Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Chocolate chip boekweit koekjes

IMG_4298

Ergens wil ik mijzelf doen geloven dat deze boekweit koekjes een tikkeltje gezonder zijn dan een standaard chocolate chip cookie. Wellicht heb ik nog gelijk ook, want boekweit is ondanks zijn misleidende vorm geen graanproduct. Daarnaast heeft boekweit(meel) ook een paar gezonde bijkomstigheden, zo bevat het een veel hoger gehalte kalium, fosfor en magnesium dan gewoon tarwebloem.

In het kort zou boekweit om bovengenoemde mineralen goed moeten zijn voor een juiste energiehuishouding van jouw lichaam. Dat klinkt mij al heel goed in de oren. Omdat boekweit dus ook geen graan is, is het product uitermate geschikt voor mensen met een gluten intollerantie. Daarnaast maak je met boekweit natuurlijk ook lekkere pannenkoeken en poffertjes, maar die bewaar ik even voor een ander keer.

Deze boekweit koekjes zijn heel neutraal van smaak en zeer geschikt om als ‘simpel’ koekje standaard in huis te hebben. De koekjes houden in een afgesloten trommel op een koele plaats (in de kast) één maand goed en dus ideaal om te bewaren. Ik ben van mening dat dit koekje om die reden ieders favoriet kan worden, lekker voor bij de koffie of thee en ook de kinderen kun je er blij mee maken.

IMG_4293

Chocolate chip boekweit koekjes

(+/- 30 stuks)

Ingrediënten
  • 1 1/4 cup bloem
  • 3/4 cup boekweitmeel
  • 225 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
  • 2/3 cup kristalsuiker
  • 1/4 tl zout
  • 1 1/2 tl vanille extract
  • 1/3 cup pure chocolate chips
  • 2 el geraspte pure chocolade
Bereiding
  1. Meng het bloem en het boekweitmeel samen in een kom.
  2. Mix in een grote kom de boter, suiker en het zout zacht en romig, ongeveer 2 minuten.
  3. Voeg het vanille extract en al het chocolade toe aan het botermengsel en mix er kort doorheen.
  4. Voeg het meelmengsel toe en mix totdat het meel opgenomen is, niet langer dan dat.
  5. Schraap het deeg met een schone hand bijelkaar tot een bal. Leg wat huishoudfolie op het werkblad en rol een worst van het deeg, ongeveer 30 cm lang. Pak het deeg in met de folie en leg voor minstens 2 uur in de koelkast, of zoals ik heb gedaan ‘s avonds gemaakt en een nacht in de koelkast laten rusten.
  6. Verwarm de oven voor op 170 graden Celcius en laat het deeg eventjes opwarmen, zodat je het makkelijker kunt snijden. Neem een scherp mes en snijd het deeg in plakjes van maximaal 1 cm dikte. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Ik kreeg ongeveer 12 koekjes op één bakplaat. De koekjes lopen nog uit, dus plaats ze niet te dicht op elkaar.
  7. Bak de koekjes in 14 minuten goudbruin en laat enkele minuten afkoelen op de bakplaat alvorens ze volledig te laten afkoelen op een rooster.

Zoals gezegd houden de boekweit koekjes een maand goed in een gesloten trommel op een koele en donkere plaats. Voor een gezondere variant van dit koekje kun je de chocolade vervangen door cacao nibs. Je kunt dan de geraspte chocolade weglaten.

Probeer deze boekweit koekjes eens uit, ze zijn namelijk heel makkelijk om te maken en lekker om in huis te hebben!

Liefs Lian

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

6 Reacties

    • Boekweit is een kruidachtige plant die veel op graan lijkt. Hopelijk beantwoord dit jouw vraag.

      Reageer
  • Kun je de boekweitmeel ook vervangen voor boekweitvlokken, zodat de structuur wat grover wordt?

    Reageer
    • Ik denk het wel, maar ik kan niets beloven. Ik zeg een goed idee voor een keuken experiment 😉 Laat mij weten of het gelukt is!

      Reageer
  • Je maakt dus eigenlijk geen glutenvrij koekje, maar een half gluten vrij koekje, zeg ik dat goed? En gezond? Met een koekje dat voor meer dan 50 % uit suiker en boter bestaat is dit koekje met de beste wil van de wereld niet gezond te noemen. Graag een variant gluten vrij en met andere suikers en cocos olie. Zou dat wat zijn?

    Reageer
    • Wat ik gemaakt heb is een lekker koekje dat door het gebruik van boekweit iets minder granen bevat. Daarnaast bevat het vergeleken met vele andere chocolate chip koekjes minder suiker, maar ik beweer verder niet dat dit koekje gezond is of glutenvrij. Wel dat ik het mezelf graag wijsmaak en dat je het gezonder kunt maken door de chocolade te vervangen door cacao nibs.

      Dit is R en recept voor een lekker koekje, niets meer niets minder. Jammer dat er dingen gelezen worden die er niet staan.

      Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *