Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Makkelijke citroentaart

Nog nooit heb ik een recept gedeeld van iets waar ik maar één foto van heb gemaakt. Ik had enorme haast en de taart moest mee. Met enig geweld trok ik mijn fotoplank uit de kast, zette ik de taart erop – die nog niet eens af was – en maakte snel een foto. Ik had me er uiteindelijk maar bij neergelegd dat ik de taart nog wel een keer opnieuw zou maken. De taart was echter zo lekker en ik kreeg er zo veel complimenten op dat ik besloot het recept toch met jullie te delen. Behalve heel erg lekker is deze taart ook nog eens ontzettend makkelijk om te maken. Je hoeft geen speciale handelingen te doen, een echt toppertje dus.

Ik maakte deze taart op een warme zomerdag aan het einde van augustus, maar ik denk dat deze citroentaart ook heel goed zal smaken als dessert met de feestdagen. Ik heb me voor het recept laten verleiden door een Key lime pie, maar aangezien wij hier geen Key limoenen kunnen krijgen besloot ik de taart met citroenen te maken. Natuurlijk horen er nog toefjes slagroom op de taart, dus dat zal ik wel in het recept benoemen. Ik vraag dus om een klein beetje fantasie van jullie kant, dan komt alles goed.

Makkelijke citroentaart

(taartvorm van 24 cm)

Ingrediënten
  • 200 gram chocolade koekjes (zoals deze)
  • 85 gram ongezouten roomboter
  • 1 blik gecondenseerde melk
  • 4 eidooiers
  • 150 ml citroensap
Voor de topping
  • 125 ml slagroom
  • 125 ml mascarpone
  • 2 el vanillesuiker (zelfgemaakt)
  • rasp van 1 biologische citroen
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C en maal de chocolade koekjes fijn.
  2. Smelt in een pannetje de boter. Haal de pan van het vuur zodra de boter is gesmolten en voeg de koekkruimels toe. Blijf roeren tot alle kruimels de boter hebben opgenomen.
  3. Kiep de koekbodem in de taartvorm en duw met de onderkant van een glas goed aan en naar de randen toe omhoog.
  4. Bak de taartbodem in 8 minuten krokant en laat afkoelen op een rooster. Laat de bodem in de taartvorm zitten en houd de oven warm.
  5. Voor de vulling doe je de gecondenseerde melk met de eidooiers in een beslagkom en mix je ze met een garde samen.
  6. Voeg de citroensap toe en mix nogmaals. De vulling zal nu dikker zijn geworden.
  7. Giet de vulling in de afgekoelde taartbodem en bak de citroentaart voor 15 minuten.
  8. Het midden van de taart moet aan de bovenkant droog zijn, maar mag nog wiebelen als drilpudding.
  9. Laat de taart op kamertemperatuur komen op een rooster en plaats daarna nog minsten 1-2 uur in de koelkast. De vulling zal verder opstijven tijdens het afkoelen.
  10. Wanneer je de taart wilt serveren klop je de slagroom lobbig. Voeg hierna de mascarpone en de vanillesuiker toe en mix tot een stijve room.
  11. Doe de room in een spuitzak en spuit zowel in het midden als op de buitenste rand toeven van de room.
  12. Een beetje citroenrasp maakt de taart helemaal af.

Als je een beetje zon in huis wilt halen, dan moet je zeker deze taart maken. Hij is ontzettend smeuïg en smaakt heerlijk naar citroen. Eventueel zou je ook Bastognekoeken of juist speculaas kunnen gebruiken voor de bodem. De warme smaak van de bodem past heel erg goed bij de frisse smaak van de citroen. Mocht je voor een ultiem citroentaartje willen gaan, kijk dan of je citroenkoekjes kunt scoren in de supermarkt.

Laat het heel erg goed smaken en ik ben benieuwd wie deze citroentaart gaat maken.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

8 Reacties

  • Wauw! Dit klinkt heerlijk! Ik denk dat ik dit recept dit weekend meteen ga maken! Ik vroeg me alleen af hoe hoog de rand van koekjes ongeveer moet zijn om de vulling te houden? En haal je na het bakken de taartvorm eraf? Alvast bedankt!

    Reageer
  • Hoi Lian, bij punt7 schrijf je dat de taart met vulling nog 15 min gebakken moet worden. Is dat ook op de eerder genoemde 180°C?
    Lijkt me een lekkere taart!

    Reageer
  • Hallo Lian, deze taart ziet er echt gigantisch lekker uit! Ik heb dit nog nooit gemaakt en ga dit zeker eens maken met de feestdagen!

    Liefs,
    Maaike van Fairytale Flavors

    Reageer
  • Mmm deze vandaag gemaakt en geserveerd op verjaardag, was echt een hit!

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *