Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Cranberry compote

IMG_4132

Is het tijd voor kerstmis dan is het tijd voor cranberries. Ik heb al verschillende cranberry recepten op de blog staan, zoals deze cookies. Of wat dacht je van witte chocolade rocky road? Maar met verse cranberries had ik eigenlijk nog niet gewerkt. Tot ik een geweldig idee kreeg voor een taart en laat ik daar nou net cranberry compote voor nodig hebben. Cranberry compote hoeft trouwens niet per sé verwerkt te worden in iets zoet. Het smaakt ook heel erg lekker bij een stukje vlees tijdens het kerstdiner. We weten immers allemaal dat de Zweedse balletjes van Ikea geserveerd worden met cranberrysaus. De compote is zelf iets dikker van structuur, maar eenvoudig dunner te maken naar een saus.

De compote is lekker zoet met een heerlijke sinaasappelsmaak die de zurigheid van de cranberries ondersteunt en het geheel in balans brengt met het zoet. Het is niet veel werk om de compote te maken en je kunt het als bijgerecht serveren tijdens het kerstdiner, bijvoorbeeld bij het hoofdgerecht of het kaasplankje. Ideaal om een paar dagen van tevoren te maken.

IMG_4131

Cranberry compote

(+/- 400 gr)

Ingrediënten
 • 325 gr cranberries
 • 200 gr kristalsuiker
 • rasp van een halve sinaasappel
 • rasp van een halve citroen
 • sap van een perssinaasappel
 • 2 stokjes kaneel
 • 1 tl vanille extract (zelf maken)
Bereiding
 1. Doe alle ingrediënten in een steelpan en breng aan de kook. Roer terwijl je het verwarmt met een spatel door, zodat de suiker en het sap al kunnen vermengen.
 2. Wanneer de cranberries koken zullen ze open gaan springen. Op een gegeven moment gaat het mengsel schuimen. Blijf roeren.
 3. Wanneer de schuim wegtrekt en de compote zich gaat reduceren is de compote klaar. Vanaf het moment dat het kookt kun je zo’n 10 minuten rekenen.
 4. Roer nog een keer door om te controleren dat alle cranberries zijn gesprongen en haal van het vuur af. Verwijder de kaneelstokjes.
 5. Giet de cranberry compote over in een schone glazen pot en bewaar tot gebruik op een donkere en koele plek. Na opening in de koelkast bewaren.
 6. Om er een saus van te maken doe je de compote in een pannetje met een bodempje water en warm je ‘m al roerende op. Breng eventueel met een snufje kaneel verder op smaak.

Laat het smaken en als je slim bent maak je alvast een pot, want naast bijgerecht kun je er ook prima een cheesecake mee op smaak brengen.

Liefs Lian

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

3 Reacties

  • Ik zou na aanbreken een week bewaren. Als je ‘m echt in een weckpot doet op de ouderwetse manier dan kun je deze ongeopend toch minstens een half jaar bewaren, misschien wel een jaar.

   Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Moeder van Zoë (3), getrouwd, online onderneemster, ActiveCampaign-VA, levensgenieter, Amerikareisjunkie én Amerika-reisexpert wanneer er geen pandemie heerst. Ik houd ontzettend van zoute drop. Wie ben jij en waar kan ik je mee helpen?!