Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Blauwe bessencake met citroenglazuur

IMG_9639

Jullie zijn gewaarschuwd, want na het zien van deze foto’s wil je niets anders meer. In mijn optiek heeft dit artikel een hoog drool-gehalte en is een slabbertje aan te raden. Vandaag ga ik jullie meenemen in de wereld van de blauwe bessencake. Een blauwe bessencake die is overgoten met een dikke laag verse citroenglazuur en verder gedecoreerd met nog meer blauwe bessen. De cake is naar het recept van Menno de Koning en staat in zijn bakboek Bakken met Menno, een review van het boek vind je hier. Een review is natuurlijk niet compleet zonder daadwerkelijk een recept uit te testen, dus zo geschiedde. 

Ik zette mijn man aan het werk en liet hem deze cake maken. Ik zorgde voor de afwerking van de cake en aangezien mijn man geen fan is van botercrème stopten we hier met het volgen van het recept. Voor het volledige recept zul je dus het bakboek van Menno zelf moeten raadplegen.

IMG_9631

Zo komt de cake dus uit de oven. Lekker zacht en mooi goudbruin van kleur. Het is echt een beauty.

IMG_9635

Action shot! Hier leg ik de laatste hand aan het uitermate precisiewerk van het decoreren van deze cake. Nou, doe eens niet zo gek. Het decoreren van deze cake kan iedereen, want het mooie aan glazuur is dat het altijd zo moei vloeit. Persoonlijk houd ik van een lekker dik glazuur, zodat het niet in de cake trekt en je een lekkere laag glazuur op de cake hebt. Daarnaast zorgt een goede laag er ook voor dat je blauwe bessen nergens heen gaan. Ideaal en erg lekker. Het frisse zuurtje van het glazuur past perfect bij de blauwe bessencake.

IMG_9651

Wat moet ik nog meer zeggen? Ik denk dat de foto’s voor zichzelf spreken. Is het al zomer?

IMG_9664

De blauwe bessen waren ondanks een bloembehandeling nog best wel naar de bodem gezakt. Zal dat de reden zijn dat de cake op de foto in Bakken met Menno niet aangesneden is? Toch viel het verderop in de cake wel mee en op de foto waar de cake niet aangesneden is zie je in het midden ook een blauwe bes zweven. Hoe dan ook, de cake is er niet minder lekker op. Hieronder volgt het recept.

Blauwe bessencake met citroenglazuur

Ingrediënten:

  • 175 gr ongezouten roomboter
  • 175 gr fijne kristalsuiker
  • 3 biologische eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 225 gr bloem
  • 4 tl bakpoeder
  • rasp van 1 biologische citroen
  • 140 gr zure room (sour cream)
  • 150 gr blauwe bessen en extra voor decoreren
  • extra bloem voor bestuiven en bessen
  • boter om in te vetten

Voor het glazuur:

  • sap van een halve citroen
  • 100-150 gr poedersuiker

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor 170 °C en vet een cakeblik in met boter en bestuif met bloem, klop het overtollige bloem er weer uit.
  2. Mix in een mengkom met een staande mixer of handmixer de boter en suiker tot een romige massa. Het geheel moet bleek van kleur worden, ongeveer 3 minuten.
  3. Voeg één voor één de eieren toe en schraap tussendoor de zijkanten schoon met een spatel.
  4. Voeg de vanille, bloem, bakpoeder en rasp van een citroen toe en mix tot een glad beslag.
  5. Voeg de zure room toe en mix op de hoogste stand tot je een glad en luchtig beslag hebt.
  6. Voeg wat bloem toe aan de blauwe bessen en zorg dat de bessen bedekt zijn in een laagje bloem. Vouw de bessen voorzichtig door het beslag totdat ze goed verdeeld zijn.
  7. Doe het beslag in de cakeblik en strijk de bovenkant met de spatel glad.
  8. Zet de blauwe bessencake in de oven en bak goudbruin in 40-50 minuten. (Ik heb ik de temperatuur van mijn heteluchtoven verlaagd naar 165 °C en de cake 50 minuten gebakken.)
  9. Test met een sateprikker of de cake gaar is; de prikker moet er schoon uitkomen.
  10. Laat de cake enkele minuten in de vorm afkoelen totdat deze iets loslaat van de randen. Haal de cake voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.
  11. Voor het glazuur doe je het sap samen met 100 gram poedersuiker in een kommetje en roer je dit goed door totdat je een glad glazuur krijgt. Wellicht dat je voor een dik glazuur nog extra poedersuiker moeten toevoegen. Dat hangt af van de hoeveelheid citroensap. Zorg dus dat je minstens 150 gram poedersuiker klaar hebt staan.

IMG_9650

En zijn jullie al uitgedroold? Haha, het viel vast wel mee, maar ik kan je beloven dat de cake ernstig lekker is en bij iedereen goed in de smaak is gevallen. Waar je ook voor kiest, laat het vooral smaken!

Wanneer je deze blauwe bessencake met citroenglazuur ook gaat bakken zou ik het leuk vinden als je een fototje deelt met de hashtag #bakkenmetlian en/of #cakejevaneigendeeg.

Liefs Lian

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

8 Reacties

  • WOW! Die cake ziet er ook ernstig lekker uit, fantastische foto’s! Het drool-gehalte is inderdaad erg hoog, haha 😉

    Reageer
  • Hij is echt mooi geworden, ondanks dat de blauwe bessen toch naar onderen zijn gezakt. Ik heb het boek zelf ook en deze cake staat hoog op mijn verlanglijstje om te bakken. Ben benieuwd of het bij mij dan ook gebeurt 😉

    Reageer
  • wauw wat ziet dat er lekker uit!! wat ben ik gezegend met precies nu rijpe bessen aan de struiken!
    lees ik er nu overheen of staat de hoeveelheid bessen die in de cake gaat er niet bij? :p

    Reageer
    • Staat in het overzicht met ingrediënten, er gaat 150 gram door het beslag 🙂

      Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *