
Zoals ik een paar weken geleden had beloofd zou ik ook nog het dagschema van een baby van 10 tot 12 maanden delen. De schema’s worden steeds minder spannend en er verandert steeds minder. Dit is natuurlijk alleen maar goed, want tegen de 12 maanden aan wil je hebben dat je baby zoveel mogelijk mee-eet met het gezin. Drie grote eetmomenten op een dag, ontbijt, lunch en avondeten, en een vast ritme voor de slaapjes. Hoe Zoë’s dagindeling er tot en met de 12 maanden uitzag, lees je hieronder.
Dagschema baby 10 maanden
07:30 OPSTAAN
Zoë wordt rond 7 uur wakker en krijgt na het opstaan haar flesje opvolgmelk van 180 cc terwijl ik alles voorbereid voor het ontbijt.
08:00 ontbijt
Het ontbijten doen we samen aan tafel na de fles. Zoë krijgt een boterham met boter en een klein beetje water toe. Alle eetmomenten doe ik trouwens aan tafel.
09:00 ochtenddutje
Het ochtenddutje zit er natuurlijk nog steeds in. Voor 50 minuten heb ik de tijd om wakker te worden en me klaar te maken, als ik dat niet al om 07:00 uur had gedaan.
10:30 Tussendoortje
Ik ben op een gegeven moment gestopt met het tussendoortje, omdat Zoë er geen behoefte aan leek te hebben. Rijstwafels werden half afgeknauwd of ze had na een half uur nog steeds pas twee hapjes genomen. Ze lijkt er ook niet om te vragen, dus het is prima zo.
12:00 Lunch
Een boterham met verantwoord beleg en een bekertje lauwe thee of water. Vaak nog een klein stukje fruit of tomaatje toe.
13:00 Middagslaapje
Tijd voor het middagdutje van zo’n 1,5 tot 2 uur.
15:45 Tussendoortje
Tijd voor fruit en wat water.
17:30 Avondeten
De avondmaaltijd is niet veel veranderd ten opzichte van de vorige maand. Zo’n 125-150 gram eten, waarvan minstens 2/3 groente is. Bij het eten wat water.
18:30 Fles en bedtijd
Zoë krijgt een uur na het eten een flesje met opvolgmelk, zo’n 150cc. Na de fles poetsen we de tanden, wordt ze gewassen (douche, bad of met washandje aan de wasbak) en voltooien we ons avondritueel met een schone luier, pyjama en het voorlezen van een (prenten)boek.
19:15 NAAR BED
Gemiddeld ligt Zoë er om kwart over 7 in en slaapt ze weer tot kwart over 7 ’s ochtends.
Dagschema baby 11 maanden
Alleen daar waar iets veranderd is ten opzichte van de vorige maand heb ik wat genoteerd.
07:30 OPSTAAN
Geen flesje meer, gewoon een beetje spelen terwijl mama het ontbijt regelt.
08:00 ontbijt
Samen ontbijten met een boterham en een bekertje opvolgmelk. Soms geven we pap, welke Zoë dan zelfstandig met de lepel eet (goede oefening ook), in plaats van een boterham.
09:00 ochtenddutje
12:00 Lunch
Zoë is toe aan meer lunch en krijgt nu 1,5 boterham. Soms nog een tomaatje toe. Ze drinkt meestal water, want deze mama is te lui om thee te zetten.
13:00 Middagslaapje
Tijd voor het middagdutje van zo’n 1,5 tot 2 uur.
15:45 Tussendoortje
Zoë krijgt meer fruit. Deels omdat dit niet meer tijdens de lunch wordt aangeboden. Ze krijgt daarom zo’n 150 gram fruit in de middag met een bekertje water.
17:30 Avondeten
Bij het consultatiebureau gaven ze aan dat Zoë al 175 – 200 gram avondeten mag. Dit hebben we ook verhoogd, maar de verhouding van 2/3 groente houden we nog steeds aan,
18:30 Fles en bedtijd
19:15 NAAR BED

Dagschema baby 12 maanden
Het schema van 12 maanden is eigenlijk exact gelijk aan die van 11 maanden, alleen is de opvolgmelk vervangen door halfvolle melk. ’s Ochtends dus een bekertje melk en ’s avonds een flesje melk. Ook proberen we Zoë nu zoveel mogelijk met de pot te laten mee-eten. Als we eten of groenten overhebben vriezen we het vaak in, zodat we altijd een reservemaaltijd voor Zoë hebben als wij een keer avondeten hebben dat minder geschikt is voor een baby van 1 jaar oud.
Overige dagschema’s voor je baby’s eerste jaar
Ik ben natuurlijk ook heel benieuwd naar de dag-, slaap- of eetschema’s van jouw kindje, dus deel ze vooral hieronder of onder een van de andere baby dagschema artikelen. Ik deelde eerder al de dagschema’s voor:
Liefs Lian
13 Reacties
Leuk om te lezen hoe het bij anderen gaat. Wordt Zoë of maak jij haar ook elke dag om dezelfde tijd wakker? Vindt zij de gewone melk lekker? Bij ons ging de gewone melk in combinatie met de Brinta een week goed daarna spuugde ze het na 1 hap al uit ?nu de dreumesmelk geprobeerd dat gaat gelukkig wel goed. Verder wordt onze dochter elke dag weer om een andere tijd wakker.. meestal wel tussen half 8 en half 9. De ene keer doet ze wel een ochtendslaapje en de andere keer weer niet. Smorgens krijgt ze als tussendoortje soms rozijntjes, maar vaak niets. Als lunch sinds een week 2 stukken brood zonder korst.. daarna de korst nog maar die eet ze niet helemaal op. Na de broodmaaltijd krijgt ze altijd een fles van 180 ml. Middag tussendoortje krijgt ze altijd fruit en savonds eet ze met ons mee en daarna vaak nog wat aardbeijenyoghurt (gewone lust ze helaas niet) daarna nog een fles van 180 ml. Ze is gek op haar flessen. Wij wegen zelf eigenlijk nooit iets af, we zien wel hoeveel ze op kan. Eet Zoë het altijd helemaal op?
Zoë wordt vrij stipt wakker om iets na 7 en als het tegenzit al voor 7 uur. En het ochtendslaapje is nu idd ook soms wel en soms niet. Ik weeg tegenwoordig niet meer af, omdat ik ongeveer weet hoeveel dat is op een bord, maar om te controleren dat we haar genoeg groenten gaven deed ik dat in het begin wel. Ik heb zelf gekozen geen toetje of yoghurt aan te bieden na de maaltijd. Ik eet zelf ook niets en ze krijgt de fles wat ik als toetje zie. Vanavond had ze bijvoorbeeld meer dan normaal gegeten en heeft haar fles van een uur later voor nog geen 2/3 opgedronken. Ze geeft dus zelf aan als ze volzit en ze drinkt bij ons idd gewoon melk. Die lust ze gelukkig wel. Evenals zure yoghurt ?
Hier baby van 11 maanden hij slaapt tot 7:00 dan fles 180cc dan weer bed in slapen tot ongeveer 10:00. Rond 10:30 fruithapje dan spelen of wandelen etc:) Tussen de middag met z’n grote broers broodje smikkelen en fles 120cc. Even nog in de box knuffelen dan bed in van 13:00/15:00 15:30
Dan weer lekker spelen/kruipen of springen in de jumper. Warme hap rond 17:00. Spelen en bedje in rond 19;30.. verder een heerlijke knul die van alles gewend is met 2 broers boven zich. En mama ook inmiddels ?
Klinkt heerlijk!
Hey mamaatjes!
Mijn zoontje is over 2 weken 12 maanden.
9 uur bij het opstaan krijgt hij een flesje van 180ml
11 uur krijgt hij zijn groente hapje
12 uur steek ik hem in bed ‘soms met een flesje van 180ml’
15 als hij wakker is krijgt hij zijn fruithapje
18 uur eet hij meestal mee met ons wat de pot schaft en een danonetje
21 uur steek ik hem in bed met een fles van 180ml
Als ik zo kijk naar de planning van mijn zoontje heb ik het idee dat hij veel eet
Als je hierover twijfelt kun je het beste contact opnemen met je consultatiebureau. Zij weten immers hoe lang en zwaar je zoontje is en of dit in lijn is met z’n groei.
Hi,
Ik heb alle schema’s bekeken van 1-12 maanden. Interessant om te zien. Bedankt voor ‘t delen.
Hoe deed je het met Zoë naar buiten gaan of op bezoek met de tijden etc, slaapjes?
Ik heb nu een baby v 5 maanden die 1,5 uur wakker kan zijn en na luier, voeden beetje spelen is het eigenlijk alweer tijd om te slapen.
Altijd proberen de tijden aan te houden voor structuur. Dus als we op pad waren gewoon de klok in de gaten houden en slapen in de wagen of draagzak. Bij bezoek ook gewoon op de tijden naar bed.
Mijn zoontje wil geen avondeten.. geen groente geen rijst geen aardappel en geen vlees of vis. Toppunt van groente eten is een snacktomaat of een schijf komkommer.
Zodra hij iets een keer of 6 heeft gehad gaat het er niet meer in. Dus zoete aardappel.. keer 1hmm ok. Keer 2 Ja lekker.keer 3 Ja meer meer. Keer 4 Hmm paar hapjes dan. Keer 5 hap slik hap slik geen hap..keer 6 hap spuug.
Hij kent het en wil het dan niet meer eten. Ik probeer alle dagen een jongetje van 11 maanden dat al losloopt in bed te leggen op een slokje borstvoeding. Als in hij eet s ochtends een halve boterham drinkt smiddags 1 keer 5 minuten aan de borst en savonds ook. Verder eet hij in de ochtend soms een beetje fruit, maar vaak ook niet.
Heeft iemand hier een idee voor?
Oh wat vervelend. Kan het ook iets medisch zijn? Heb je dit al laten uitsluiten.
Verder als tip om in ieder geval altijd “alles” aan te blijven bieden ook al weigert die. Als ze honger hebben eten ze wel, onder normale omstandigheden dus. Ik ben dan ook geen voorstander van iets “vervangends” aanbieden, want dat went en dan zullen ze altijd weigeren (want dan krijg ik iets anders dat ik lekkerder vind).
Maar nogmaals, als het zorgwekkend is zou ik uitzoeken of er niet een andere reden is dat hij eten weigert. Succes!
Ik geef Jente van 11 maanden nog steeds borstvoeding, 5 a 6 x p. d
Haar eerste hapjes (v.a 6maand) waren eigeel van free range kipjes, avocado, vlees, enkel van grasgevoerd rund en dieren die goed geleefd hebben, vis en bottenbouillion. Groente on the side en tussendoor los van alles een stuk fruit.
granen laat ik nog achterwege ivm dat amylase tot 1 a 2 jaat nog niet voldoende aanwezig is om makkelijk te kunnen verteren. Ze loopt inmiddels los en is een gezond sterk meidje.
Leuk dat je jouw eigen ervaring deelt. Altijd doen waar je zelf achter staat en het beste bij voelt. Moedergevoel staat voorop.
Hoe heb je jouw kinderen leren eten met een lepel. Ik heb een jongen van bijna 1 jaar en soms brengt hij de lepel netjes naar de mond, maar de meeste keren gaat de lepel door de lucht na het voorzicht oppakken van de lepel