Citrus yoghurtcake

IMG_5128

Met iedere dag dat de zon zich laat zien word ik een gelukkiger. De warmte van de zon doet mij altijd goed en ik krijg dan gelijk zin om de zon te verwerken in heerlijke baksels. Met yoghurt, een citroen en perssinaasappels op voorraad ging ik aan de slag met een idee voor een frisse yoghurtcake. Zo’n cake die licht zoet is van smaak en door de yoghurt niet uitdroogt. Het was een experiment dat goed heeft uitgepakt. Mijn proefpersonen waren onder de indruk. Door de icing op basis van cream cheese is dit een plakje cake dat je serveert als een gebakje. Ik weet ook zeker dat dit een cake is die zich thuis zal voelen op Koningsdag … vanwege de sinaasappels natuurlijk.

Ik kan eigenlijk niet goed omschrijven hoe de cake smaakt, maar het is niet jouw alledaagse roomboter cake. Door de toevoeging van citroen- en sinaasappelsap en Griekse yoghurt is deze cake lekker fris van smaak. De cake valt ook lekker licht waardoor je er van wilt blijven eten. Als je een minder heftige icing wilt kun je ook gewoon wat citroensap mengen met poedersuiker, ook erg lekker en extra fris. Lees het recept even door en ga daarna zelf aan de slag met deze cake.

IMG_5135

Citrus yoghurtcake
Ingrediënten
  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 150 gr ongezouten roomboter
  • 250 gr witte basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 250 gr Griekse yoghurt
  • rasp van 1 citroen
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 5 el citroen en/of sinaasappelsap
Voor de cream cheese icing
  • 100 gr cream cheese
  • 25 gr ongezouten roomboter, zacht
  • 2 el citroensap
  • snufje zout
  • 200 – 250 gr poedersuiker, gezeefd
  • sprinkles
Bereiding
  1. Vet een cakeblik van 25 cm in met boter en bestuif met een dun laagje bloem. Klop het overtollige bloem uit het blik. Verwarm de oven voor op 165 °C hetelucht.
  2. Doe de bloem, bakpoeder en zout in een kom, roer even door en zet aan de kant. Doe de boter en de suiker in een mengkom van een staande mixer en mix tot een romig geheel.
  3. Voeg de eieren één voor één toe en zorg dat de eieren tussendoor goed opgenomen worden.
  4. Voeg de helft van het bloemmengsel toe en mix op lage stand. Voeg nu de yoghurt toe en de rest van het bloemmengsel. Mix tot een glad beslag op middelhoge snelheid.
  5. Voeg als laatste de rasp en het sap van de citrusvruchten toe en mix kort totdat dit is opgenomen in het beslag.
  6. Giet het beslag in de cakeblik en bak de cake goudbruin en gaar in 60-65 minuten. Een houten prikker moet er schoon uitkomen.
  7. Laat de cake enkele minuten afkoelen in het blik en kiep vervolgens om op een rooster om volledig te laten afkoelen.
  8. Om de cream cheese icing te maken doe je de cream cheese en de zachte boter in de mengkom van een staande mixer. Mix samen tot een romig en glad geheel.
  9. Voeg de citroensap en het zout toe en mix om alles te mengen.
  10. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe, terwijl je tussendoor mixt. Zeef de poedersuiker boven de kom voor het meest gladde resultaat. Schraap ook de zijkanten goed schoon zodat alles wordt meegenomen.
  11. Als alle poedersuiker is toegevoegd mix je nog enkele minuten op een hoge snelheid voor een gladde cream cheese icing.
  12. Giet de icing over de volledig afgekoelde cake zodat je van die mooie druiprand krijgt. De icing is dik genoeg zodat het niet helemaal van de cake afdruipt.
  13. Versier met sprinkles en parels naar keuze – geel, goud en oranje om in de Koningskleuren te blijven.
  14. Bewaar de cake afgedekt op een koele plek.

Vier de lente met deze cake en vergeet dan niet jouw resultaat met mij te delen op  Facebook of Instagram. Ik vind het altijd leuk om te zien wat jullie er van hebben gemaakt!

Liefs Lian

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

19 Reacties

  • Ziet er heel smeuiig uit, ga hem van de week maken. Lijkt me lekker met sinaasappelsap.

    Reageer
  • Deze cake zal het ook goed doen op Konings dag en dan lekker verkopen.

    Reageer
  • Hoi! Kan ik de griekse yoghurt vervangen voor lactosevrije yoghurt of is dan de consisentie niet meer goed?

    Groetjes Marjolein

    Reageer
    • Als de yoghurt zeer lopend is zou je wellicht wat minder kunnen toevoegen. Verder durf ik niet te zeggen of het de consistentie beïnvloedt. Een kwestie van uitproberen zou ik zeggen. Veel plezier met bakken.

      Reageer
  • Hoi!

    Kan ik de bloem ook vervangen voor amandelmeel? Zo ja, hoeveel heb ik dan nodig?

    Reageer
  • Hoi Monique,
    Kan ik ook halfvolle yoghurt gebruiken en blijft de hoeveelheid dan hetzelfde?

    Reageer
  • Word deze icing hard en droog? of blijft hij plakkerig?

    Ik ben opzoek naar een recept voor een topping die niet plakkerig blijft.

    Reageer
    • Deze topping blijft zacht. Wellicht ben je op zoek naar royal icing, die hardt altijd uit. Of je moet simpelweg poedersuiker vermengen met zo min mogelijk water/melk/citroensap, dat hardt ook meestal wel uit. Een link naar het recept voor de royal icing vind je in mijn artikel voor de donut koekjes op mijn homepage.

      Reageer
  • Hoi, ik heb de cake gisteren gemaakt en hij is ontzettend lekker! Echter is hij vandaag echt super dense, helemaal niet hoe een cake hoort te zijn. Enig idee waar dit mee te maken heeft? Qua smaak is hij wel lekker maar de structuur lijkt meer op een fudge cake ofzo. Ik zie graag je reactie tegemoet!

    Reageer
    • Het is ook geen gewone cake. Vind het lastig om te oordelen of je verwachtingen van de cake anders waren of dat er iets is misgegaan. Was hij wel gaar, m.a.w. kwam een prikker er schoon uit? Zo ja, dan denk ik dat je verwachtingen anders waren.

      Reageer
        • Ik refereerde aan dat jij andere verwachtingen van de cake had misschien. Ik weet niet welke dat zijn 😉 Zoals ik al zei is het geen gewone cake, dus zal die ook niet de structuur hebben van een gewone cake. Het is voor mij te lang geleden (en inmiddels tig cakes gebakken) om mij exact de structuur van deze cake te herinneren. Ik hoop dat de foto laat zien hoe de structuur van de cake is.

          Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *