hout nog een schuurbeurt om splinters te voorkomen en verf het desgewenst in een mooie kleur.
 8. Wanneer je de houten tent niet gebruikt kun je deze inklappen en opbergen.
Links de buitenkant en rechts de binnenkant zoals je de planken moet leggen.

Mocht je voor een stoerdere look gaan, dan kun je de kant met de dwarsplanken als buitenkant nemen. Ook is het mogelijk de houten tent verder naar smaak te maken door gordijntjes aan te brengen of andere decoratie.

Ga jij deze houten inklapbare tent zelf ook maken? Laat dan hieronder een reactie achter of deel een foto van het resultaat op Instagram en vergeet mij dan niet te taggen.

Liefs Lian

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

2 Reacties

 • Hoi,
  Wat een superleuk idee!!! Helaas zijn onze kids deze fase al voorbij…..anders had ik het wel geweten…!!!

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *