Blauwe bessentaart: Zoë’s eerste verjaardagstaart

Het is gebeurd, het is gedaan. Zoë is vorige week een jaar oud geworden en volgens Nederlandse begrippen nu een dreumes. Zolang ze niet loopt noem ik haar nog gewoon lekker een baby. Terug naar die verjaardag. Op de dag zelf hebben we geen taart gegeten en hebben we het klein gevierd door met z’n drietjes een middagje naar de Efteling te gaan. Afgelopen zaterdag hebben we het echter wel gevierd met een klein groepje familie en vrienden. Zoals je begrijpt moest daar taart bij worden gegeten en die heb ik gemaakt. Ik koos voor een simpele en makkelijk te maken blauwe bessentaart. Hij was heerlijk en perfect voor ons.

Jammer dat ik je geen foto van de binnenkant kan laten zien, want die was natuurlijk ook gevuld met blauwe bessen. Dat geeft zo’n leuk kleuren effect en het alle belangrijkste de jarige job vond ‘m heerlijk. We moesten haar handen vast houden, omdat ze anders de halve taart al opgegeten had. Ze bleef maar blauwe bessen plukken van de taart en opeten. Hieronder in ieder geval het recept en nog wat tips om ‘m nog leuker te maken 😉

Blauwe bessentaart

Ø 15cm

Ingrediënten
 • 3 eieren
 • 165 gram fijne kristalsuiker
 • rasp van 1 citroen
 • 300 gram bloem
 • 1,5 tl bakpoeder
 • 125 ml smaakloze plantaardige olie (bijv. zonnebloemolie)
 • 190 ml melk
 • 150 gram blauwe bessen
 • 1 el bloem
Voor de vulling
 • 250 gram mascarpone
 • 75 gram roomkaas
 • 100 gram poedersuiker
 • 250 ml slagroom
 • 1 tl vanille pasta
 • 200-300 gram blauwe bessen
Bereiding
 1. Verwarm de oven voor op 180 °C en vet twee bakpannen (Ø 15cm) in. Leg een stuk bakpapier op de bodem van de pannen.
 2. In een de mengkom van je standmixer mix je de suiker met de eieren zo’n 1-2 minuten samen tot een ietwat dikkere crème.
 3. Voeg de overige ingrediënten toe en mix nogmaals voor 1 minuut tot een glad beslag.
 4. Zorg dat de blauwe bessen schoon en droog zijn en vermeng met de eetlepel bloem in een kom. Zodra alle blauwe bessen een laagje bloem hebben roer je ze voorzichtig door aan het beslag.
 5. Verdeel het beslag over de twee bakpannen en bak voor 30-35 minuten gaar en goudbruin in de oven. Een satéprikker moet er schoon uitkomen.
 6. Laat de cakes enkele minuten afkoelen in de bakpannen en stort vervolgens uit op een rooster. Verwijder het bakpapier.
 7. Voor de vulling mix je de mascarpone met de roomkaas en de vanille samen tot een glad geheel.
 8. Voeg de slagroom en poedersuiker toe en mix tot je een stevig geslagen room hebt. Vul een grote spuitzak met rond spuitmondje met de room.
 9. Snijd de twee cakes horizontaal doormidden en snijd eventueel de bolling van de bovenste lagen af.
 10. Neem een laag en spuit er de roomvulling op, verdeel royaal met blauwe bessen en plaats de volgende cakelaag er bovenop. Duw aan, zodat het room iets naar buiten komt. Dit herhaal je tot je de laatste cake op de taart plaatst.
 11. Verdeel de over gebleven room met een spatel over de bovenkant, zodat het wat speelser is verdeeld. Verdeel opnieuw royaal blauwe bessen over de bovenkant en plaats in de koelkast zodat de room goed kan opstijven en stevig wordt waardoor je de taart dadelijk strak kunt aansnijden zonder moeite.
 12. Haal de blauwe bessentaart een half uur voor serveren uit en maak af met zelfgemaakte vlaggetjes, feestdieren, kaarsjes of een mooie taarttopper.

Ik hoop dat jullie ook van deze taart gaan smullen zoals Zoë heeft gedaan, want natuurlijk kun je er ongeacht je leeftijd heerlijk van genieten.

Liefs Lian

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *