Dagschema baby 7 maanden

Wat vliegt de tijd als je een baby hebt, want Zoë is over een paar dagen al 8 maanden oud. Ik kan mijn ogen soms niet geloven. Naar aanleiding van het artikel over Zoë’s dagschema als baby voor het eerste half jaar, leek het mij wel leuk om dit voor de resterende maanden ook vast te leggen. Vooral voor mijzelf om te bewaren hoe de dagen met Zoë eruit zagen, maar misschien ook wel heel handig voor andere ouders die zoekende zijn naar wat past bij hun eigen baby. Ik herhaal nog even dat ik het zelf wel prettig vind om af te kijken bij anderen terwijl je zelf hierin een weg probeert te vinden. Hoe ik het aanpak met Zoë doe ik deels op gevoel en deels wat ik heb gelezen of mij is geadviseerd. Mijn advies is om open te staan om te leren van anderen, maar altijd de weg te kiezen die past bij jou en je baby. Doe datgene waar je een goed gevoel bij hebt. Hieronder het dagschema voor een 7 maanden oude baby zoals die voor Zoë eruit zag.

Ochtend

07:30 opstaan

Zoë’s ritme was door de vakantie een beetje verstoord, maar inmiddels staan we weer om half 8 op. Ik verschoon alleen haar luier, maar ik houd haar pyjama gewoon aan. Slofjes zijn nu in de winter een must.

08:00 pap(fles) van opvolgmelk

Om 08:00 krijgt Zoë sinds we thuis zijn pap. Eerst deden we een papfles en daarna pap met de lepel. Om een of andere reden ging ze ineens huilen bij het pap eten en na twee dagen heb ik besloten weer een papfles aan te bieden. Zoë is weer tevreden en wij ook. Wij gebruiken trouwens de glutenvrije pap van De Kleine Keuken. Bij een flesje van 180 cc water + 6 schepjes opvolgmelk voeg ik 2 afgestreken eetlepels pap toe. Goed schudden, de grootste speen erop en de papfles is klaar.

09:00 naar bed

Vrij snel na de fles gaat Zoë weer naar bed. Ik laat haar meestal even in de box spelen met haar knuffels of rammelaars. Ondanks dat ze niet altijd moe lijkt doe ik haar naar bed, als ik haar pas later naar bed doe wilt ze het slaapje niet goed pakken, wordt ze humeurig en valt ze soms net voor de lunch in slaap.

Zoë slaapt meestal een uur, dus om 10 uur staat ze op. Ik poets haar tanden, was haar gezicht en handen en kleed Zoë aan voor de dag.

10:30 fruit(hap) met lauwe thee

Na haar slaapje hebben we een klein eetmomentje ingelast. Ik had dit eerst in de middag zitten, maar kreeg het gevoel alsof we vanaf de middag alleen nog maar waren aan het eten en ‘s ochtends niets. Je kon ook aan Zoë merken dat ze al vaak om 11:00 uur al wilde lunchen.

Zoë krijgt als fruithap 2/3 banaan, een beetje grof gepureerde mango, avocado, appel, peer of frambozen. Ik heb wat diepvriesfruit op voorraad en probeer zelf ook appel- of perenmoes te maken. Bananen, avocado en diepvriesfruit vind ik het makkelijkste. Daarnaast geef ik Zoë in een bekertje lauwe en slappe thee. Ze drinkt hier meestal maar een paar slokjes van. Wij hebben ervoor gekozen haar zo snel mogelijk uit een beker te leren drinken vanwege de vele voordelen ervan. Lees hier hoe ik dat heb aangepakt.

12:00 boterham en opvolgmelk

Na het hapje gaat Zoë spelen of maken we een wandeling. Welk speelgoed Zoë leuk vindt zal ik een ander keer bespreken. Om 12 uur gaan we aan tafel om te lunchen. Voor Zoë eerst de korstjes en daarna de boterham in ongeveer 9 stukjes. Inmiddels besmeren we haar boterham en proberen we daarin gezonde keuzes te maken – van groentepuree tot notenpasta. Ook ben ik aan het opbouwen om de korstjes aan de boterham te laten zitten. Na de boterham krijgt ze 150 cc water met 5 schepjes opvolgmelk.

baby dagschema 7 maanden

Middag

13:00 naar bed

Na de lunch is het middag en gaat Zoë naar bed. Voor de vakantie trok ze dit slaapje soms al door tot half 4 of 4 uur ‘s middags en hadden we geen derde slaapje meer nodig. De vakantie heeft dit echter verstoord en proberen we weer het ritme erin te krijgen dat ze ‘s middags een langer slaapje doet zodat het derde dutje kan vervallen. Terwijl ik dit was aan het typen heeft ze tot half 4 geslapen.

15:00 opstaan

Zoë slaapt vaak niet langer dan 3 uur ‘s middags. Om weer een beetje ritme te krijgen is opstaan pas na 3 uur. Niet eerder, tenzij ze huilt natuurlijk. Als ze wakker is gaat Zoë weer spelen of maken we een wandeling.

15:45 fles opvolgmelk

Tussen half 4 en 4 geef ik Zoë haar tussendoortje dat nu een fles van 150 cc met 5 schepjes opvolgmelk is.

16:45 kort dutje

Als Zoë niet goed heeft geslapen in de middag is ze vaak weer moe en doet ze een powernap voor het avondeten.

Avond

18:00 groentehap met lauwe thee

Tussen half 6 en 6 gaan we eten en krijgt Zoë haar groentehap. Inmiddels hebben we 20 gram aardappelen, rijst of couscous toegevoegd en krijgt ze meer groenten. Soms krijgt ze er een beetje vis bij of een gekookte eitje. Zoë eet tussen de 100 en 130 gram ‘s avonds en drinkt een paar slokken lauwe slappe thee.

19:00 slaapritueel

Na het eten gaat Zoë eventjes spelen op de grond en daarna volgt meestal een knuffel- en kietelsessie op de bank. Om 7 uur gaat Zoë naar bed. Het ritueel is even wassen, douchen of in bad (dan iets eerder al naar boven). Daarna trekken we de pyjama aan en krijgt ze de fles.

19:30 fles opvolgmelk

Zoë weet inmiddels dat ze de fles krijgt als ze de pyjama aan heeft en gaat ook automatisch kijken naar de plek waar de fles meestal staat te wachten op haar. Bij gedimd licht geven we Zoë haar laatste fles van de dag. Opnieuw krijgt ze 150 cc water met 5 schepjes opvolgmelk.

19:45 naar bed

Na de fles gaat Zoë zonder protesteren naar bed en gaan het licht uit tot de volgende ochtend.

Dit is het dagschema voor baby Zoë zoals we die na onze vakantie in Florida zijn gaan hanteren en ook al grotendeels in Florida toe hebben gepast. Denk je nu? Wat reizen met een baby naar Amerika? Jazeker, dat kan en ik vertel je hier er graag meer over.

Een dagschema voor je baby

De overige dagschema’s staan inmiddels ook online en lees je hier:

Liefs Lian

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

13 Reacties

 • Beste Lian, ik lees net je berichtje over het dagschema van Zoë.
  Ons zoontje is nu 7 maanden en 2 dagen oud en ik twijfel iedere maand weer of ik het wel goed doe. Wij zitten qua tijde exact hetzelfde dus dat was voor mij al een bevestiging dat ik het goed doe. Wat ik nog akelig vind is het aanbieden van een boterham, wat smeer ik erop of bied ik hem gewoon stukjes brood aan en kijk wat hij ermee doet? Korstjes bied ik hem ook aan.
  Super dat ik deze site gevonden heb en ik ga je ook op Instagram volgen.
  Liefs

  Reageer
  • Wat leuk Anke! Ik bood in het begin vooral korstjes aan om lekker op te knabbelen/sabbelen. Maar ik ben ook echt pas met brood begonnen bij 7,5 maand ofzo. Niet te kleine stukjes zodat Zoë zelf kon vasthouden, maar in mijn herinnering was ik wel zuinig met brood. Ik heb liever groente en fruit erin dan brood, zeg maar. Qua beleg in het begin alleen (plantaardige) boter. Ik denk dat de belegde boterham echt pas vanaf 8 maanden kwam en toen koos ik voor groentespreads of 100% pindakaas, 100% stroop en dat soort beleg waar niks aan is toegevoegd.

   Reageer
 • Bedankt voor het delen van je schema. Klinkt goed en fijn ook die structuur. Heb je alleen nooit het probleem dat ze niet wil slapen? Onze baby van 7 maanden slaapt erg slecht en weet niet of ritme hierbij gaat helpen? Heb je hier tips voor? Of ging dat bij Zoë gewoon gelijk goed?

  Reageer
 • Haai Lian,

  Ik was aan het zoeken op voedingsschema voor baby van 7 maanden, wat mijn dochter nu is, en kwam zo op jou site terecht! Ik ben echt blij om te lezen dat ik eigenlijk precies het zelfde doe haha, alleen ik bied nog geen brood aan. Ik wil daar nu dus wel mee beginnen, alleen heb ik een stiktrauma opgelopen in het verleden met mijn neefje, dat ging gelukkig net goed.. dit geld ook voor een koekje in de hand geven of een stuk komkommer ofzo.. heb jij misschien tips of iets wat mij hierbij kan helpen🙈

  Reageer
  • Ik vond dit ook iedere keer doodeng, daarom ook pas met 7 maanden begonnen met brood geven. Er zonder afleiding bij blijven en volgens mij ga ik in het begin alleen korstjes, want daar wordt dan meer op gesabbeld in plaats van kleine stukjes die in een keer in de mond verdwijnen. Daarnaast een beetje vertrouwen hebben op het kokhalsreflex (heet anders) van je kind. Maar het is en blijft spannend. Ik hield iedere keer mijn hart vast hoor om eerlijk te zijn.

   Reageer
 • Ik kwam ook met zoeken naar een dagschema voor 7 maanden uit op jouw website.
  Opzich ziet het er aardig hetzelfde uit, echter doet mijn zoon nog een extra slaapje in de ochtend. Die is echt na 1,5 uur wel weer moe. Nu is hij dan ook om 6:30 wakker en dan om 7:00 flesje, dan toch echt Max 8:30 in bed en slaapt dan meestal een uurtje.
  Rond half 10 wakker, fruithapje met beetje water en dan om 11:00 weer op bed tot 12:30 meestal.

  Nu wil ik dan wat brood gaan introduceren, aangzien hij zijn melkfles niet helemaal opdrinkt dan, maar vind dat toch echt doodeng haha.
  Hij sabbelt ook zo hard op korstjes 😳

  Meestal red hij het dan weer 1,5 uur, dus dan rond 14:00/14:30 weer op bed en dan verschilt het tussen 1 en 2 uur slaap.

  Maar ook richting de avond is hij echt om 18:15 wel toe aan zijn nacht.

  Wat kan jouw kleine al lang wakker blijven dan zeg.

  Reageer
  • Oh wat fijn dat je kind dan heerlijk wilt gaan slapen. Alleen maar prima toch. Kindjes zijn allemaal zo anders.

   Reageer
 • Hoi Lian!

  Ik op zoek naar een herkenbaar schema en die van jullie komt heel dicht in de buurt, leuk!

  Ik heb twee jongens van nu 8,5 maand. Ze zijn te vroeg geboren, dus ik Joey hi. Leeftijd corrigeren: 6,5 maand. Ik ben dus continu aan het zoeken naar mogelijkheden op het gebied van eten en slapen.. op het ene vlak zijn ze al toe aan langer wakker blijven, maar aan de andere kant lukt het verteren van hun hapjes nog niet zo goed.

  Ik heb nog een vraagje: hoe bied jij het water of de thee aan? Ik heb zo’n sippy speen van dr Brown, maar ze lijken niet helemaal te begrijpen hoe die speen werkt hihi. Geef jij ook tussendoor drinken? En geef je ze weleens een tussendoortje? Zo’n maisvinger ofzo?

  Ga je ook volgen op Instagram, super leuk!

  Groetjes Hannah

  Reageer
  • Nou ik had m’n berichtje wel even mogen nakijken op typfouten 🙊 sorry! Hoop dat je er wijs uit kunt 😂

   Reageer
  • Hoi Hannah,

   Water bood ik bij Zoë aan met een gewone normale beker. Zelf vasthouden (ik dus) en aan de lippen zetten. In het begin een doek eronder houden. Maar de aanhouder wint en uiteindelijk leerde Zoë snel genoeg drinken uit een beker. Hier heb ik ook over geschreven op m’n blog. Ik ga dit ook bij Benjamin weer zo doen.

   Reageer
 • Hallo Lian!

  Ik heb erg veel aan jou schema, een vraagje maakte jij je dochtertje wakker in de ochtend na een uur? Of werd ze altijd uit zichzelf wakker.

  Groetjes Lisanne

  Reageer
 • Wat een duidelijk schema! Zoals andere moeders zeiden: hier hebben we wat aan.

  Wst voor mij nog lastig is; onze dochter is meestal rond 7u wakker en breng haar op twee dagen om 8u naar de opvang tot 17u. Hoe doe je dat dan met het schema? Heb je daar tips voor?

  Groet Marte

  Reageer
 • Hi Lian,

  Duidelijk schema, ons schema komt aardig in de buurt!

  Hoeveel gram fruit en groente gaf je per keer? Wij zitten nu nog op 4 flessen van 180+6, halve boterham, 100g fruit en 100g groente.

  Groetjes Inge

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *