Chocolade bananen cheesecake van Ottolenghi

Een aantal weken geleden kreeg ik het nieuwste kookboek SWEET van Yotam Ottolenghi toegestuurd. Blij verrast, want ik was alweer vergeten dat het boek eraan kwam. Omdat dit boek vol lekkers stond wist ik niet zo goed wat ik moest maken. Te veel keuze dus. Ik wilde graag een glutenvrij dessert maken voor een feestje en besloot een cheesecake uit dit boek te bakken. Het leek mij een goed idee om voor een cheesecake te gaan, want deze maak je namelijk ontzettend makkelijk glutenvrij. Ik verving de benodigde koekjes voor glutenvrije Oreo koekjes en ging aan de slag met het recept voor een chocolade bananen cheesecake. Hoe ik deze cheesecake heb gemaakt vertel ik hieronder én geef ik een review van dit prachtige bakboek. 

Laten we beginnen met het bakboek zelf. SWEET bestaat uit zeven hoofdstukken met recepten, twee hoofdstukken met extra informatie zoals een verklarende woordenlijst en natuurlijk vinden we ook nog wat inleidingen en dankwoorden in dit boek. In totaal heeft het boek 330 pagina’s aan recepten en dat is veel. Sommige recepten vragen echter om meerdere pagina’s en de meeste recepten zijn voorzien van een foto, dus verwacht geen 300 recepten 😉 Dat het kookboek zoet is moge duidelijk zijn door de titel, maar de zeven hoofdstukken laten dit ook zien. We hebben koekjes en biscuits, minicakes, cakes en taarten, kwarktaart – ai! foutje van de vertaler, want dit hoofdstuk had gewoon cheesecake moeten heten – platte taarten in een deegbodem, nagerechten en als laatste zoete snoeperijen. Iedere zoet liefhebber kan dus alle kanten uit met dit boek.

Ik word zelf ontzettend blij van dit boek. De fotografie is ontzettend mooi en hou ik zelf erg van. Hetzelfde geldt voor de vormgeving van het boek. Ik vind het een echt pareltje. Bij ieder recept loopt het water mij in de mond. Toch heb ik wel een paar puntjes van kritiek, of in ieder geval dingen waar men zich aan zou kunnen ergeren.

Ten eerste is niet ieder recept voorzien van een foto, én is niet iedere receptfoto een foto van het eindresultaat. Maar het gaat echt om maar een handjevol recepten, dus ik vind het niet heel vervelend. Verder vind ik het jammer dat de vertaling niet klopt bij het hoofdstuk met cheesecakes en ze overal het woord kwarktaart gebruiken. Dit doet echt pijn aan mijn hart en ik hoop dat ze dit in een volgende druk aanpassen. Als laatste mis ik een overzicht in het begin van het boek van alle recepten. Ik heb dus niet echt een idee hoeveel recepten dit boek bevat. De recepten zijn echter wel allemaal achterin het boek, in het register, terug te vinden.

Het boek staat zo bomvol met recepten dat ik iedere keer dat ik er weer in lees of blader nieuwe recepten ontdek en ik blijf de foto’s mooi vinden. Ik heb natuurlijk ook een cheesecake uit dit boek gebakken en het recept daarvan vind je hieronder. Dat het om een hele lekkere cheesecake gaat kan ik jullie garanderen. Ik had deze chocolade bananen cheesecake meegenomen naar een etentje en hij werd met veel liefde ontvangen en opgegeten.

Chocolade bananen cheesecake
Ingrediënten

(voor 10-12 personen)

 • 30 gram walnoten
 • 200 gram (glutenvrije) Oreo koekjes
 • 90 gram ongezouten roomboter
 • 2 grote rijpe bananen
Voor de bananenganache
 • 125 gram pure chocolade (70% cacao), in stukjes
 • 25 ml volle melk
 • 50 ml slagroom
 • 100 gram rijpe banaan
Voor de vulling
 • 375 gram witte chocolade
 • 375 gram roomkaas
 • 3 grote eieren, losgeklopt
 • 220 gram zure room
 • 1 tl vanille extract
Bereiding
 1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de bodem en wand in van een springvorm van 23 cm doorsnede en bekleed de bodem met bakpapier.
 2. Verdeel de walnoten over een bakplaat en rooster ze 6 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen en hak in kleine stukjes.
 3. Doe de Oreo koekjes in een keukenmachine en maal fijn. Smelt de boter in een pan en vermeng met de koekkruimels en de walnoten. Stort het mengsel in de springvorm en verdeel gelijkmatig over de bodem. Druk met een glas of lepel goed aan en plaats in de koelkast.
 4. Verlaag de oventemperatuur naar 150 °C en maak de bananenganache.
 5. Doe de chocolade in een vuurvaste kom. Breng melk samen met de slagroom tot net aan de kook en giet over de chocolade. Laat dit 1 minuut staan en roer daarna met een rubberen spatel door elkaar tot alle chocolade is gesmolten. Als de chocolade niet allemaal smelt kan de ganache au bain marie verwarmd worden tot alles gesmolten is. Maal de banaan fijn in een blender en roer door de ganache. Laat afkoelen.
 6. Voor de vulling smelt je witte chocolade au bain marie. Eenmaal gesmolten laat je de gesmolten chocolade afkoelen.
 7. Doe de roomkaas in de kom van je standmixer klop op halfhoge tot hoge snelheid glad. Voeg geleidelijk de losgeklopte eieren toe, schraap tussen door de zijwanden van de kom schoon. Voeg de zure room en de vanille toe. Doe de gesmolten witte chocolade erbij – deze mag nog enigzins warm zijn – en klop alles weer op halfhoge tot hoge snelheid door elkaar.
 8. Haal de bodem uit de koelkast en snijd de bananen in plakjes van ongeveer 1 cm dikte. Verdeel deze gelijkmatig over de bodem. Giet de helft van de vulling over de bodem en lepel kleine beetjes ganache – ook de helft – over de vulling. Maak een gemarmerd patroon door er met een mes doorheen te roeren. Giet de overige vulling hier overheen en doe hetzelfde nog een keer met de overige ganache.
 9. Bak de cheesecake voor 60-70 minuten en laat afkoelen in de oven met de deur op een kiertje. Eenmaal afgekoeld plaats je de cheesecake voor minstens 4 uur in de koelkast.
 10. Haal de taart 15 minuten voor serveren uit de koelkast.

In het bakboek zelf stond beschreven dat de ganache alleen over de bovenkant werd verdeeld, maar op die manier hield ik dus de helft van de ganache over. Ontzettend zonde en daarom heb ik hierboven beschreven om dit ook halverwege de vulling te doen. Extra chocolade is nooit verkeerd. De bananen bleven mooi van kleur in de cheesecake en zag je goed zitten bij het aansnijden. Al met al was ik heel tevreden over het recept en de cheesecake en zal ik zeker meer recepten uit dit prachtige bakboek proberen.

SWEET van Yotam Ottolenghi en Helen Goh is voor €29,95 verkrijgbaar bij Bol.com of via de boekhandel. Ik review niet vaak meer boeken, tenzij ik een boek echt de moeite waard vind. Een mooie voor op je kerstlijst of om iemand die van bakken houdt te geven voor Sinterklaas.

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

4 Reacties

 • Dankjewel Lian voor dit glutenvrije recept.
  Ben ik erg blij mee. Heb nl coeliakie.
  Zou ik de taart iets minder machtig kunnen maken. Minder chocola, minder roomkaas?
  Groetjes, Riny

  Reageer
 • Welke koekjes stonden in het orginele recept, ben niet zo’n liefhebben van de koekjes die jij gebruikt.

  Reageer
  • Gewone Oreo koekjes, dacht ik. Maar je kunt ook gewone biscuitjes gebruiken als je niet van Oreo houdt.

   Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *