Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Bladerdeeg appelroosjes

IMG_5175

Had ik gedacht dat mijn bladerdeeg appelroosjes zo mooi uit de oven zouden komen? Nee, om heel eerlijk te zijn dacht ik dat dit zo’n ‘Pinterest fail’ zou worden. Zo eentje die er mooi uit ziet op de foto, maar als je het zelf gaat maken een complete mislukking wordt. Het geheim van een goed appelroosje zit ‘m in de flexibiliteit van de appelschijfjes, ten minste, dat denk ik. Het is ontzettend makkelijk om te maken, alleen het appelschillen en snijden is eventjes een klusje. Maar als dat dan eenmaal gedaan is heb je binnen enkele minuten een bladerdeeg appelroosje gemaakt die alleen nog maar gebakken hoeft te worden. 

Met Moederdag in aantocht, lijkt mij dit een perfect ontbijtgebakje. Dus alle papa’s en kinderen opgelet!

IMG_5179

Bladerdeeg appelroosjes

(6 stuks)

Ingrediënten
  • 1-2 stevige grote appels
  • citroensap
  • water
  • 1 blik Danerolles voor 6 croissants
  • bloem om te bestuiven
  • 1 kuipje cream cheese
  • kaneel
  • fijne kristalsuiker
Bereiding
  1. Vul alvast een kom of schaal geschikt voor in de magnetron met water en wat citroensap. Ik gebruikte het citroensap uit een flesje en kneep er een paar keer goed in.
  2. Snijd een appel in de lengte doormidden en verwijder uit beide helften het klokhuis. Snijd de kontjes van de appelhelften eraf – de onderkant van de appel. Dit is te klein om dunne plakjes mee te maken.
  3. Snijd nu met een scherp mes zo dun mogelijke schijfjes uit iedere appelhelft. Zodra je bij de bovenkant van de appel komt worden de schijfjes weer te klein en kun je stoppen. Als je een wat kleinere appel hebt gebruikt, doe je hetzelfde met een tweede appel.
  4. Doe alle schijfjes in de kom met het citroenwater en zorg dat de appelplakjes onder water staan.
  5. Doe de kom in de magnetron en laat 3 minuten op vol vermogen (bij mij was dit 900 Watt) koken. Voel of de appelplakjes al flexibel zijn. Zo niet, laat dan opnieuw 1 minuut in de magnetron op vol vermogen koken. Herhaal dit totdat de appelschijfjes zacht en flexibel zijn.
  6. Vet een muffinvorm in met boter en bestuif met bloem. Verwarm de oven voor volgens de verpakking van het croissantdeeg.
  7. Open het blik met het deeg voor croissants. Verdeel in drie gelijke rechthoeken door gebruikt te maken van de gekartelde randen. Knijp met je vingers de overige diagonale kartelranden dicht. Bestuif je werkblad met een beetje bloem en rol iedere rechthoek iets uit, zodat deze langer wordt.
  8. Snijd ieder rechthoek door de helft, zodat je twee lange stroken krijgt. Smeer de bovenste helft van iedere strook in met cream cheese en bestrooi ruimschoots met suiker en kaneel.
  9. Beleg nu het met ingesmeerde deel met de appelschijfjes. Zorg dat de ronding naar boven zit en iets uitsteekt. Laat ieder appelschijfje elkaar iets overlappen.
  10. Vouw nu de onderkant van de strook over de appelschijfjes, vouw de strook dus dicht.
  11. Rol nu iedere gevulde en dichtgevouwen strook op en plaats in de muffinvorm. Als het goed is lijken ze nu al op roosjes.
  12. Bak voor 20-25 minuten gaar en goudbruin in de oven. Laat kort afkoelen en bestuif met poedersuiker voor dat romantische effect.

Het lijkt best wel een opgave, maar zodra de appelschijfjes klaar zijn gaat het zo snel. Ik vind het jammer dat ik geen tussenstap foto’s gemaakt heb, maar van het vouwen en rollen van dergelijke appelroosjes zijn genoeg filmpjes te vinden.

Ik ben benieuwd of jij deze variant met cream cheese ook gaat maken? Laat dit dan weten via Facebook of Instagram zodat ik kan meegenieten.

Liefs Lian

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

8 Reacties

  • Ik heb ze met Pasen ook gemaakt. Ik had alleen bladerdeeg gebruikt ipv croissantdeeg.
    Ook had ik abrikozenjam en wat kaneelsuiker ipv de creamcheese gebruikt.
    Ze waren erg lekker, maar idd moeten ze wel flexibel zijn de plakjes. Doordat ik wat ook dikkere plakjes had waren sommige niet zo flexibel en braken ze jammer genoeg…
    Maar toch 1 om nog eens te herhalen. De meeste zagen er geweldig uit en ze smaakten ook nog eens heel goed??.

    Reageer
    • Zolang ze maar lekker hebben gesmaakt, toch? Maar de schijfjes moeten inderdaad zo dun mogelijk zijn. Best wel tricky en je hebt er een goed scherp mes voor nodig.

      Reageer
  • Leuk om te horen dat je dit ook effectief kan maken. Ik dacht ook dat dit zo’n mooi pinterest idee was die niemand dan ook effectief kan maken 😛 misschien probeer ik dit ook wel een keer

    Reageer
    • Ik dacht in eerste instantie ook dat het helemaal misging toen ze in de oven zaten, maar tegen al mijn verwachtingen in kwamen ze er super mooi uit.

      Reageer
  • Ze zijn prachtig. Heb ze zelf denk ik iets te lang gekookt. Die van jou zijn precies goed.?en mooi op de foto gezet.

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Moeder van Zoë (3), getrouwd, online onderneemster, ActiveCampaign-VA, levensgenieter, Amerikareisjunkie én Amerika-reisexpert wanneer er geen pandemie heerst. Ik houd ontzettend van zoute drop. Wie ben jij en waar kan ik je mee helpen?!