Crème pâtissière (banketbakkersroom)

IMG_2850

Vandaag een andere gevaarlijk lekkere vulling, namelijk crème pâtissière oftewel banketbakkersroom. Mijn collega kwam een dagje bakken en aangezien zij docente Frans is leek het mij leuk om typisch Franse baksels te maken. Samen waagden wij ons aan de Franse patisserie. Al kletsende over de Franse dingen die wij gingen maken werd ik gekscherend – maar stiekem heel serieus – gecorrigeerd op mijn Franse uitspraak en kreeg ik nog een lesje grammatica voor mijn kiezen. Zo weet ik nu dat crème een vrouwelijk woord is. Daarom is het crème fraiche en niet crème frais. Vandaar ook de ‘e’ achter patissier, spreek ‘m dus ook uit 😉 Tijd voor het recept en bereidingswijze, vind je ook niet?

Crème pâtissière is een echt basisrecept en is niet altijd even makkelijk om te maken. Hopelijk heb je met mijn tips hetzelfde succes als ik en vul jij jouw puddingbroodjes voortaan met zelfgemaakte banketbakkersroom en niet eentje uit een pakje. Wat maak je nog meer met crème pâtissière? Je vult er taartjes mee of je maakt er lekkere Zwitserse room van voor de tompouce.

IMG_2829

Crème pâtissière (banketbakkersroom)
Ingrediënten
 • 500 ml melk
 • 1 vanillestokje
 • 2 el bloem of custardpoeder
 • 100 gr fijne kristalsuiker
 • 5 eidooiers
cremepatissiere
Bereidingswijze
 1. Doe de melk in een middelgrote (steel)pan. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes. Voeg de zaadjes en het stokje toe aan de melk en breng langzaam aan de kook. Roer de melk af en toe om te voorkomen dat de melk op de bodem aanbrandt.
 2. Doe tegelijkertijd de bloem, suiker en eierdooiers in een kom en mix met een garde tot een glad geheel.
 3. Wanneer de melk aan de kook is gebracht zet je het vuur uit, verwijder het vanillestokje, en voeg beetje bij beetje de warme melk toe aan het eimengsel. Dit kan goed met een grote soeplepel. Blijf met de garde mixen terwijl je de melk toevoegt.
 4. Wanneer alle melk is toegevoegd en vermengd met het eimengsel, giet je alles weer terug in de pan.
 5. Breng het mengsel opnieuw boven een matig vuur aan de kook terwijl je blijft roeren met de garde. Zodra de crème begint te koken en is ingedikt zet je het vuur uit. Roer nu nog 1 minuut goed door, de crème zal nog verder indikken.
 6. Schenk over in een platte ovenschaal of ander plaatje en dek af met vershoudfolie* om te voorkomen dat er een laagje op komt te staan.
 7. Wanneer de crème pâtissière is afgekoeld roer je deze nog even goed door, eventuele kleine klontje zou je eruit kunnen halen door de crème nog even door een zeef te halen. Maar als je goed roert gaat het er ook uit.

* Zoals je op de foto ziet had ik geen vershoudfolie meer in huis en heb ik geïmproviseerd met een stukje bakpapier. Werkt ook, maar vershoudfolie werkt beter 😉

Dit was mijn eerste keer dat ik banketbakkersroom ‘from scratch’ heb gemaakt en ik vond het heerlijk. Ik kon niet ophouden met het aflikken van lepels, spatels of mijn vingers die steeds de weg naar de kom wisten te vinden.

Zorg dat alle ingrediënten klaar staan voordat je begint, want je zult het druk genoeg hebben met constant roeren en mixen. Het gaat namelijk best snel allemaal en dat betekent ook dat het best snel in de schift kan gaan. Hopelijk zullen de aanwijzingen hierboven ervoor zorgen dat dat niet gebeurt.

Binnenkort komen er lekkere recepten met crème patisierre in de hoofdrol online op de blog, dus begin maar alvast met oefenen.

Liefs Lian

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

16 Reacties

 • Mmm, banketbakkersroom 😀 ik maak hem normaal wel met maïzena ipv bloem. Ik zou eens moeten testen of je het verschil kan merken

  Reageer
 • Hoe lang kan deze banketbakkersroom in de koelkast bewaard worden? En kan het eventueel ook worden ingevroren?

  Reageer
  • De room blijft enkele (2-3) dagen afgesloten in de koelkast goed. Wat betreft invriezen heb ik er geen ervaring mee, daarnaast denk ik dat verse banketbakkersroom het lekkerste is.

   Reageer
    • Invriezen kan prima. Wij deden dat in de bakkerij ook altijd, en zelf doe ik het thuis ook gewoon. Wel even na het ontdooien goed doorkloppen om klontjes er uit te slaan.

     Reageer
     • Aanvulling: wel even in de gaten houden dat als je bloem gebruikt je het prima kunt invriezen. Gebruik je maizena dan kun je het niet invriezen.
      Zelf gebruik ik, half bloem half custard poeder. Dat geeft net even een mooiere kleur en iets fijnere smaak.

     • Wat apart om custard poeder te gebruiken terwijl je ook eieren gebruikt. Custard poeder is namelijk bedacht om gele pudding of vla te maken zonder eieren, gewoon een mix dus. Niet dat er iets mis is met mix, maar gewoon grappige combinatie. Naar mijn idee wel een beetje overbodig, ik vond de kleur en smaak helemaal prima 😉

     • Bedankt voor de tip, had nog geen tijd om het invriezen te proberen. Ga ik morgen meteen dubbele hoeveelheid maken!

 • Dat klopt maar het wordt toch echt heel veel gebruikt. Maar je moet zeker doen wat je zelf lekker vindt.
  Je kunt ook iets minder custard toevoegen en wat meer bloem. 70/30 of 80/20.
  Zonder is ook prima natuurlijk, ik vind zelf dat het net even iets lekkerde smaakt. ☺️

  Reageer
 • Oh wat is deze banketbakkersroom lekker zeg!! Vanaf nu nooit meer een ander recept. Lekker 2 eetlepels custard gedaan en precies het recept opgevolgd. Perfect gewoon!! Bedankt!

  Groetjes,
  Annemarie

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *