Citroen cheesecake met aardbeien

IMG_6360
Een mooie zomerse cheesecake!

Wat beter dan een cheesecake bakken op een regenachtige dag? Als de zon zichzelf niet laat zien, dan breng ik ‘m wel in huis. En dat doe je met deze citroen cheesecake met aardbeien zeker. Ook als het zonnetje schijnt is deze cheesecake gegarandeerd een succes. Op een warme dag smaakt er niets beter dan iets met citroen. Een zomerse cheesecake die je echt een keer moet proberen. De aardbeien maken de taart helemaal af en maken hem perfect voor een zomer verjaardag (of elk ander zomers feestje). 

IMG_6359

Een laagje lemon curd geeft een mooie kleur en een extra frisse dimentie aan de cheesecake. Door de cheesecake niet te heet te bakken blijft ‘ie ook lekker smeuïg en doet de cheesecake niet onder voor een no-bake cheesecake. Als je niet van lemon curd houdt, dan kun je die weglaten en wellicht de aardbeien met een laagje gelei afwerken. Laat je eigen fantasie er een beetje op los en decoreer deze cheesecake zoals jij het wilt. Op naar het recept.

IMG_6363

Citroen cheesecake met aardbeien
Ingrediënten
  • 200 gr galette wafels
  • 85 gr ongezouten roomboter
  • 600 gr roomkaas
  • 150 gr fijne kristalsuiker
  • de rasp van een grote citroen
  • 4 eieren, losgeklopt
  • 125 gr sour cream
  • sap van een grote citroen
  • snufje zout
VOOR DE TOPPING
  • 80 gr mascarpone
  • 250 ml slagroom
  • 2 el fijne kristalsuiker
  • Zelfgemaakte lemon curd (vervang de limoenen met citroenen)  of kant-en-klaar
  • Verse aardbeien
Bereiding
  1. Verwarm de oven op 120 °C hetelucht en leg een velletje bakpapier op de bodem van een springvorm (22-24 cm) en vet de randen in met (gesmolten) boter.
  2. Doe 200 gram galette wafels in een keukenmachine en maal tot een fijne kruimel. Doe de 85 gram ongezouten roomboter in een steelpan en laat op middelmatig vuur smelten. Haal de pan van het vuur en voeg de koekkruimel toe, roer goed door totdat alle kruimels vermengd zijn met de gesmolten boter. Kiep de kruimelmix in de springvorm en verdeel met de achterkant van een lepel over de bodem. Duw de kruimelmix omhoog tegen de zijkanten en duw goed aan. Zet de bodem weg in de koelkast.
  3. Doe de roomkaas en suiker in de mengkom van je staande mixer en mix tot een romige massa; ongeveer 3 minuten.
  4. Doe de citroenrasp erbij en terwijl je mixt voeg je ook langzaam de losgeklopte eieren toe.
  5. Doe de sour cream in een kommetje en voeg het sap van de citroen toe. Roer goed door om de grote klontjes eruit te halen en voeg samen met het zout toe aan de roomkaas en mix nogmaals.
  6. Ga ook een keer met een spatel de zijkanten van de kom af zodat alles goed vermengd wordt en je geen klontjes meer hebt.
  7. Wanneer alles een luchtig beslag is geworden, verdeel je het beslag gelijkmatig over de springvorm en plaats je de cheesecake in de voorverwarmde oven.
  8. De cheesecake moet 60 minuten bakken. Daarna zet je de oven uit, maar laat je de cheesecake in de oven afkoelen. Voor het beste resultaat laat je de cheesecake, nadat deze op kamertemperatuur is, een nachtje in de koelkast staan.
  9. Voor de topping mix je de mascarpone zacht. Voeg hier de slagroom en suiker aan toe en mix het met een garde op tot een stijve slagroom.
  10. Besmeer de bovenkant van de cheesecake met lemon curd en doe de slagroom in een spuitzak met een stervormige spuitmond.
  11. Spuit de slagroom als toefjes op de cheesecake. Spuit eerst de toef in het midden. Daarna zet je er een op 12, 3, 6 en 9 uur. Vervolgens plaats je 2-3 toefjes tussen iedere slagroomtoef om het geheel af te maken.
  12. Snijd de aardbeien voor de topping doormidden of in partjes en verdeel over de cheesecake waar geen slagroom zit. Plaats een hele aardbei op de toef in het midden van de cheesecake én klaar!

Serveer jouw cheesecake direct of bewaar in de koelkast. Houdt er wel rekening mee dat de aardbeien vocht verliezen. Laat het smaken als je deze cheesecake besluit te maken en deel het resultaat op Facebook of Instagram. Laat de zomer maar beginnen!

Liefs Lian

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

9 Reacties

  • he
    deze ga ik proberen , kan je mijn vertellen wat voor koeken het zijn zijn dat de dikke galette wafels of harde. en waar koop je ze

    gr fiona

    Reageer
    • Dunne harde wafeltjes. Ik kocht ze bij de AH, naam staat op de verpakking. Laat het smaken!

      Reageer
    • Voor deze heb ik een keertje Philadelphia roomkaas gebruikt, om te kijken of het wat uitmaakt. Mijn conclusie, het maakt niet uit. Dus ik laat de keuze aan jou. Normaal gebruik ik meestal inderdaad Monchou roomkaas, maar je kunt ook andere nemen dus.

      Reageer
  • Hoi Lian,
    Misschien een rare vraag. Maar is sour cream gewoon: zure room??
    Groetjes Carola

    Reageer
  • Hoi! Ik heb vandaag zelf lemon curd gemaakt en kom uit op 350ML, is dat genoeg voor deze taart?

    Reageer
    • Jazeker. Dat is meer dan genoeg. Je smeert de lemon curd over de bovenkant, dus je hebt maar enkele eetlepels nodig afhankelijk van hoeveel je er zelf opsmeert ?

      Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *