Dit zijn de mooiste routes in Amerika

De mooiste routes in Amerika - Overseas highway Florida

Je plant een reis door Amerika, maar waar je vaak niet bij stilstaat is welke route je nu precies gaat nemen. Volg je gewoon de navigatie óf kies je ervoor om over de mooiste wegen van Amerika te rijden? Scenic Highwasys of Scenic Byways noemen de Amerikanen het. In dit artikel licht ik een aantal van de mooiste routes in Amerika uit. Routes die wijzelf al meerdere malen hebben gereden of routes die nog hoog op ons lijstje staan. Ontdek snel welke routes in Amerika jij absoluut niet wilt missen.

De meeste van de routes die ik in dit artikel bespreek vind je in het westen van Amerika. Dit populaire deel van Amerika staat bekend om zijn prachtige uitzichten, bijzondere natuurverschijnselen en grote verzameling van nationale parken. Het is dan ook niet zo gek dat je in dit gebied ook een aantal van de mooiste routes in Amerika vindt.

[feast_advanced_jump_to]

De mooiste routes in Amerika - Pacific Coast Highway
Big Sur, Pacific Coast Highway

1. Pacific Coast Highway, Californië

De Pacific Coast Highway, ook bekend als de California 1, zal ondertussen toch wel de meest bekende scenic highway van Amerika zijn. Deze route loopt van Los Angeles tot (net voorbij) San Francisco. Voor velen al een vast onderdeel van hun rondreis door het zuidwesten van Amerika. Maak een uitstapje naar een van de vele state parks tussen Big Sur en Monterey of ga zeeolifanten spotten bij Piedras Blancas, CA. Deze route en meer tips voor onderweg vind je ook terug in de 23-daagse rondreis door Amerika die ik speciaal ontworpen heb voor beginnende avonturiers.

2. Highway 101, Oregon

Heb je haast dan neem je waarschijnlijk niet de Pacific Coast Highway van LA naar San Francisco, maar de Highway 101 iets meer van de kust af. Deze hihgway wordt vanaf Eureka, CA – ten zuiden van de Redwood National and State Parks – loopt deze highway langs de kust helemaal tot aan Olympic National Park in de staat Washington. Dit is eigenlijk de Pacific Coast Highway van Oregon en Washington en kenmerkt zich ook door de ruige rotspartijen en bijzondere kustplaatsje. Tip om dan ook een verblijf in Cannon Beach te boeken met zijn indrukwekkend Haystack Rock voor de kust.

Cannon Beach, Oregon
Cannon Beach via Canva

3. Olympic Peninsula Loop, Washington

Eigenlijk is dit nog steeds die Highway 101. Eenmaal aangekomen bij Olympic National Park, in het meest noordwestelijke puntje van Amerika, loopt deze highway als een lus om en door Olympic National Park naar het stadje Olympia, WA. Dit stadje ligt vervolgens weer links van de bekende stad Seattle, dat op zichzelf ook een bezoek waard is. Boek hier direct je verblijf.

Op de Olympic Peninsula Loop vind je zeer gevarieerde natuur, van regenwouden tot hoog in de wolken en natuurlijk ook weer die ruige kustlijn. Alles kom je op deze route tegen. Met recht een van de mooiste routes in Amerika en helaas vaak overgeslagen vanwege zijn ligging. Gelukkig ben ik achter de schermen bezig met het maken van een nieuwe Roadtrip Reisplanner die ook dit prachtige gebied aandoet. Klik hier voor meer informatie!

Rialto Beach Olympic National Park
Rialto Beach in Olympic National Park

4. Highway 12, Utah

In Utah ligt waarschijnlijk één van de mooiste scenic byways. Deze bijzonder mooie route verbindt Bryce Canyon National Park met Capitol Reef National Park.

Het mooiste en meest dromerige stukje ligt tussen Escalante en Boulder. Hier rijd je een stuk over een smalle heuvelrug waarbij het lijkt alsof je vliegt. De uitzichten zijn spectaculair. Helaas hebben wij er nog nooit beelden van gemaakt. Niet dat deze ervaring uberhaupt op beeld vast te leggen is.

5. State Route 89A, Arizona

De state route 98A vind je in de staat Arizona. Het was de allereerste scenic byway in deze staat en verbindt het stadje Prescott met het bekendere Flagstaff. Om je een idee te geven van de locatie, vanuit Flagstaff is de volgende stop Grand Canyon National Park.

Devil's Bridge. Arizona
Devil’s Bridge door Clay Banks via Unsplash

Op deze route heb je toegang tot Arizona staatsparken zoals Slide Rock, Red Rock en Dead Horse Ranch, kom je door het bijzondere plaatsje Sedona én kun je de bijzondere Devil’s Bridge wandeling doen.

Lees ook: Vijf plekken in Arizona die je niet mag missen!

6. Going-to-the-Sun road, Montana

Deze meest prachtige bergweg ligt helemaal in het noorden van de staat Montana in Glacier National Park. Het bijzondere aan de Going-to-the-Sun Road is natuurlijk zijn ligging en het feit dat de weg de bergen exact volgt. Op deze manier wordt de weg echt één met het landschap.

De Going-to-the-Sun Road wordt met recht één van de mooiste routes in Amerika genoemd, alhoewel de stijgende drukte in Glacier National Park een beetje afbreuk doet aan die ervaring. Filerijden hoort er inmiddels bij, aan de andere kant kan het ook zomaar zijn dat de file door een grizzly beer wordt veroorzaakt en je die dus veilig vanuit je auto kunt spotten.

De mooiste routes in Amerika - Going-to-the-sun road

Let er daarnaast op dat deze weg niet toegankelijk is voor campers (je moet overstappen op een shuttle bus). Je er minstens twee uur over doet om de gehele Going-to-the-Sun Road af te rijden. Logan Pass het hoogste punt op de route is (vanuit hier vind je prachtige wandelingen) en de Going-to-the-Sun Road ook alleen maar in de zomermaanden open is.

7. Historic Columbia River Highway, Oregon

Opnieuw een scenic highway in de staat Oregon. Deze is het makkelijkst te bereiken vanuit het leuke stadje Portland. Dus als je tijdens je rondreis een overnachting in Portland hebt, moet je de Historic Columbia River Highway niet overslaan. Boek hier je overnachtingen voor Portland.

De grootste toeristentrekkes is de Multnomah Falls, die je natuurlijk ook kunt beklimmen. Vervolgens neem je een magneetje van de waterval mee naar huis met daarop de tekst “I climbed to the top” als aandenken. Been there, done that 😉

Multnomah Falls
Multnomah Falls door Jake Colvin via Pexels

Maar het gebied is meer dan die ene waterval. Het kenmerkt zich doordat het de Columbia River volgt, je meerdere watervallen langs de route tegenkomt en er ontzettend veel kunt wandelen wat dan weer toegang geeft tot prachtige vergezichten. Sla deze highway niet over en ontdek het zelf!

8. Highway 163, Utah

Het meest gefotografeerde stukje weg in Amerika ligt in Utah. Nou weet ik niet of dit daadwerkelijk het meest gefotografeerde stukje weg, maar een ding is zeker…onderstaand plaatje heb je hoogstwaarschijnlijk al eens in je leven gezien zonder ooit in Amerika te zijn geweest. Het is een ontzettend bekend beeld dat we hebben van het zuidwesten van Amerika. Een uitgestrekte weg met in de verte Monument Valley.

De mooiste routes in Amerika - Monument Valley

YouTube: Bekijk hier hoe wij via highway 163 rijden

Kom je vanuit het westen, rijd dan voorbij Monument Valley over highway 163 Utah tot aan mile marker 13 en draai je dan om. Precies daar heb je het bekende plaatje te pakken. Kom je vanuit Moab, dan rijd je recht op dit prachtige beeld af.

Wist je dat dit beeld beroemd is geworden door de film Forrest Gump?

blijf op de hoogte!

Als Amerikajunkie (in spé) wil je natuurlijk geen enkele weetjes en tips missen die ik alleen maar met mijn abonnees deel. Meld je vandaag nog aan voor mijn Amerikajunk(ie-)mail en updates:

9. Million Dollar Highway, Colorado

In Colorado vind je de Million Dollar Highway. Waarom die naam is niet geheel duidelijk en verschillende geruchten doen de rondte. Feit is dat de route van Durango via Silverton en Ouray naar Ridgway bekend staat als de Million Dollar Highway. Op een kaart vind je deze weg als Highway 550.

Het mooiste stuk vind je trouwens ten zuiden van Ouray. Dit stukje is niet voor mensen met hoogtevrees en staat bekend om zijn steile afgronden, het gebrek aan vangrail en smalle haarspeldbochten.

10. Overseas highway, Florida

De Overseas highway, ook wel bekend als Route 1 of de Highway 1, brengt je naar het meest zuidelijke puntje van de Verenigde Staten. Deze highway verbind alle eilanden van de Florida Keys met het vaste land en eindigt, logischerwijs, in Key West. The Keys zijn op zichzelf al een bezoek waard en zijn dan ook de reden dat deze weg in deze lijst van mooiste routes in Amerika staat.

Meest zuidelijke puntje van de Verenigde Staten

Mocht je in de Keys willen overnachten, kijk dan ook eens naar een van de andere Keys dan Key West. Persoonlijk zijn wij groot fan van Seafarer Resort in Key Largo. Een basic accommodatie in vergelijking met de luxe resorts, maar goed verzorgd en de relaxte sfeer is onbetaalbaar.

11. Blue Ridge Parkway, Virginia

In het oosten van Amerika vind je de Blue Ridge Parkway. Een 469 mijl tellende weg door de Appalachian Mountains dat op zichzelf al een bezoek aan het oosten van Amerika waard is. Een aanrader is om een roadtrip in New York City te beginnen, met de trein richting Washington D.C. te gaan en vanaf daar verder te reizen met eigen vervoer naar Shenandoah National Park. Via de de Blue Ridge Parkway rijd je dan helemaal door naar Great Smoky Mountains om er een supermooie roadtrip van te maken. Deze staat bij mij natuurlijk hoog op het lijstje.

Appalachian Mountains
Appalachian Mountains via Pixabay

12. Seward Highway, Alaska

Alaska staat hoog op mijn lijstje en één van de highlights die ik sowieso wil doen is rijden over de Seward Highway. Je kunt er walvissen spotten, watervallen bezoeken en ijsblauwe gletsjers zien. Bovendien doe je dit allemaal te midden van een prachtig berggebied.

De Seward Highway is 127 mijl lang en begint in Anchorage, de stad waar velen hun rondreis door Alaska zullen starten, en eindigt in Seward. Logischerwijs is deze weg dan ook een must-do voor je Alaska roadtrip.

13. Maui's Road to Hana, Hawaii

Na Alaska kan Hawaii natuurlijk niet achterblijven. Maui's Road to Hana is een ware rit door het paradijs. De Hana Highway is 64 mijl lang en vind je aan de oostkust van het eiland Maui. Met z'n regenwoud beplanting, vele watervallen en ruige kustlijn is dit Hawaii op z'n best.

Maui, Hawaii
Foto van Maui, Hawaii door Jeffrey Eisen via Unsplash

Let wel op dat de weg bij de bruggen erg smal wordt, ontzettend veel haarspeldbochten kent en op punten zelfs gevaarlijk is. Je mag er dan ook maar 25 mijl per uur rijden. Het gerucht gaat dat je onderweg ook bananenbrood moet scoren. Iets om verder uit te zoeken 😉

Extra: Nog meer Scenic Highways en Byways

Ben je op zoek naar alle scenic highways en byways van Amerika, overweeg dan om de National Geographic Guide to Scenic Highways and Byways te kopen. Hier vind je de 300 mooiste routes in Amerika, zodat je naast bovengenoemde dertien, nog meer inspiratie voor je volgende reis op kunt doen.

Liefs Lian

Pin deze foto om dit artikel op te slaan op Pinterest. Dankjewel!

De mooiste routes in Amerika - Pinterest
Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *