Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Boterkoek

Een veelvoorkomende reden om iets te bakken is het uitproberen van een nieuwe bakvorm. Ook in dit geval. Boterkoek wilde ik al heel lang maken en met de aankoop van een boterkoekvorm had ik volgens Nicky geen reden meer om deze niet te bakken. Overal lees je dat het heel erg makkelijk is om een boterkoek te maken en dat is echt zo. Eigenlijk maak je een heel erg eenvoudig deeg en vervolgens is dat het ook gewoon. Niets meer, niets minder. Tegelijkertijd kun je het dan niet laten om te bedenken wat je er allemaal nog meer mee kunt maken. Zo heb ik ooit bij de Taart van mijn tante in Amsterdam een cheesecake gehad met een bodem die verdacht veel leek op een boterkoek. Ik weet nog dat we als bloggers, we waren toen met een vijftal zoete bakblogsters op pad, allemaal riepen dat we dat een keer zelf gingen uitproberen. Super grappig hoe die dingen gaan, want tot op heden hebben we dat volgens mij allemaal nog niet gedaan. 

Neemt niet weg dat een boterkoekdeeg zich goed kan lenen voor een taartbodem. Persoonlijk lijkt het mij het lekkerste met een no-bake cheesecake, want het wordt anders wel heel machtig allemaal. Ik zal er in ieder geval eens over gaan nadenken. Tot die dag leek het mij wel een goed idee om alvast een basisrecept voor een boterkoek online te zetten. Bij deze mijn recept voor een Hollandse boterkoek.

Boterkoek

Voor een vorm van 24-26 cm in doorsnede

Ingrediënten
  • 250 gr bloem
  • 200 gr ongezouten roomboter (en extra om e vorm mee in te vetten)
  • 180 gr fijne kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1-2 tl vanille extract 
  • snufje zout
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 160 °C hetelucht en vet een boterkoekvorm in met roomboter.
  2. Doe de roomboter en de suiker in de kom van een standmixer en mix tot de een romig geheel; ongeveer 3 minuten.
  3. Voeg 1 ei toe en het vanille extract en mix totdat het ei volledig is opgenomen. Voeg nu de meel en het snufje zout toe en mix op een lage stand tot een stevig beslag dat bijna lijkt op een deeg.
  4. Doe het beslag in de vorm en verdeel met je hand of spatel over de vorm. Druk het goed aan. Strijk de bovenkant vervolgens mooi glad, ik gebruikte hiervoor een deegschraper.
  5. Klop het 2e ei los en besmeer hiermee je boterkoek, trek vervolgens met een vork enkele verticale en horizontale strepen over je boterkoek.
  6. Bak de boterkoek in 20-25 goudgeel. Je wilt de boterkoek niet te droog hebben, dus liever te kort dan te lang gebakken.
  7. Laat de boterkoek afkoelen en kiep uit de vorm. Als je een boterkoekvorm gebruikt kun je de schuiver gebruiken om de boterkoek aan alle kanten los te maken.

Het is zo eenvoudig om een boterkoek te maken, het moeilijkste is misschien wel het glad krijgen van het deeg en het maken van de streepjes 😉 Een effen boterkoek smaakt trouwens net zo lekker, dus die stap mag je van mij overslaan. Laat het smaken en wie weet zie ik jou boterkoek wel voorbij komen op Facebook of Instagram.

Liefs Lian

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

7 Reacties

  • Wat ook lekker is in boterkoek, een beetje citroenrasp, de vanille kan je dan achterwege laten.
    Verder vet ik met boterkoek het bakblik niet in, helemaal niet nodig, de koek is al vet genoeg.

    Reageer
  • Boterkoek… dat is al weer een tijdje geleden! Boterkoek is inderdaad echt super makkelijk, maar zoooo lekker! Die van jou ziet er ook heerlijk uit op de foto… smullen!

    Reageer
  • Ik heb mijn boterkoek (volgens jouw recept) net in de oven gezet. Heb er een beetje bakgember aan toegevoegd en een halve lepel vanille extract en 1,5 lepel siroop (vd bakgember). Hoop dat die niet te zoet wordt!

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Moeder van Zoë (3), getrouwd, online onderneemster, ActiveCampaign-VA, levensgenieter, Amerikareisjunkie én Amerika-reisexpert wanneer er geen pandemie heerst. Ik houd ontzettend van zoute drop. Wie ben jij en waar kan ik je mee helpen?!