Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Chai latte tiramisu cheesecake

chai latte tiramisu cheesecake plated three pieces

Het heeft even geduurd, maar ik ben er weer. En ik dacht: waarom niet doorgaan met datgene waar 2018 mee geëindigd is? Namelijk het delen van de lekkerste cheesecake recepten. Oké dat dacht ik totaal niet, maar de realiteit is wel dat ik in een cheesecake flow zit. Geen probleem voor jou denk ik zo, want na het zien van deze heerlijke chai latte tiramisu cheesecake zal het water je wel in de mond zijn gelopen. Goed nieuws dus dat je hieronder het recept voor dit lekkertje vind én natuurlijk extra foto’s. Kom snel kijken! 

Chai latte tiramisu cheesecake

Voor een 20cm springvorm

Ingrediënten
  • 175 gram lange vingers
  • 1 el chai tea latte (kruiden)mix*
  • 1 el cacao
  • 85 gram ongezouten roomboter
Voor de vulling
  • 250 gram roomkaas
  • 250 gram mascarpone
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 125 gram créme fraîche
  • 1 tl vanille
  • 1 el chai tea latte (kruiden)mix
  • 150 ml kokend water
  • lange vingers
Voor de topping
  • 125 gram slagroom
  • 250 gram mascarpone
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • 1 reep melkchocolade

Chai latte kruidenmix is niet hetzelfde als chai thee zoals je die veelal koopt in de supermarkt. Een chai latte kruidenmix bestaat voornamelijk uit kruiden en is een losse poeder. Je kunt deze gezoet of ongezoet kopen (afhankelijk van het merk) en de ene mix bevat melkpoeder en de andere weer niet. Je kunt natuurlijk ook je eigen chai latte kruidenmix maken en gebruiken in dit recept. Ikzelf gebruikte een gezoete chai latte mix van het merk Drink Me welke ik kocht bij de Albert Heijn.

Bereiding

  1. Voorbereiding

    Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vet de randen en bekleed deze ook met bakpapier (optioneel).

    Verwarm de oven voor op 130 °C hetelucht.

  2. Bodem

    Maal de lange vingers fijn in een keukenmachine. Voeg de cacao en de chai latte kruidenmix toe. Smelt ondertussen de boter op laag vuur of in een magnetron. Voeg de boter toe en roer tot een geheel. Verdeel over de bodem van de springvorm en duw stevig aan. Zet weg in de koelkast.

  3. Vulling

    Doe de roomkaas, mascarpone en suiker in een kom en mix tot een romig geheel. Klop de eieren los en voeg langzaam toe aan het beslag terwijl je rustig mixt. Voeg de vanille toe aan de crème fraîche en roer met een vork tot een glad geheel. Voeg toe aan het beslag en mix kort door elkaar. Schenk de helft van je beslag over de koekjesbodem.

    Doe de chai latte kruidenmix in een kommetje (breed genoeg voor lange vingers) en schenk hier het hete water overheen. Roer tot een geheel. Dip een lange vinger in de chai thee, zowel boven als onderkant, en plaats op de roomkaas laag. Om alles te bedekken zul je lange vingers moeten breken in passende stukjes, zodat je de hele vulling bedekt. Hetzelfde als bij een tiramisu. Je kunt ruimte tussen de koekjes laten zoals ik deed of strak tegen elkaar plaatsen.

    Schenk nu de rest van het roomkaas beslag over de lange vingers.

  4. Bakken

    Bak je cheesecake in de voorverwarmde oven voor 60-70 minuten. De bovenkant moet gestold zijn, maar het midden mag nog wiebelig zijn.

  5. Afkoelen

    Laat de cheesecake in de oven afkoelen met de ovendeur op een kier. Zodra de cheesecake op kamertemperatuur is plaats je deze voor minsten 4 uur in de koelkast. Een nachtje in de koelkast is helemaal perfect.

  6. Topping

    Mix de slagroom, mascarpone en suiker tot een stevige en dikke room. Doe in een spuitzak en spuit kleine toefjes over de gehele bovenkant van de cheesecake.

    Rasp de chocolade over de room en serveer. Vervang eventueel meteen mengsel van cacao en poedersuiker. Deze zeef je eroverheen.

  7. Serveren

    Snijd met een scherp en heet mes (dippen in heet water) punten uit je cheesecake voor het meest strakke resultaat.

  8. Bewaren

    Bewaar de cheesecake 3-4 dagen afgedekt in een koelkast en haal 15 minuten voor serveren uit.

tips

Voor deze cheesecake gebruikte ik een 20cm springvorm, iets groter kan ook. Je cheesecake wordt dan lager en de bodem dunner.

Daarnaast geef ik de voorkeur voor een A-merk roomkaas, deze zijn dikker waardoor je makkelijk met laagjes kunt werken zoals de lange vingers in het midden.

Laat het smaken en deel jouw creatie met mij door hieronder een reactie achter te laten of tag mij in  een foto te delen via Instagram.

Liefs Lian

Pin deze foto om dit artikel op te slaan op Pinterest. Dankjewel!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

4 Reacties

  • Ik ben de taart nu aan het maken, maar ondanks dat ik monchou heb gebruikt gaan mijn ange vingers drijven. Helpppp

    Reageer
    • Wat bedoel je met drijven? De lange vingers blijven als het goed is op de eerste laag liggen, het zijn immers lichtgewicht koekjes, als je vervolgens voorzichtig de tweede laag er overheen giet zullen de koekjes redelijk goed blijven liggen. Je kunt niet vermijden dat ze een beetje zullen verplaatsen.

      Reageer
      • Bij het opgieten van de tweede laag bleven ze niet liggen op de eerste laag, maar kwamen naar boven. Ik heb geprobeerd om in tweeen te bakken, 1e laag met koekjes en dan de tweede helft erop, maar ook dat mocht niet baten. Ze liggen nu dus bovenop de taart met een heel dun laagje vulling erover.
        Ik ga nu de toppunt erop spuiten, dan zie je het foutje niet meer, aan de smaak zal dat niets veranderen lijkt mij 🙂

        Reageer
        • Volgende keer ze iets in de vulling duwen en de tweede laag er voorzichtig opscheppen. Het is vreemd dat ze volledig naar boven drijven.

          Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Moeder van Zoë (3), getrouwd, online onderneemster, ActiveCampaign-VA, levensgenieter, Amerikareisjunkie én Amerika-reisexpert wanneer er geen pandemie heerst. Ik houd ontzettend van zoute drop. Wie ben jij en waar kan ik je mee helpen?!