De ultieme rompertjes handleiding: hoe vallen de maten per winkel

Als er iets is waar ik mij als moeder maar over blijf verbazen is hoe de maten van verschillende winkels vallen. Om het toekomstige mama’s, of andere moeders die compleet gek worden, het iets makkelijker te maken kom ik met de ultieme (basic) rompertjeshandleiding. Ik beschrijf in dit artikel van de meest gangbare winkels hoe een doorsnee rompertje valt en wat ik er wel of niet fijn aan vind. Ik hoop dat ik nu na 12 maanden en meer dan 6 verschillende maten inmiddels weet hoe de rompertjes vallen. 

Foto gemaakt door Marieke Yspelder

Om de beschrijvingen hieronder in een context te plaatsen is het misschien wel handig om te weten hoe Zoë’s verhoudingen zijn. Zoë is natuurlijk een meisje, waardoor ze gemiddeld kleiner en dunner zal zijn dan een jongentje. Daar staat dan wel tegenover dat Zoë volgens het CB in lengte en gewicht steeds op of rond de +1 lijn zit. Zoë heeft vooral lange benen en is qua romp gemiddeld, waardoor haar lengte voor rompertjes als gemiddeld gezien mag worden. Zoë is niet breed, maar ook niet ontzettend smal. Daarom denk ik dat Zoë een redelijk gemiddeld pasmaat heeft. Tijd om iets over die rompertjes te zeggen.

Action

De action verkoopt dunne en elastische rompertjes zonder mouwen. Je hebt ze in het wit, maar ook in prints specifiek voor meisjes of jongens.

De maat valt …

De rompertjes van de action zijn erg elastisch en vallen smal en lang. Doordat ze zo elastisch zijn is dat smalle geen probleem. Doordat ze heel lang vallen kan bijvoorbeeld een mt 62/68 vallen als een 68/74.

Wat ik ervan vind

Ze zijn goedkoop en hebben een prima pasvorm. Door de grote elasticiteit gaan ze lang mee. Ik vind ze echter minder geschikt voor koude winterdagen, aangezien de stof heel erg dun is en het rompertje geen mouwen heeft.

Prijs

2-pak zonder mouw €3,49

HEMA

De Hema kent natuurlijk verschillende soorten rompertjes, maar over het algemeen zijn ze redelijk vergelijkbaar. De witte rompertjes van biologisch katoen is de meest doorsnee romper en hebben een licht stretch.

De maat valt …

In mijn ogen vallen de rompertjes van de Hema ruim. Ze zitten Zoë eigenlijk nooit strak. Tegen de tijd dat ze strak zitten, zijn ze qua lengte aan de korte kant. Over die lengte gesproken valt deze eigenlijk goed op maat. Groeit Zoë uit een Hema romper, dan heeft ze ook echt wel die grotere maat nodig in al haar kleding.

Wat ik ervan vind

De Hema rompertjes zijn altijd van fijne kwaliteit stof. Lekker dik en zacht. Perfect voor de winter. Ze zitten Zoë nooit te strak, eerder juist heel ruim als ze net in een nieuwe maat zit. Tegen de tijd dat ze “mooi” zitten, begint ze er vaak alweer uit te groeien. Toch merk ik dat ik ze door laatstgenoemde minder vaak koop, ondanks dat het wel fijne rompers zijn.

Prijs

2-pak korte mouw (biologisch katoen) €8,00

H&M

De rompertjes van de H&M zijn gemiddeld wat duurder, maar ze hebben een grote variatie aan soorten rompertjes waardoor er voor iedereen wel iets tussen zit. Vooral de newborn collectie kent mooie kwalitatief goede overslagrompertjes.

De maat valt …

De eerste winkel waar je ook rompertjes met hele maten kunt kopen. Ideaal als je baby net uit de dubbele maat rompertjes is gegroeid, maar nog te klein is voor de volgende maat. Hier had ik vooral last van toen de meeste rompertjes in mt 74/80 Zoë te klein werden, maar maat 86/92 toch nog echt te groot was. Bij de H&M vond ik basic rompertjes in maat 80 en daar heb ik er toen een aantal van ingeslagen. Ik vind ze qua pasvorm Zoë net wat beter zitten dan die van de Hema. Ze zijn wat smaller en lang genoeg in de lengte.

Wat ik ervan vind

De kwaliteit van de H&M is goed. Net zoals de Hema is de stof, in de meeste gevallen, dik en lekker zacht. Alleen vanwege de prijs (je kunt goedkopere rompertjes krijgen) koop ik ze niet heel vaak.

Prijs

2-pak korte mouw (organic cotton) €9,99

Primark

Inmiddels heeft de Primark verschillende ketens in Nederland zitten en vind je ook bij hun een heel rek aan rompertjes. Deze zijn net zoals de andere items in de Primark niet duur.

De maat valt …

Mijn ervaring is dat de rompertjes van de Primark heel klein, vooral in de lengte, vallen. In dat geval is een grotere maat kopen waarschijnlijk een goed idee, anders is je baby er snel uitgegroeid.

Wat ik ervan vind

Ik was achteraf niet heel blij met de rompertjes van de Primark, ondanks dat ze lekker goedkoop zijn. De kwaliteit van de stof is niet heel top en de halslijn vond ik niet mooi zitten. Daarnaast vallen ze heel klein in lengte, terwijl die in breedte nog prima kan. Een maat groter lijkt me dus niet mooi zitten. Het spreekt voor zich dat ik deze nooit meer heb gekocht.

Prijs

3-pak lange mouw €4,00

Zeeman

Bij de Zeeman krijg je voor een zacht prijsje een heleboel verschillende soorten rompertjes. Je hebt de hele goedkope en je hebt er van bio-katoen. Er zit een verschil qua kwaliteit tussen de twee, de bio-katoen hebben drukknoopjes en de standaard rompertjes niet. De stretch en het soort stof verschil ook.

De maat valt …

Uit de rompertjes van de Zeeman groeit Zoë altijd het snelst. Of dit ligt aan krimpen door het wassen/drogen of omdat ze iets kleiner vallen, durf ik niet direct te zeggen. Maar vergeleken met de andere winkels groeit ze het eerste uit die van de Zeeman. Terwijl Zoë nog in de 74/80 van de Hema pastte waren de Zeeman rompertjes te klein geworden. Deze vallen denk ik het kortst van allemaal.

Wat ik ervan vind

Over het algemeen ben ik tevreden over de Zeeman. Ik koop ze daar denk ik ook het meest. Een romper is immers onderkleding, dus dat hoeft van mij niet te veel te kosten. De bio-katoen rompertjes zijn iets duurder, maar zijn wel mooier qua pasvorm en stof. Er zit meer elasticiteit in en de stof is wat zachter. Ik koop zelf meestal een mix van rompertjes bij de Zeeman, maar net wat er nog in Zoë’s maat ligt.

Prijs

1 stuks zonder mouw (biologisch katoen) €2,49 óf budget korte mouw €1,79

Uiteindelijk vallen de verschillen wel mee. Het is maar net wat voor postuur jouw baby heeft en wat jij zelf qua geld uit wilt geven. De Hema rompertjes zijn vaak wat breder en die van de Action zijn heel lang. De rompertjes van de H&M vind ik het mooist en die van de Zeeman koop ik het vaaksts. Uiteindelijk ligt er altijd een mix van deze 4 winkels in Zoë ladekast.

Ik ben natuurlijk benieuwd welke rompertjes bij jou favoriet zijn en of jij zelf verschillen hebt opgemerkt.

Liefs Lian

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

4 Reacties

 • De biologisch katoenen rompers van de zeeman ben ik helemaal fan van. Pasvorm perfect, lekker stretch, leuke kleurtjes en niet duur! ? Bij de mouwloze variant knoopjes op de schouder, superhandig!

  Reageer
  • Dit zijn ook mijn foaviete! Vooral nu tijdens de zomer, vindt ik de mouwloze variatn super fijn!
   Ik koop zelf ook nog regelmatig bij de Wibra. Daar hebben ze ook vaak hele leuke vind. Vallen bijna hetzelfde als die van de zeeman vind ik.

   Reageer
 • Ik koop graag bio rompers van Wibra, de maatvoering is goed voor mijn zoon en er zit lekker veel stretch in.

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *