Cheesecake met brownie bodem

Het is volgens mij weer een tijdje geleden dat ik een lekker cheesecake receptje met jullie heb gedeeld hier op de blog. Daarom vandaag een extra lekkere cheesecake met browniebodem. De cheesecake blijft lekker fris van smaak door de toevoeging van aardbeien, zowel in de cheesecake zelf als in de topping. Dus als het klopt dat het dit weekend weer wat slechter weer gaat worden, dan ben jij in ieder geval voorzien door deze cheesecake te gaan bakken. De topping was een klein experiment dat erg goed uitpakte, maar door mijn zwangerschapshormonen ben ik vergeten op te schrijven hoeveel ik van alle ingrediënten had gebruikt, maar dit zal ik in de toekomst zeker oplossen. Want de topping was haast een toetje op zichzelf. 

Als jullie er klaar voor zitten presenteer ik met liefde deze aardbeien cheesecake met browniebodem. Houd je niet van aardbeien? Laat die dan maar achterwege en kies voor een heerlijke mascarponeroom als topping.

Aardbeien cheesecake met browniebodem
Ingrediënten browniebodem
  • 75 gr bloem
  • 15 gr cacao
  • ½ tl bakpoeder
  • 100 gr chocolade van goede kwaliteit (70% of meer)
  • 145 gr ongezouten roomboter
  • 1 ei + 1 eidooier (biologisch)
  • 75 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 100 gr fijne kristalsuiker
  • snufje zout
Voor de cheesecake
  • 600 gr roomkaas (Philadelphia of MonChou)
  • 150 gr fijne kristalsuiker
  • 1 el vanille extract (zelfgemaakt)
  • 4 eieren, losgeklopt
  • 125 gr sour cream
  • snufje zout
  • 300 gr verse aardbeien
  • bus poedersuiker
  • 125 ml slagroom
  • handjevol melk chocolade druppels of chocolade hagelslag
Bereiding
  1. Begin met het maken van de browniebodem. Neem een springvorm van 24 cm, vet de randen in en leg een vel bakpapier op de bodem.
  2. Verwarm de oven voor op 175 °C hetelucht.
  3. Doe de bloem, cacao en bakpoeder in een kom en roer door elkaar met een garde.
  4. Doe in een pan met dikke bodem de boter en de chocolade – breek deze voor het gemak ik kleinere stukken – en laat op laag vuur smelten.
  5. Laat tegelijkertijd in een keukenmachine de eieren, suiker en het snufje zout draaien tot een egale bleekgele massa. Geen keukenmachine? Mix deze ingrediënten dan met een handmixer samen na stap 6.
  6. Haal de pan vlak voordat de laatste beetjes boter of chocolade zijn gesmolten van het vuur en roer door totdat alles gesmolten is. Op deze manier is het gesmolten chocolademengsel niet te heet op het moment dat je het aan de eieren toevoegt.
  7. Voeg al mixend de gesmolten chocolade aan het bleke eimengsel toe.
  8. Voeg het bloemmengsel van stap 3 als laatste toe en spatel rustig door het beslag, of laat de mixer op de laagste stand kort draaien.
  9. Vul de springvorm met het beslag en bak de browniebodem gaar in ± 25 minuten. De bovenkant moet een dun hard laagje zijn dat begint open te breken.
  10. Terwijl de bodem staat af te koelen maak je de cheesecake. Verwarm de oven voor op 120 °C hetelucht.
  11. Doe de roomkaas en suiker in de mengkom van je staande mixer en mix tot een romige massa; ongeveer 3 minuten.
  12. Voeg langzaam de losgeklopte eieren toe.
  13. Doe de sour cream in een kommetje en voeg de vanille toe. Roer goed door om de grote klontjes eruit te halen en voeg samen met het zout toe aan de roomkaas en mix nogmaals.
  14. Ga ook een keer met een spatel de zijkanten van de kom af zodat alles goed vermengd wordt en je geen klontjes meer hebt.
  15. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en leg 100 gram van de aardbeien apart, deze zijn voor de topping. Snijd de overige 200 gram aardbeien in stukjes en spatel door het beslag.
  16. Verdeel het beslag gelijkmatig over de afgekoelde browniebodem en plaats de cheesecake in de voorverwarmde oven.
  17. De cheesecake moet 60 minuten bakken. Daarna zet je de oven uit, maar laat je de cheesecake in de oven afkoelen.
  18. Voor de topping pureer je de overige 100 gram aardbeien met een staafmixer tot een fijne puree. Voeg 100 gram poedersuiker toe en mix tot je een dikke puree krijgt dat lijkt op een icing. Indien de puree nog te dun is voeg je meer poedersuiker toe.
  19. Voeg nu de slagroom toe en klop het geheel met een mixer tot een luchtige, maar stevige room. Verdeel deze aardbeienroom over de volledig afgekoelde cheesecake en zet de cheesecake voor het beste resultaat een nachtje in de koelkast. De cheesecake wil je minstens 4 uur gekoeld hebben.
  20. Decoreer je cheesecake met chocolade druppels of hagelslag alvorens je deze gaat serveren.

Het is even een werkje, maar dan heb je wel een heerlijke cheesecake met browniebodem. Door de toevoeging van de aardbeien blijft de cheesecake heel erg fris, ondanks dat het een browniebodem heeft. Daarnaast heb ik mijn brownierecept gehalveerd, zodat de bodem de dikte heeft van een normale bodem. Wil jij wel een dikke browniebodem, dan vind je hier het gewone recept van mijn smeuïge brownies.

Vergeet je cheesecake niet met mij te delen via Facebook of Instagram. Ik vind het altijd leuk jullie resultaten te zien!

Liefs Lian

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

6 Reacties

  • Lijkt me heerlijk! Voor hoeveel personen is dit recept ongeveer?

    Dan ga ik deze ook een keer maken.

    Groetjes Ilse

    Reageer
  • Wat een heeeeerlijke cheesecake met brownies. Ik heb zelf nog wat stukjes chocolade door de brownie gedaan en een frambozenswirl door de cheesecake ipv aardbeien. Beste cheesecake die ik ooit heb gemaakt en een groot succe vanavond als kerstdesert. Jammie!

    Reageer
    • De eigen merk roomkazen zijn wat dunner, omdat het percentage vaak een stuk hoger ligt. Maar het is er wel mee te maken. Het kan zijn dat die wat langer moet bakken of het beslag dunner zal zijn.

      Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *