Dagschema voor baby: 0-6 maanden

Zodra je baby geboren is gaat het minstens een keer plaats vinden. Wat precies? Nou, een bezoekje aan het wereldwijde web met daarin een of andere hulpvraag over slapen, voeden en/of dagschema’s van of voor je baby. Want hoeveel moet een baby nou slapen op een dag? En op welke momenten voed je je baby? Heeft er iemand misschien een handleiding voor die baby van mij … ? Waar je dan al snel op stuit is het delen van dagschema’s. Voor elke maand heeft iemand wel op een of andere fora een topic geopend waarin zij het dagschema van haar baby deelt en zich afvraagt of ze het goed doet. Ik maak me natuurlijk schuldig aan het feit dat ik dit soort topics afzoek om een idee te krijgen wat “normaal” is. Maar heb je nou echt iets aan zo’n dagschema? Ik deel mijn ervaring en Zoë’s dagschema’s.

Iedere moeder gaat door die onzekere fase heen en om eerlijk te zijn helpen al die fora niet echt bepaald. Het is vooral verslavend. Je leest meestal ook wel reacties waarin men zegt: Kijk en/of luister naar je baby, die geeft zelf wel aan wat die wilt en/of nodig heeft. Maar wat als dat juist het probleem is en je gewoon totaal geen idee hebt wat je baby nodig heeft of wilt. Of dat wat je baby lijkt te willen voor jou totaal niet te doen is.

Op zoek naar een dagschema voor je baby

Natuurlijk komt je baby op de eerste plaats, maar van jezelf wegcijferen en tot in den treuren je baby in slaap blijven wiegen werd ik alles behalve gelukkig. Een ongelukkige moeder, daar kan een baby toch niet gelukkig van worden? Dus ja, ik ben op zoek gegaan (niet op het internet) naar een dagschema dat voor mij en Zoë werkte en om de zoveel weken passen we dat schema weer aan naar de behoeften van iedere nieuwe periode. Ik heb naar mijn idee een gulden middenweg gevonden. Wel een schema volgen, maar altijd naar je baby blijven kijken.

Voordat ik mijn schema’s deel wil ik wel kwijt dat Zoë uit zichzelf al na één maand door sliep en geen nachtvoeding eiste. Na ruim twee maanden hebben wij besloten dat Zoë al haar slaapjes in haar eigen bed moest doen en introduceerden wij ook het concept van bedtijd. We waren namelijk op een punt gekomen dat ze van 16:00 tot 22:00 uur nauwelijks meer sliep en ook de andere slaapjes steeds moeizamer verliepen. Dat was slopend. Door meer structuur te gaan geven aan haar dagen, creëerden we veel meer rust en slaapt Zoë sindsdien als een roosje. Alleen bij het 4 maanden sprongetje heeft ze wat onrustige dagen/weken gehad, maar de nachten zijn ons tot nu toe best wel gespaard gebleven.

dagschema voor baby

In onderstaande schema’s benoem ik de slaaptijden, hoeveelheid voedingen en wakkertijden die we hanteerden op het moment dat Zoë 1, 2 en etc. maanden oud was.

Dagschema voor 1 maand oude baby

6x flesvoeding 90 – 120 cc water + 3-4 schepjes zuigelingenvoeding

 • 06:00 uur: 1e fles
 • slapen in eigen bed/bij mama en papa
 • 09:30 uur: 2e fles
 • slapen in eigen bed
 • 13:00 uur: 3e fles
 • slapen in eigen bed/beneden bij mama
 • 16:00 uur: 4e fles
 • slapen in babynestje of op schoot/buik
 • 19:30 uur: 5e fles
 • hazenslaapje of niet slapen – achteraf gezien oververmoeid!
 • 22:30 uur: 6e fles
 • slapen van 23:00 – 06:00 uur

Zoë’s slaapjes hadden geen ritme en met wakkertijden hielden we ons ook nog niet bezig. Het verschilde van dag tot dag, maar hierboven geeft wel een gemiddelde aan.

Dagschema voor 2 maanden oude baby

4x flesvoeding 150-160 cc water + 5 schepjes zuigelingenvoeding en 1x flesvoeding 130 cc met 4 schepjes zuigelingenvoeding

 • 07:00 uur: 1e fles
 • slapen in eigen bed/bij mama
 • 11:00 uur: 2e fles
 • slapen in eigen bed of babynestje
 • 15:00 uur: 3e fles
 • slapen in babynestje of op schoot/buik
 • 19:00 uur: 4e fles
 • hazenslaapje of niet slapen en veel huilen
 • 21:30 uur: 5e (kleinere) fles
 • slapen van 22:00 – 07:00 uur

We hadden gelezen over het concept van wakkertijden, maar slapen overdag ging eigenlijk steeds slechter. Halverwege de 3e maand zijn we Zoë meer structuur gaan geven en haar “leren” slapen in eigen bed. Dat heeft ons drieën zo veel rust en tevredenheid gebracht. Ik ging me ook strak houden aan wakkertijden overdag. Dit zul je zien in onderstaand schema.

Dagschema voor 3 maanden oude baby

4x flesvoeding 180 cc water + 6 schepjes zuigelingenvoeding en 1x flesvoeding 90 cc met 3 schepjes zuigelingenvoeding

 • 08:00 uur: 1e fles
 • 09:00 uur:  terug naar bed en slapen tot 11:00 uur
 • 11:30 uur: 2e fles
 • 12:30 uur: terug naar bed en slapen tot 14:00 – 15:00 uur
 • 15:15 uur: 3e fles
 • 16:30 uur: terug naar bed, meestal maar 50 minuten slapen.
 • 18:30 uur: 4e fles
 • 19:30 uur: wassen/douchen en pyjama aan. Het is bedtijd.
 • 20:00 uur: Zoë gaat heerlijk slapen. Wordt meestal om 21:00 even wakker, maar ze valt zelf weer terug in slaap.
 • 21:30 uur: Tijd voor het zakelijke kleine flesje. Geen geluid en lichten blijven ook uit. Zoë wordt meestal niet echt wakker en drinkt slapend de fles op.
 • slapen van 22:00 – 07:30

We houden een wakkertijd van +/-  60 minuten aan, behalve voor bedtijd. Dan is ze langer wakker, slapen wilt ze nooit langer dan 50 minuten in de namiddag. Als ze om wat voor reden dan ook hazenslaapjes deed, dan haalde ik haar als ze huilde voor 15-30 minuten uit bed en probeerden we het slapen daarna opnieuw. Dit hielp meestal wel.

Dagschema voor 4 maanden oude baby

2x flesvoeding 210 cc water + 7 schepjes zuigelingenvoeding, 2x flesvoeding 180 cc water + 6 schepjes en 1x flesvoeding 90 cc met 3 schepjes zuigelingenvoeding

 • 08:00 uur: fles 210 cc
 • 09:00 uur:  terug naar bed en slapen tot 11:30 uur
 • 12:00 uur: fles 180 cc
 • 13:00 uur: terug naar bed en slapen tot 15:00 uur
 • 15:30 uur: fles 180 cc
 • 17:00 uur: terug naar bed 45-50 minuten slapen
 • 18:30 uur: fles 210 cc
 • 19:30 uur: wassen/douchen en pyjama aan. Het is bedtijd.
 • 20:00 uur: Zoë gaat heerlijk slapen
 • 21:30 uur: Tijd voor het zakelijke kleine flesje. Geen geluid en lichten blijven ook uit. Zoë wordt meestal niet echt wakker en drinkt slapend de fles op.
 • slapen van 22:00 – 07:30

Wakkertijd van 60 – 90 minuten en vanaf 4 maanden begonnen we met oefenen van groentehapjes zo’n 20-40 gram. Meestal overdag en op een gegeven moment om 18:00 uur ’s avonds.

Dagschema voor 5 maanden oude baby

4x flesvoeding 210 cc water + 7 schepjes zuigelingenvoeding én bijvoeding van groente en fruit

 • 08:00 uur: fles 210 cc
 • 09:00 uur: terug naar bed en slapen tot +/- 11:00 uur
 • 11:00 uur: fruithapje 20-40 gram
 • 12:30 uur: fles 210 cc
 • 13:00 uur: terug naar bed en slapen tot 15:30 uur
 • 16:30 uur: fles 210 cc
 • 17:15 uur: terug naar bed 45-50 minuten slapen
 • 18:00 uur: groentehapje 60 gram
 • 19:15 uur: wassen/douchen en pyjama aan.
 • 19:30 uur: fles 210 cc
 • 20:00 uur: Zoë gaat heerlijk slapen
 • slapen van 20:00 – 07:30

Wakkertijd werd in de 5e maand steeds langer, omdat Zoë minder ging/wilde slapen. Je kon merken dat haar ritme begon te veranderen.

Dagschema voor 6 maanden oude baby

3x flesvoeding 180 cc water + 6 schepjes opvolgmelk, 1x flesvoeding 210 cc water + 7 schepjes opvolgmelk én bijvoeding van groente en fruit

 • 08:00 uur: fles 180 cc
 • 09:00 uur: terug naar bed en slapen tot +/- 11:00 uur
 • 11:30 uur: fruit/groentehapje 60 gram
 • 12:30 uur: fles 180 cc
 • 13:00 uur: terug naar bed en slapen tot +/- 15:30 uur
 • 16:00 uur: fruithapje 20-40 gram
 • 16:30 uur: fles 180 cc
 • 17:15 uur: terug naar bed 45-50 minuten slapen
 • 18:00 uur: groentehapje 80 gram (soms vis, couscous, gemalen amandelen, etc erbij)
 • 19:15 uur: wassen/douchen en pyjama aan
 • 19:30 uur: fles 210 cc
 • 20:00 uur: Zoë gaat heerlijk slapen
 • slapen van 20:00 – 07:30

Bij 6 maanden zijn we overgestapt op opvolgmelk. Dit schema is natuurlijk nog niet lang in gebruik, maar zo doen we het nu.

En dit zijn Zoë’s schema’s op het moment dat ze 1, 2, 3, 4, 5 en 6 maanden oud was. Het is vooral zoeken geweest – en is het nu nog op sommige dagen – naar een werkend schema nu de vaste voeding is geïntroduceerd. Zodra Zoë namelijk een hapje heeft gehad, heeft ze de neiging alleen maar meer te willen en dus heel erg graag het flesje te willen hebben. Daarom geef ik sinds een paar dagen ook een paar slokjes water bij de hapjes uit een gewone drinkbeker.

Daarnaast kijken we natuurlijk zoveel mogelijk wat voor Zoë het prettigst werkt en is zo’n schema niet heilig en passen we deze ook steeds kleine beetjes aan. Wij doen uiteindelijk ook gewoon maar wat, maar ik weet dat dit soort artikelen vaak fijn zijn om te lezen als je in hetzelfde schuitje zit. Misschien heb je er iets aan.

Dagschema voor baby’s eerste jaar

Tips mag je natuurlijk ook delen in de reacties hieronder en inmiddels vind je de schema’s van 7 tot en met 12 maanden ook op de blog:

Liefs Lian

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

38 Reacties

 • Hoi Lian, goed dat je dit deelt dat geeft weer wat houvast bij het zoeken naar een ritme met mijn eigen dochter die nu 8 weken oud is.
  Ik vroeg mij af hoe jullie Zoë hebben geleerd om al haar slaapjes in bed te doen? Hier lukt dat maar deels en ik eindig toch vaak met een baby in de draagdoek

  Reageer
  • Lastige vraag. Vanaf 10 á 11 weken merkte we dat het overdag ontzettend veel energie vrat van ons om Zoë te laten slapen en ’s avonds werkt ook steeds grotere ellende. In bed ging al haast niet meer. Uiteindelijk gaf doorzetten en volhouden van onze kant de doorslag. Eigenlijk een te lang verhaal om hier op te schrijven, dus ik zal binnenkort hier een blog over schrijven. Jullie dochter is nog 8 weken, dus forceer niets en laat lekker in die draagdoek slapen. Er komt een dag dat je zou willen dat ze weer lekker tegen je aan slaapt. Geef toe aan het feit dat je dan zelf niet veel anders kunt. Succes en kom vooral terug, want ik zal zo veel mogelijk van mijn ervaringen blijven delen. Wellicht heb je er wat aan 😉

   Reageer
 • Hai!

  Ik kwam na een rondje Google op dit artikel van jou. Onze dochter is nu 4 maanden, dus ik heb gekeken naar je dagschema bij 4 maanden. Je beschrijft eronder dat de ‘wakkertijd’ 60-90 minuten is, maar als ik naar het schema kijk, is het ook 2 uur? Ik zit nu een beetje te klooien met ons ritme, ze gaat natuurlijk korter slapen, maar redt 2 uur wakker zijn nog niet, dus het is nu een beetje lastig met de volgende fles.. Misschien kun je je er nog iets van herinneren, want ik zie dat het al een tijdje terug is dat je dit beschreef 😉

  Groetjes!

  Reageer
  • Ik zie wat je bedoelt. Dat was altijd een tijdstip waarop het slaapje steeds korter en/of moeilijker werd maar opblijven zo lang is echt nog niet aan de orde. Ze sliep bij ons (meestal) ’s nachts ook door, dus maakte een lange ruk en dan kon ze het prima hebben dat ze een langere wakkertijd heeft dan geadviseerd. Wat ik vooral handig vind aan de wakkertijd is dat als je er bewust van bent, je zo beter kunt inspelen op de signalen van moeheid en voorkomt dat ze te lang wakker blijven, oververmoeid raken en niet meer willen slapen.

   Reageer
 • Hoi Lian,

  Ik was aan het zoeken naar een ritme voor onze dochter (nu 6 maanden), we prutsen maar wat aan. Ik kwam op je website terecht. Ik wil je onwijs bedanken! We hebben nu twee weken het 5 maanden schema aan gehouden en ze slaapt nu gewoon van 19:30 tot 7:00 en hoeven geen avond voeding meer te doen. Geeft voor haar en voor ons zoveel meer rust. Zo blij dat ik op jou blog terecht kwam. Nu is ze zes maanden dus gaan we rustig aan kijken wat het nieuwe ritme gaat worden.

  Liefs Laura, mama van Yentl

  Reageer
  • Wow, wat mooi om te horen dat ik op deze manier een andere mama heb kunnen helpen. Ik ben van mening dat als je maar al één iemand kan helpen dan is het doel van het delen behaald!

   Reageer
 • Hoi Lian,

  Wat een fijne blog. Ons zoontje is nu 8 weken en het slapen in zijn bedje overdag gaat vaak niet zo best. Slaapt slecht in en moet hem vaak weer in slaap helpen als hij na circa 45min weer wakker wordt. Dit lukt soms wel en soms niet. Ik wil nog niet een te strak schema qua tijden aanhouden maar probeer wel slapen-voeden-spelen-slapen aan te houden en te kijken naar de wakkertijden. Wat deed jij als een slaapje overdag te kort was en het dus eigenlijk te vroeg was voor de fles? Met rekken kom ik in de knoei met de wakkertijd, maar na 1,5-2u weer een fles aanbieden vind ik ook te snel (hij heeft dan ook niet echt honger). Ik ben benieuwd of je tips hebt!

  Reageer
 • Hoi hoi. Ik vraag mij altijd af hoe je het zakelijke flesje geeft. Laureen is nu 4 mnd en 2 weken. Ze drinkt niet heel veel. Tussen 18 en 19 uur krijgt ze avondflesje met ritueel. Als ik vervolgens om 22 uur nog een flesje geef, stoor ik haar in haar diepe slaap. Als ik haar laat slapen vanaf flesje 18/19 uur slaapt ze er 5/6 uur op en anders maar een krappe 4 uur. Ook drinkt ze om 22 uur dan maar 60 ml. Meer krijg ik er niet in. Hoe voedt je het zakelijke flesje? Als ik haar bijv uit bedje haal wordt ze erg wakker en drinkt ze weinig of niet. . Als ik het flesje lliggend geef kan ze niet boeren. Dilemma. Vooral omdat ze over een flesje vaak 30 min doet. Haha. Tips?

  Reageer
  • Hoi Dianne! Is het een idee om het flesje van 18-19u wat groter te maken? Wellicht kan ze er dan wat langer op slapen? Mijn zoontje (4,5 mnd) krijgt nog wel om 2230u een zakelijk flesje. Ik haal hem uit bed (alles zo donker mogelijk en geen geluid), voed hem op zijn linkerzij op mijn bovenbenen en laat hem na het flesje boeren. Ik leg hem dan slapend in bed. Maar als jouw dochter die van 22u amper tot niet drinkt zou ik hem niet geven, zelf lekker naar bed gaan en kijken hoe laat ze dan komt. Maar dan wel die van 18-19 wat groter maken als ze dat op kan. En als ze dan in die nacht komt dan wel voeden uiteraard, maar die voeding kan je dan wel telkens kleiner maken zodat ze leert dat ze alle voeding in principe overdag tot zich moet nemen. Je zou de ochtendfles dan ook wat groter kunnen doen als je de nacht afbouwt. Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

   Reageer
 • Hoi Lian, wat fijn om je eerlijke ervaringen te lezen, ook over bijv het even laten huilen van je baby bij het naar bed gaan. Ik wil graag je dagschema voor een baby van 4 mnd gaan uitproberen, alleen start bij ons de dag om 07.00u ipv om 08.00u. Zou je dan alles simpelweg een uurtje naar voren halen? De fles om 17.30u klinkt erg vroeg namelijk (ze krijgt nu de fles om 07.00 – 11.00 – 15.00 – 19.00 uur en na die van 19.00u gaat ze na een verhaaltje slapen. Meestal krijgt ze dan om 23.00u nog een fles en om 04.00u een nachtvoeding). Ben benieuwd naar je tips!

  Reageer
  • Misschien kun je over de dag heen wat minuten sprokkelen en de flesjes over 15 minuten later geven, zodat je toch uitkomt op het eind en het past bij jullie ritme. Vooral even proberen, dit soort schema’s zijn geen strict regime immers maar wat voor ons destijds werkte. Succes!

   Reageer
 • Hoi hoi! Ook ik kwam jouw blog tegen 😁.
  Ons zoontje is 15 weken en we leggen hem om 20u in bedje, 23u droomvoeding en dan slaapt hij tot 7u ongeveer.
  Ik probeer in de dag ook op de wakkertijd te kijken. Alleen begint hij vrij snel na de fles al te geeuwen en in zijn oogjes te wrijven. Dus duidelijke slaapsignalen. Toch hou ik hem nog even wakker tot het +-1,5u wakkertijd is. Hij slaapt evengoed dan als dat ik hem direct te slapen zou leggen na het eerste signaal. Ik weet niet goed wat het beste is om te doen? Direct te slapen leggen of toch nog even ‘spelen’ met hem, ookal geeuwt hij?

  Reageer
  • Als er geen verschil is in hoe die verder slaapt en slaapt vat, dus niet overprikkeld lijkt en 1-1,5 uur wakker houden jou beter past dan zou ik daar je eigen gevoel in volgen.

   Reageer
   • Haay lian!
    Ik had een vraagje. Ik heb een zoontje die word woensdag 2 maand en overdag slaapjes willen niet echt lukken hij geeft zich moelijk over en als die eenmaal slaapt zijn het hazen slaapjes als ik hem bij mij neer leg op de bank slaapt hij zo 2 of 3 uurtjes. Hij is overdag zo 3 uren wakker en ondertussen doet ie dan korte slaapjes van 3 kwartier.. zins kort daar voor sliep hij altijd goed 2 uurtjes vaak en tussen tijd 1 uur wakker maar nu is het mis.. ik geef zelf borstvoeding en voed op verzoek. Is er al een schema voor een baby van 2 maand van slapen en voeden? En weet jij hoelang baby van 2 maand wakker kan zijn tot ie moe word ik lees overal op internet verschillende dingen ene 1 uurtje andere site 1 uur en half uur.. dus snap niet echt haha deze is zo 3 uren wakker achter elkaar.. ik hoop dat je me hier wat mee kan helpen bedankt!!

    Reageer
    • 3 uur wakker is volgens mij een beetje lang voor een jonge baby, volgens mij is het advies zeker niet langer dan 1 uur wakkertijd. Door te weinig slaap kom je in een vicieuze cirkel, want daardoor gaat slapen steeds slechter. Althans dit is wat ik er zelf destijds over heb gelezen en bij m’n dochter ook heb gemerkt toen. Misschien dat een draagzak/draagdoek helpt. Baby dicht bij je en kan slapen terwijl jij niet gebonden bent aan die bank of het bed met een baby op je.

     Reageer
     • Jaa klopt het was even min slapen paar dagen dat hij zolang wakker was nu zins paar dagen gaat gelukkig weer beter ander half uurtje of uurtje en hij is moe en slaapt nu dsn vaak 3 kwartier of een uurtje soms 2 uurtjes. Ik hoorde van consultatiebureau dat het niet uit maakte dat zd zolang wakker waren zolang ze maar niet huilerig zijn en dat was hij niet hij was gewoon vrolijk.
      Maar gaat gelukkig nu weer goed met slapen. Was denk ik even een periode. En jaa ik doe hem nu vaker als dir niet kan slapen bij mij in de buidelshirt. Bedankt voor je reactie! 😊

 • Ander half uurtje zijn ze vaak wakker met 2 maandjes en dat word steeds langer dermate ze ouder worden.🙂 me zoontje is ene keer uur wakker andere keer ander half uur. En slaapt vaak 3 kwartier uurtje of anderhalf uur of 2 uur hooguit 😊

  Reageer
 • Dag Lian,
  Maakte je je baby wakker voor de voeding? Mijn zoontje is nu 5 weken oud en ik geef borstvoeding. Enig idee of het verstandig is om te wekken overdag?

  Reageer
  • Ik heb zelf geen borstvoeding gegeven. Bij flesvoeding is het zo dat je niet meer dan 4 uur overdag tussen voedingen wilt laten om zo het dag- nachtritme zo snel mogelijk duidelijk te maken. Dus de nacht is voor de lange slaap en overdag niet langer dan 4 uur tussen voedingen laten. Borstvoeding werkt meer op verzoek, dus daar durf ik geen uitspraken over te doen. Even overleggen met het CB zou ik zeggen.

   Reageer
 • Hoi Lian,
  Mijn dochter is nu bijna 3 weken oud.
  Ik vroeg me af of jij ook wekt om nachtvoedingen te geven? Dat haal ik namelijk niet uit je tekst.
  Mijn schoonmoeder en moeder deden dit vroeger namelijk niet zeiden ze. En wil nu graag uitzoeken of er mensen zijn die dit tegenwoordig nog doen. Want lees op vele websites dat mensen blijven voeden snachts tot 6 maanden.

  Reageer
  • Vanaf een bepaalde moment in de kraamweek geeft de kraamverzorgster ook aan dat je niet meer hoeft te wekken voor een nachtvoeding. Volgens mij kunnen ze op een gegeven moment zo’n 6-8 uur tussen de voeding houden ’s nachts. Alleen maar fijn als je baby zich niet meer meldt. Bij onze zoon, eind maart geboren, zitten we nog steeds met een nachtvoeding omdat hij zich dan meldt. Ook prima. Zo zie je maar dat ieder kind anders is.

   De meeste mensen zullen tussen 23.00 en 00.00 een laatste voeding geven en dan hopen dat het kindje blijft slapen tot 06.00 uur. Ik zou je kindje sowieso niet ’s nachts wakker maken als die nog een laatste voeding rond middernacht gehad heeft. Ik hoop dat dit helpt.

   Reageer
 • Hoi hoi!
  Ten eerste wat een mooi geschreven blog.
  Ik heb een vraag, mijn zoontje is volgende week 3 maanden. Op zich heb ik een schema maar geen dag dezelfde tijden, dat komt omdat meneer smorgens verschillende tijden wakker wordt. De ene keer om 05.00 uur / 05.30 uur / 06.00 uur. Nooit later dan 06.00uur. Zijn laatste fles krijgt hij dan dus ook rond die tijden.. dat verschilt dus mega erg. Overdag komt hij 9 van de 10 keer om de 3 uur en anders maak ik hem wakker na 3,5 uur.
  Wat kan ik doen zodat ik toch een vast ritme heb en weet welke tijden hij altijd wil eten.?

  Ik vind dit namelijk ook enorm lastig met weggaan. Ik kan niks vast plannen tot ik weet hoe laat hij wakker wordt.

  En ik vroeg mij af hoe je dat doet met de wakkertijden als je bijv uit huis gaat. Auto in auto uit.. hij slaapt dan niet z’n volledige slaapje. Of naar de sporten van de andere kinderen.. hoe kan je dit goed combineren?

  Alvast heel erg bedankt!

  Reageer
  • Dat is altijd lastig. Voor de onregelmatige slaapjes vind ik de draagzak fijn. Want daar valt die altijd vrij direct bij in slaap. En blijf je zelf lekker mobiel.

   Ik probeer bij m’n zoontje (nu ook 3 mnd) de tijden aan te houden. Dus 7-11-15-19-22.30 en de ene keer komt die om 6.45 en dan eens om 7.15 maar de volgende fles geef ik dan ongeacht rond 11 uur et cetera. En soms is dat 10.45 en soms 11.00. Het is geen minutenwerk zeg maar.

   Merk je echt dat je kindje snel weer komt (met flesvoeding) dan zou je kunnen ophogen. Benjamin (m’n zoontje) krijgt nu 180 ml water met 6 schepjes (200 ml in totaal) per fles overdag en ‘s avonds/laatste fles 90ml met 3 schepjes.

   Reageer
 • Hi Lian,

  Wat een herkenning met de moeilijke slaapjes. Je benoemt dat Zoë op een gegeven moment nauwelijks meer sliep aan het einde van de dag.
  Ons zoontje nu 1 dag 4 maanden valt alleen in slaap als wij erbij blijven en vanaf half 7 is er geen houden meer aan. Niet in slaap te krijgen waarin we altijd eindigen in het in slaap wiegen en daarna een paar keer per nacht huilend wakker worden en we met het speentje hem weer in slaap krijgen.

  Hoe hebben jullie het niet meer wiegen en in bed slapen aangepakt? Ons zoontje geeft geen vermoeidheidssignalen dus we letten vooral op wakker tijden en als hij gaat mopperen gaat hij ook naar bed. Maar je weet natuurlijk niet of het altijd vermoeidheid is. En hoe pak je het aan als hij na 50 minuten weer wakker wordt, dan kom je niet meer uit met het flessen/ slaap schema. Bij ons zijn de duur van de slaapjes iedere dag anders en dat maakt het lastig om er een stabiel ritme in te brengen. De dag beginnen we wel altijd met de 1e fles om 06.30 uur.

  Overdag valt hij wel in zijn eigen bed in slaap, maar wel met onze hulp nu. Voorheen kon ik hem na de avondfles, die gaf ik op zijn kamer met gedimd licht, op bed leggen en viel hij vanzelf in slaap. Maar sinds 3,5 week is alles veranderd en wordt hij dus ook meerdere malen wakker in de nacht. Ik ben heel benieuwd hoe jullie dit aangepakt hebben.

  Groetjes, Michelle

  Reageer
  • Zit hij misschien in een sprongetje? Mijn zoon is nu bijna 5 maanden en ik herinner mij dat dr vorige sprong erg heftig was. Soms slaapt mijn zoon ook maar 1 uur dan houd ik hem beneden tot ik merk dat hij weer moe wordt en leg ik hem weer in bed. In slaap wiegen doe ik heel zelden als ik bijv weg ben geweest en merk dat mijn kleine echt moeite heeft met in slaap komen. Hebben jullie een vast slaap ritme ? Ikzou mij hier strak aan vast houden. Een beetje sussen en over z’n bol en als hij echt huilt van bijv een boertje oppakken en laten boeren, is hij tot rust, meteen weer rustig is zijn bedje leggen. Afscheid kus en ik wacht zelf altijd even om het hoekje. Mijn zoon slaapt altijd op z’n zij, dus zodra ik zie dat hij een move maakt op zijn zij weet ik dat hij in slaap gaat vallen, en ik loop ook echt soms wel 6 x naar boven voor een speen. Voor de nacht kan je misschien een co-sleeper gebruiken.

   Reageer
 • Hi Celina,

  Ja volgens de Oei ik groei app wel, maar wat heftig als dit allemaal door een sprong komt en zo lang aanhoud ook. Tis onze 1e. De app zegt dat de lastige fase nog 5 dagen duurt. Dan zitten we op zeker een maand dit gedrag. De dag slaapjes gaan nu juist beter alleen als meneer rond half 7 naar bed gaat voor de nacht is het 1 groot drama, ook ik leg hem neer speentje er in, een kus en loop dan weg. Als hij gaat mopperen speentje er in troosten en weer weg. Maar dit gaat zo door tot hij zich niet meer in bed laat troosten en zet dan de boel op stelten net zo lang tot hij opgepakt wordt. Hij ligt op dit moment nog ingebakerd vanwege maaiende armpjes toen hij nog jong was (klein is hij niet, met 4 maanden 70 cm en 8200 gr.). Ik kijk er ook als een dijk tegenaan om dat te gaan afbouwen. Ik hoop dat het door de sprong komt dan en dat over een week de rust weer wat wederkeert, want dit hou ik niet nog eens 4 weken vol.

  Reageer
  • Hoeveel drinkt hij die fles voor het drama begint ?
   Als hij zijn fles elke avond leeg drinkt, kun je meer proberen te geven en je kan de laatste fles een pap fles geven (rijstebloem). Misschien heeft hij behoefte aan meer voeding. Ik vind het namelijk apart dat hij overdag wel weg te leggen is maar voor de nacht niet. Waar zit dan het verschil in. Geef je de laatste fles zo donker mogelijk? Zodat je de nacht introduceert en van het donker maken ze het slaap hormoon aan.

   Ik kan mij herinneren dat wij hier ook wel een langere tijd drama hadden met het slapen. En bij de ene kan het echt langer duren zo’n sprong en bij de ander merk je niks.

   Reageer
 • Ja ik heb al grotere flessen geprobeerd, maar dat accepteert hij niet. Aandringen heeft geen nut want alles komt er dan weer uit. Hij drinkt zijn fles van 180+6 zo goed als leeg. De laatste fles wordt vanaf het begin al op de kamer gegeven met een klein schemer lampje aan. 9 van de 10 x valt hij tijdens het drinken al in slaap. Maar oh wee wanneer je hem in bed legt. 10 minuten later is meneer wakker en begint de ellende. Hem wakker in bed leggen lukt ook niet, want hij is voor geen meter meer wakker te krijgen als hij tijdens de fles in slaap valt. Het voelt zo tegenstrijdig allemaal…

  Voordat de problemen in de nacht begonnen was het andersom. Toen sliep hij overdag slecht maar ging om 21.00 naar bed en sliep dan door tot 06.00 uur. Ik heb wel gelezen dat ze tijdens een sprong om extra voeding kunnen vragen en dat krijgt hij dan ook gewoon. Maar hij is gewoon niet zonder hulp in slaap te krijgen en het gaat gepaard met heel veel krijsen en huilen. Ik weet zeker dat er niks anders aan de hand is, want zodra we hem oppakken is het snel voorbij. Misschien toch nog even doorzetten, maar oh wat heftig dit.

  Reageer
  • Ik vond dit op het internet:

   Rond 4 maanden bestaat de kans dat je baby ineens weer slechter gaat slapen. Dit wordt de 4 maanden slaapregressie genoemd. Het heeft te maken met een grote ontwikkelingssprong: hij ontdekt namelijk dat hij een los persoon is van jou. Dat betekent dat hij snapt dat jij weg kan gaan van hem. En dat bevalt hem niets. Dit kan ervoor zorgen dat hij niet goed meer in slaap valt zonder jou. Gelukkig is dit meestal tijdelijk en duurt deze fase maar twee tot vier weken. Knuffelen, wiegen, sussen en dragen doe je waarschijnlijk veel deze weken.

   Reageer
  • Hee Michelle. Wat heftig allemaal. Snap dat je de wanhoop nabij bent. Misschien helpt het om contact op te nemen met het CB voor tips. Ik heb daarnaast nog een artikel op m’n blog over een slaapritueel en leren slapen in eigen bed. Maar aangezien hij dit al voorheen goed deed, denk ik niet dat daar het probleem ligt. Overdag een ritme pakken en bijvoorbeeld na 2 uurtjes wakker maken na het middagslaapje zodat die dan niet te lang slaapt zijn dingen die mij als moeder te binnen schieten. Onze zoon is nu 4,5 maand en geen last van slaaptegressie. Wel moeilijker in slaap krijgen ‘s avonds inderdaad sinds die 3.,5-4 maanden oud is, maar hij gaat wel slapen.

   Reageer
 • Leuk om te lezen, ook heel overzichtelijk. Bedankt hiervoor!
  Ik vraag mij of jij je dochter na het slaapje wakker maakt of wacht je tot ze zelf wakker werd?

  Reageer
 • Hoi Lian,

  Ik ben heel erg zoekende naar een schema voor mijn baby van 2 maanden. Ik zie dat je om 7.00 uur voeding geeft en dan om 11.00 uur. De wakkertijd is rond de 60 minuten en het slaapje 1.5 uur. Ik mis dan nog 1.5 uur. Ook zie ik dit in het schema voor 3 maanden. Dat hij slaapt tot 11.00 uur en dan 11.30 eten krijgt.

  Hoe vul je de tijd in? Doe jij niet slapen-wakker worden- voeden-spelen en weer slapen? Als mijn baby wakker wordt wilt hij direct eten en kan ik het niet nog een half uur rekken. Hij kan nu 75 min wakker zijn en slaapt dan rond de 1.5 uur. Wel vaak gedoe met hazenslaapjes en niet meer willen slapen. Hij blijft dan ook huilen tot hij weer eten krijgt. Ik word er een beetje moedeloos van. Misschien heb jij wat tips!

  Reageer
  • Hoi Ingrid, inmiddels is je baby een stuk ouder alweer en zal hij een heel ander ritme hebben. Ik ben er de laatste tijd niet aan toegekomen mijn reacties op de blog te beantwoorden.

   Reageer
 • Hoi Lian,
  Ondertussen is je blog alweer een stuk ouder, toch wil ik je bedanken. Vanaf het moment dat onze kleine meid geboren is zoekende geweest naar een goed ritme (eerste baby etc.) Alles is ontzettend nieuw natuurlijk. Tot ik jou blog tegen kwam, vanaf 2 maanden jou blog als leidraad gaan gebruiken en passend gemaakt op onze meid. Wat een heerlijke makkelijke baby is ze, een duidelijk ritme werkt voor haar enorm goed. Ook de maanden erna jouw blog gebruikt en de komende maanden zal ik dit telkens weer erbij pakken. Ze is nu 6,5 maand en doet het op jouw schemaatje erg goed. Bedankt namens een nieuwe moeder, voor de handige richtlijnen en tips!! Heeft me ontzettend goed geholpen en zekerder gemaakt in het moederschap.

  Liefs, Kirsten

  Reageer
 • Hallo! Vraagje…. welke fopspeen heb je gebruikt? Ben onzeker of die van ons goed is, omdat ze toch af en toe uitvalt ( baby 14 weeken oud).

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *