Chocolade ganache cheesecake met chocolate chip cookies bodem

Het eerste lekkere baksel van deze week is de chocolade ganache cheesecake die ik met veel plezier heb gebakken. Het is een cheesecake voor de liefhebber van pure chocolade. De smaak is romig en rijk. De cheesecake zelf is kinderlijk eenvoudig, maar daardoor zo ontzettend lekker. In mijn ogen een ideale afsluiter van een kerstdiner en eentje waar je wat ruimte voor wilt bewaren. Dit was zo’n cheesecake waarbij de geur het water al in je mond deed laten lopen. Soms heb je van die baksels die er duizend keer lekkerder uitkomen dan je van tevoren kon bedenken. Dit is er zo een en dat wil jij ook ervaren. De smaak is hemels. Mocht deze cheesecake totaal niet je naam roepen, dan heb je het geluk dat er nog twee taarten online komen deze week. Verder zal ik nog een verzameling maken van de beste cakes en desserts hier op de blog zodat jij zeker weten het baksel gaat vinden voor de feestdagen. Maar eerst het recept voor deze cheesecake!

Chocolade ganache cheesecake met chocolate chip cookies bodem

Voor een springvorm van 20-24 cm; ± 12 personen

Ingrediënten
  • 225 gram chocolate chip cookies
  • 65 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram pure chocolade
  • 600 gram roomkaas
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eieren, los geklopt
  • 1 tl vanille extract
  • 125 gram crème fraîche
Voor de ganache
  • 100 gram pure chocolade
  • 125 ml slagroom
Bereiding cheesecake
  1. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met boter. Smelt de boter en hak de koekjes fijn in een keukenmachine.
  2. Voeg de koekkruimels toe aan de boter en roer tot een geheel. Verdeel over de bodem van de springvorm en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Plaats in de koelkast.
  3. Smelt de chocolade au bain marie en laat afkoelen.
  4. Mix de roomkaas met de suiker tot een romig en glad geheel. Niet langer dan 1 à 2 minuten.
  5. Voeg rustig de los geklopte eieren toe terwijl je op een lage stand mixt. Zodra de eieren zijn opgenomen stop je met mixen.
  6. Roer de vanille en de crème fraîche tot een glad mengsel. Voeg toe aan het beslag en mix kort door.
  7. Neem zo’n 1/3 van het beslag en giet dit in een andere kom. Voeg de gesmolten chocolade toe en roer glad.
  8. Verdeel de helft van het gewone cheesecakebeslag over de bodem en giet hier het chocoladebeslag overheen. Giet het overige beslag er weer overheen en strijk de bovenkant glad. Zie je enkele luchtbelletjes? Tik dan met je springvorm een paar keer op je werkblad.
  9. Bak je chocolade ganache cheesecake in 60 minuten gaar in een voorverwarmde heteluchtoven van 140-150 °C als je een 20 cm springvorm gebruikt en 120-140 °C als je een 24 cm springvorm gebruikt.  De buitenkant moet stevig en gestold zijn maar van binnen mag de cheesecake nog wiebelen.
  10. Laat je cheesecake afkoelen in de oven met de deur een klein beetje open. Zodra de oven en cheesecake afgekoeld zijn verplaats je de cheesecake naar de koelkast waar deze een nachtje of minstens 4 uur moet rusten.
Bereiding ganache
  1. Bereid de ganache door de slagroom in een pannetje aan de kook te brengen.
  2. Breek de chocolade in stukjes en doe in een hittebestendige kom. Zodra de slagroom begint te koken, giet je deze over de chocolade. Laat even staan en roer daarna met een garde tot een gladde ganache. De ganache laat je afkoelen tot deze dikker is, maar nog wel vloeibaar. Een half uurtje in de koelkast kan het afkoelen doen versnellen.
  3. Haal de cheesecake uit de koelkast en giet de dikker geworden ganache er over heen.
Tips

Voor het mooiste resultaat bekleed je ook de zijkant van de springvorm met bakpapier. Je plakt dit eenvoudig tegen de beboterde randen aan.

Voor die mooie druipers gebruik je een lepel om het resultaat te sturen. Hierna giet je ganache over de bovenkant.

Serveer de cheesecake direct of plaats terug in de koelkast. De cheesecake kun je 3-4 dagen afgedekt in de koelkast bewaren.

Haal de cheesecake minstens een half uur voor serveren uit de koelkast voor het lekkerste resultaat.

Mocht je deze cheesecake of een ander recept van mij uitproberen en wil je dolgraag het resultaat met mij delen. Deel jouw foto dan op Instagram en tag mij in je foto. Dat vind ik heel erg leuk om te zien.

Liefs Lian

Pin deze foto om dit artikel op te slaan op Pinterest. Dankjewel!

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *