Chocolade marmer meringue

IMG_6345

Met het boek Patisserie onder mijn arm ging ik voor de zoveelste keer meringue maken. Iets dat ik leuk vind om te maken en allerlei bereidingstechnieken er van uit te proberen. Vooral allerlei manieren voor de bereiding van ‘rauw schuim’  zoals Hidde het voor het gemak noemt in zijn boek. Daarmee bedoel ik dus die makkelijke manier waarbij je rauwe eiwitten koud opklopt met suiker. Hidde gebruikt voor zijn ‘rauwschuimbereiding’ poedersuiker, omdat dit een droger schuim geeft. Ik was heel benieuwd wat poedersuiker zou doen met meringue.

Aangezien ik wel in de ‘mood’ was voor iets nieuws, heb ik op eigen initiatief cacao toegevoegd voor een mooi marmer effect. Dit effect bereik je door op het laatste moment cacao door de meringue te spatelen. Omdat meringue al heel zoet is, kan de cacao er gewoon bij zonder dat je bittere meringue krijgt. Je kunt ook gesmolten chocolade toevoegen, maar cacao is gewoon een tikkeltje makkelijker. Ik zou zeggen op naar het recept.

IMG_6332

Chocolade marmer meringue
Ingrediënten
  • 200 gr poedersuiker
  • 100 gr eiwit
  • 50 gr fijne kristalsuiker
  • 3 el cacao
Bereiding
  1. Zorg dat het poedersuiker goed fijn is. Je kunt deze het beste twee keer zeven.
  2. Klop het eiwit (met een standmixer) luchtig en voeg zodra de eiwit wit begint te worden de kristalsuiker toe. Blijf mixen totdat je een mooi luchtig geheel hebt.
  3. Spatel nu, beetje bij beetje, de poedersuiker door het eiwit, totdat deze volledig is opgenomen. Mijn meringue veranderde op dit punt van structuur, deze werd veel droger dan ik gewend ben.
  4. Voeg nu ook nog wat cacao toe en spatel dit er een keer of 2-3 voorzichtig doorheen, zonder dat je het vermengt met het eiwit. Je wilt natuurlijk het marmer effect behouden, daarnaast ga je het nog meer ‘mengen’ als je de meringue op de bakplaat doet.
  5. Op een bakplaat met bakpapier schep je de meringue met een lepel in ronde of ovale hoopjes.
  6. Bak de meringues droog in een voorverwarmde oven van 90-95 °C voor een uurtje of twee. Laat ze afkoelen tot kamertemperatuur met de ovendeur op een kiertje.

Hmm, deze meringues waren echt lekker. Knapperig en droog aan de buitenkant, maar nog wel een klein beetje vochtig aan de binnenkant. Daar houd ik het meeste van. De meringues blijven in een afgesloten trommel zeker een week goed. Ik heb er in ieder geval best lang van genoten en de structuur bleef na dagen hetzelfde. Mocht je deze chocolade marmer meringues hebben gemaakt, deel jouw resultaat dan op Facebook en/of Instagram. Je mag mij ook een Snap sturen van jouw baksel via Snapchat gebruikersnaam ‘cakejevedeeg’.

En nog een afsluitend vraagje: Hoe eet jij jouw meringues het liefst?

Liefs Lian

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *